Hlavní obsah

Teplický soud o čtrnáctiletém vrahovi zatím nerozhodl

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Dvě hodiny rozhodoval v pondělí odpoledne soud o dalším osudu čtrnáctiletého hocha, který letos v únoru v zahrádkářské kolonii na okraji Teplic brutálně zavraždil o rok mladší kamarádku. Verdikt nevynesl, jednání bylo odročeno.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mladíkovi bude na sklonku října patnáct let. S touto věkovou hranicí mu skončí přísný režim ve výchovném ústavu v Boleticích na Děčínsku, kam byl umístěn na základě předběžného opatření. V takovém případě by už nebyl tak důsledně hlídaný jako doposud. Hrozilo by tudíž, že z areálu uteče. Soud ho ale může poslat do detenčního ústavu nebo zařízení pro mladistvé ve věku 15 až 18 let.

„Dokazování bylo skončeno. Jednání bylo odročeno za účelem vyhlášení rozsudku, a to na 6. října,“ řekla místopředsedkyně soudu Dana Kolářová. Soud vyslechl mimo jiné psychiatra Marka Páva, který hodnotil chlapcův stav. „Nebudu nic říkat, vše jsem předložil soudu," řekl Páv. Podle neoficiálních informací trpí chlapec závažnou deviací a je nebezpečný.

Vrah dívku podle polici ubodal. Její tělo bylo nalezeno v sobotu 13. února ráno v zahradní chatce v teplické čtvrti Řetenice. Kriminalisté začali okamžitě pátrat po chlapci, kterého vytipovali jako možného pachatele. Podezřelého dopadli ve stejný den večer v bytě u své kamarádky, kde hledal azyl.

Za vraždu potrestán nebude

Za vraždu ale nijak potrestán nebude, protože mu v té době ještě nebylo 15 let, z trestního hlediska bude případ odložen, stejně jako jeho první prohřešek. Chlapec totiž už loni na jaře shodil do výtahové šachty v opuštěném domě v centru Teplic svého vrstevníka. Stalo se to údajně po hádce o dívku, hoch přežil pád z více než dvanáctimetrové výšky jen zázrakem. Pachatel ale nebyl kvůli nízkému věku potrestán.

K letošní tragédii nemuselo zřejmě dojít, kdyby soudy pracovaly rychleji. Mladík podle kriminalistů vraždil několik dní poté, kdy teplické státní zastupitelství dostalo na stůl právě případ z loňska. Vyšetřování se protáhlo na řadu měsíců údajně kvůli tomu, že chlapci byli u šachty sami a házeli vinu vzájemně na sebe. Kromě znaleckých posudků se sbíraly další důkazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám