Hlavní obsah

Švachula u soudu poprvé promluvil, všechna obvinění popřel

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Poprvé od března loňského roku, kdy skončil ve vazbě po policejním zásahu nejen na radnici Brno-střed, ale i na antimonopolním úřadě, bývalý místostarosta Jiří Švachula (dříve ANO) promluvil. Ve své výpovědi před brněnským krajským soudem odmítl vinu, popřel, že by stál v čele zločinecké skupiny manipulující s veřejnými zakázkami, a naopak uvedl, že se sám stal obětí vydírání jednoho ze spoluobžalovaných, podnikatele Samana El-Talabaniho.

BEZ KOMENTÁŘE: Jiří Švachula přichází k souduVideo: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

„Není pravda, že jsem založil zločineckou organizovanou skupinu a že jsem ji vedl. Když jsem byl zadržen, opakovaně mi státní zástupce a vyšetřoval nabízeli spolupráci. Říkali, že bych se mohl stát spolupracujícím obviněným, dostat menší, možná i podmíněný trest, ale musel bych jim poskytnout informace o dalších lidech či firmách. Tlačili na mě, já jsem jejich přístup nepovažoval za korektní,“ prohlásil na úvod výpovědi Švachula.

Podle bývalého vlivného brněnského politika se před šesti lety, kdy se stal místostarostou, u něj přihlásil dávný známý, podnikatel El-Talabani. „Nabízel mi spolupráci, přes získávání politických informací po získávání hlasů pro ANO. Vždy měl důležité informace z radnice, chtěl získat vliv v městských firmách a nabízel různé formy spolupráce. Je pravda, že mi v roce 2015 dal milion korun, ale nebylo to navázáno na nějaký konkrétní čin,“ vzpomínal Švachula.

Korupce v Brně: První tresty, Ovčarčinovi 6 let

Krimi

Později prý zjistil, že El-Talabani obchází firmy v Brně a jedná jeho jménem, když se proti tomu ohradil, začal jej prý podnikatel vydírat. „Tehdy už se objevovaly informace o jeho trestné činnosti, že je to nebezpečný člověk. Hrozil, že by se mohlo stát i něco synovi. Pořád chtěl něco zaplatit, tak jsem mu vrátil ten milion. Tvrdil, že bez něj by ANO nebylo tam, kde je, říkal, že má styky s policisty, pořád jsem pod tlakem z jeho strany. Říkal mi, že mu nepomohou moji kamarádi z Prahy, půjdeme do tepláků,“ tvrdil Švachula.

Švachula měl prý strach 

„Měl jsem dojem, že se něco kolem veřejných zakázek děje, ale měl jsem z pana Talabaniho strach, proto jsem nic neudělal,“ tvrdil s tím, že El-Talabanimu dal několikrát seznam zakázek, aby zajistil stavební firmy, neboť kvůli stavebnímu boomu se prý špatně hledaly. Naopak nic prý neví o úplatcích při zakázkách pro městské firmy. „Ten popis zakázek a úplatků v obžalobě je jen výsledkem trojčlenky na chaoticky vybraných zakázkách. Neměl jsem na městské firmy žádný vliv,“ dodal Švachula.

I další z obžalovaných, Pavel Ovčarčin, souzený také za daňové delikty, popsal El-Talabaniho jako nebezpečného člověka, od kterého se chtěl postupem času odstřihnout, dokonce ho označil za psychopata.

„S obžalobou v zásadě souhlasím. Pokud mi padne trest, tak jen za to, co jsem udělal, a ne za to, s čím nemám nic společného. Není mi jasné, kde radnice nebo Brno přišlo o peníze. Ty věci se dělaly za nižší cenu, než za jakou byly zakázky vypsané, a práce byla vždy odvedená dobře,“ prohlásil Ovčarčin. „Měl jsem z toho určitý prospěch, ale ty částky od pana státního zástupce nesouhlasí. Přišel jsem si asi na 1,6 milionu,“ dodal Ovčarčin.

Desítky milionů

Projednávání případu začalo čtením obžaloby, v níž státní zástupce Radek Mezlík dlouhé desítky minut popisoval propletenec vztahů, který podle jeho přesvědčení směřoval k ovlivnění zakázek až za půl miliardy. Žalobce upozornil, že údajná zločinecká skupina nebyla vybíravá - brala prý peníze z drobných zakázek typu opravy bytu, tak i z velkých investičních akcí. Celkem si skupina měla přijít na několik desítek milionů korun.

Firmy zapletené do Stoky měly zakázky od tepláren za 100 milionů

Krimi

„Obvinění působili jakožto vysoce organizované společenství, založené na rozdělení jednotlivých úkolů mezi jednotlivými členy skupiny v jednotlivých oblastech jejího působení, zaměřené s cílem záměrného a soustavného dlouhodobého páchání trestné činnosti, a to k získání neoprávněného majetkového prospěchu pro všechny členy skupiny ve formě inkasování úplatků, kdy jednotliví členové skupiny měli jasně definováno svoje postavení, rozsah a podobu účasti ve vytvořeném systému,“ popsal Mezlík.

Švachula z vazby nepůjde. Nabízené záruky nepomohly

Krimi

Celkem na lavici obžalovaných státní zástupce posadil jedenáct lidí, kromě Švachuly ještě Pavla Ovčarčina, Lubomíra Smolku, Petra Kosmáka, Petra Liškutina, Petra Kaláška, Ivana Trunečku, Michala Unzeitiga, Jiřího Hose a Luboše Krejčího. Zvláštní postavení mezi obžalovanými má Saman El-Talabani. Ten totiž detektivům notně pomohl své údajné kumpány dopadnout. El-Talabani se jako jediný soudu neúčastní, pobývá u své rodiny na Slovensku a také jeho výpověď zřejmě proběhne formou telemostu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Švachula přichází k soudu

Obžalované firmy

Státní zástupce obžaloval i dvě firmy, Kros-stav a Uno. Firem zapletených do řetězce ale bylo podle všeho více, a jak plyne z obžaloby, mnozí stavebníci by mohli najít v budoucnu obsílku od soudu. „Každý z obviněných musel v hrubých rysech vnímat též nutné spolupůsobení zástupců stavebních společností, či přímo těchto společností jakožto právnických osob, které figurovaly na seznamu, respektive seznamech oslovovaných společností, a po realizaci zmanipulovaně přidělených zakázek působily jakožto poskytovatelé úplatků,“ prohlásil státní zástupce.

Brněnská korupční kauza Stoka nabírá obřích rozměrů, obviněno dalších 26 lidí

Krimi

Případ bude u brněnského soudu po přečtení obžaloby pokračovat výslechy jednotlivých obžalovaných. Obzvláště ostře sledované bude vystoupení Švachuly. Ten jako jediný od svého loňského zadržení mlčí.

S nárokem na náhradu škody se připojila k trestnímu řízení radnice Brno-střed, a na poslední chvíli také brněnský magistrát za škodu způsobenou městským firmám.

Kvůli koronavirovým opatřením může projednávání případu nařízeného do největší síně brněnského soudu přihlížet jen devatenáct lidí v místech pro veřejnost. Kapacita jednací síně je přitom nejméně čtyřikrát větší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám