Hlavní obsah

Švachula byl souzen už před razií: za jízdu v opilosti

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula (dříve ANO) byl podle přesvědčení státního zastupitelství hlavou korupční chobotnice tyjící ze zadávání veřejných zakázek. Právo zjistilo, že Švachula se do křížku se zákonem dostal už několik měsíců před loňskou razií na brněnské radnici, policisté jej totiž chytili opilého za volantem.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Švachula na snímku z roku 2016.

Článek

Někdejší vlivný politik za to na podzim 2018 dostal u soudu 30 tisíc korun pokutu a zákaz řízení na 18 měsíců. Švachula sedl s alkoholem v krvi za volant Fiatu 500 a vyrazil do brněnských ulic na začátku dubna 2018. V ulici Kotlářská v centru moravské metropole jej zastavila policejní hlídka a hned tušila, co bude následovat.

Ze Švachuly totiž táhl alkohol, přičemž po prvním dýchnutí přístroj policistům ukázal 1,2 promile, další měření o pět minut později ukázalo 1,28 promile. Přes jedno promile pak ukázal i odběr krve po hodině.

Babiš chce zrušit brněnskou organizaci ANO. A znovu ji založit

Domácí

Švachula pak na konci července 2018 putoval před soudce brněnského městského soudu Karla Kneifla. Podle verdiktu, který má Právo k dispozici, tehdejší politik naměřené hodnoty alkoholu nerozporoval.

„Obžalovaný uvedl, že večer předtím mezi devátou a půl jedenáctou vypil tři dvanáctistupňová piva a jedno malé pivo. Ráno pak pouze na lačno vypil kávu a vykloktal stopangin. Cítil se fit a bez známek ovlivnění alkoholem,“ zrekapituloval soudce Švachulovu obhajobu.

Trest se mu zdál přísný

Když se soudce zamýšlel nad trestem, upozornil, že Švachula už byl jednou za alkohol za volantem odsouzen.

„Je zde jak v zájmu společnosti, tak zejména obžalovaného samotného působit na něj takovým výchovným trestem, aby si po jistou dobu, kdy se bude muset řízení zdržet, uvědomil závažnost svého jednání, co se možných následků pro ostatní účastníky silničního provozu týká,“ apeloval soudce na Švachulovu morálku, zatímco detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu v pozadí nenápadně rozkrývali možné machinace při zadávání veřejných zakázek.

Švachula neuspěl u ÚS, z vazby nepůjde

Krimi

Švachulovi se uložený trest zdál přísný, nelíbila se mu hlavně délka zákazu řízení. V odvolání tvrdil, že je slušný řidič a že nemá ani žádný přestupek, co se civilního života týče. V tutéž dobu přitom podle státního zastupitelství kul pikle s dalšími komplici a inkasoval peníze za ovlivněné stavební akce v Brně.

Odvolací senát brněnského krajského soudu v čele s Hanou Kleinovou neměl pro jeho stesky pochopení a půl roku před velkým zásahem policie na radnici Brno-střed námitky smetl ze stolu.

„Obžalovaný rozhodně není zodpovědným řidičem. Navíc mu přitěžovala okolnost, že se trestné činnosti dopustil v centru města Brna v dopravní špičce,“ konstatovali soudci v usnesení, s nímž mělo Právo také možnost se seznámit.

„Obžalovanému byl uložen mírný peněžitý trest, který odpovídá spíše sankci ve správním řízení, a dále mu byl uložen trest zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel mírně nad spodní hranicí zákonné trestní sazby. S ohledem na výše uvedené takto uložený trest v žádném případě není trestem nepřiměřeně přísným. Nebyl proto důvod výrok o trestu rušit,“ napsali soudci.

Roční vyšetřování

Policisté si pro Švachulu a jeho další údajné komplice podezřelé z ovlivňování zakázek přišli loni na začátku března. Po ročním vyšetřování státní zástupce Radek Mezlík podal k brněnskému soudu obžalobu na jedenáct lidí a dvě firmy. Obžalovaným v čele se Švachulou hrozí za účast ve zločinecké skupině a další trestné činy až 16 let vězení.

Švachula zůstane nadále ve vazbě. Mohl by utéct, obává se soud

Krimi

„Hlavním článkem skupiny byl právě Švachula, který měl pod sebou další lidi. Ti oslovovali stavební společnosti a spřízněné firmy pak dávali do seznamů. Výběrová řízení pak byla jen divadlem, kdy se dopředu vybralo devět společností, které se střídaly v postavení vítěze zakázky a takzvaného křoví. Vítězná společnost měla dohodu, že skupině odvede deset procent,“ popsal fungování úplatkářské chobotnice Mezlík.

Uvedl, že celkem byly zřejmě ovlivněny zakázky až za půl miliardy korun.

Úder proti údajné zločinecké skupině rozštěpil brněnské hnutí ANO. Vnitrostranické spory vyvrcholily odchodem bývalého brněnského primátora a místopředsedy hnutí Petra Vokřála, který měl přitom vést krajskou kandidátku v podzimních volbách. Vokřál svůj odchod odůvodnil právě napojením některých lidí v Brně na podsvětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám