Hlavní obsah

Švachula neuspěl u ÚS, z vazby nepůjde

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Údajná hlava korupční chobotnice tyjící ze zadávání veřejných zakázek na radnici Brno-střed Jiří Švachula (dříve ANO) nepochodil se svou stížností na vazbu u Ústavního soudu (ÚS). Senát se soudcem zpravodajem Jiřím Zemánkem konstatoval, že důvody vazby stále trvají. Švachula marně argumentoval tím, že vazba je jen prostředkem nátlaku vyšetřovatelů, kteří jej tak chtějí donutit vypovídat.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Státní zástupce Radek Mezlík se spisy k případu

Článek

Bývalý radní a místostarosta městské části Brno-střed Švachula je ve vazbě už více jak rok. Podle státního zastupitelství byl hlavou skupiny, která ovlivnila desítky zakázek v hodnotě až půl miliardy korun. V kauze je podaná obžaloba na 11 lidí a dvě firmy. Švachula přitom zůstává ve vazbě jako poslední z celé skupiny.

„Orgány činné v trestním řízení zneužívají institut vazby k nátlaku na obviněné, aby se rozhodli vypovídat, což je i jeho případ, neboť mu bylo slibováno, že v případě spolupráce by mohl být z vazby propuštěn,“ napsal do stížnosti Švachulův advokát Kárim Titz. Bývalý politik také odmítl informace policie, že si v minulých letech „ulil“ peníze v cizině a chystal si tak zázemí pro případný útěk.

Švachula zůstane nadále ve vazbě. Mohl by utéct, obává se soud

Krimi

ÚS ale upozornil, že v jeho případě důvody pro vazbu nijak neoslabily. „Delší trvání vazby musí být ospravedlněno dalšími konkrétními důvody, které vylučují nahrazení vazby jiným opatřením. Takovými důvody jsou v případě stěžovatele nejen mimořádná závažnost a škodlivost jednání, z něhož je obviněn, jeho rozsah, dlouhodobost a relativní promyšlenost, ale významně k nim přistupují další zjištěné okolnosti, které důvody útěkové vazby dále zesilují,“ konstatoval Zemánek.

Korupce v Brně: První tresty, Ovčarčinovi 6 let

Krimi

Loni ÚS přitom v jiném stížnosti Švachulovi vyhověl a konstatoval, že Krajský soud v Brně nedal obhajobě příležitost doplnit argumenty proti dalšímu trvání vazby. Ani poté se ale Švachula na svobodu nedostal.

ÚS s odkazem na informace ze spisu uvedl, že důvody pro vazbu se s plynutím času zatím neoslabily. "Naopak zesílení materiální podmínky vazby oproti období, kdy byl stěžovatel vzat do vazby, je patrné z výpovědí dalších spoluobviněných a svědků jmenovitě uvedených v napadeném usnesení městského soudu," stojí v usnesení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám