Hlavní obsah

Soudí soudce za sexuální nátlak na nezletilou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okresní soud ve Frýdku-Místku se začal ve čtvrtek zabývat případem brněnského soudce Karla Knaifla. Podle obžaloby se pokusil o sexuální nátlak na nezletilou dívku. Obviněn je také z ohrožování výchovy dítěte, zneužití pravomoci úřední osoby a z výroby a jiného nakládání s dětskou pornografií.

Foto: Denisa Doležalová

Brněnský soudce Karel Knaifl (vpředu) v pátek u frýdecko-místeckého okresního soudu

Článek

V případě uznání viny mu hrozí až pět let vězení, přijít může i o soudcovský talár. Obžalovaný vinu odmítá. Kvůli trestnímu stíhání však už byl loni, kdy byl obžalován, postaven mimo službu. Na případ již dříve jako první upozornilo Právo.

Výslech svědků

V pátek soud ve Frýdku-Místku pokračoval výslechem svědků. Soudkyně Sandra Vareninová předvolala i dětskou psycholožku, která měla ve své péči šestnáctiletou dívku, jež byla v pěstounské rodině v SOS dětské vesničce.

Dívka trpěla posttraumatickou poruchou a dalšími psychickými problémy, které souvisely s jinou kauzou, kde figurovala jako oběť trestného činu.

Vrah nezletilého syna z Klatovska půjde do detence, potvrdil soud

Krimi

„Docházela ke mně jednou týdně na individuální terapii. V současnosti však již není mou klientkou a je plnoletá,“ sdělila soudu psycholožka a dodala, že dívka se jí při terapii svěřovala s různými věcmi, tedy i s tím, že ji soudce Knaifl kontaktoval přes sociální sítě.

Vše podle psycholožky začalo v den, kdy byl soudce v Brně přítomen policejnímu výslechu dívky, která měla být obětí pohlavního zneužívání. Výslech se konal jako tzv. neodkladný úkon, u něhož musí být vždy přítomen soudce, aby zajistil zákonnost výpovědi.

„Když jsme odcházely z výslechu, u kterého jsem se svou klientkou byla, tak nás u turniketu zastavil pan soudce a pochválil ji, že byla statečná, jak ten výslech zvládla. Přišlo mi to divné, ale brala jsem to jako podporu a dál nad tím nepřemýšlela,“ řekla psycholožka.

Foto: Denisa Doležalová

Soud s brněnským soudcem Karlem Knaiflem (druhý zprava)

Poté se však na terapiích od dívky dozvěděla, že si ji soudce našel na sociální síti a nabídl jí, že jí sežene skvělou advokátku z Prahy, která ji v případu bude zastupovat. Podle něj se totiž případ nevyvíjel dobře. Pak ji zval na procházky, přišel za ní i do sídla organizace na pomoc dětem a nakonec ji měl pozvat na hotel, kde měl po ní vyžadovat sex. K tomu však podle psycholožky nedošlo, dívka nesouhlasila.

Místopředseda vrchního soudu ve sporu o pozemky kolem Jaroměře opět neuspěl

Krimi

Dal jí 10 tisíc

„Já jsem samozřejmě pana soudce hned na začátku přes telefon i mailem upozorňovala, že jeho chování je nevhodné, a pokud jí chce pomoci, tak ať vše probere se mnou či s jejími pěstouny,“ uvedla psycholožka a dodala, že vše prasklo ve chvíli, kdy za pěstouny přišla přítelkyně soudce a požadovala vrácení peněz.

Soudce totiž měl dívce po návštěvě hotelu dát 10 tisíc korun. Podle vyšetřovatelů i dětské psycholožky se zřejmě snažil dívku umlčet. „Ona by o tom nikdy veřejně nepromluvila, bála se. Vše se provalilo tím, že přišla přítelkyně pana soudce za rodinou a chtěla vrátit ty peníze,“ upřesnila psycholožka před soudem.

Obhájce brněnského soudce Právu řekl, že jeho klient s obviněními nesouhlasí. Podle něj chtěl jen dívce pomoci. Zmíněnou finanční částku dívce dal, protože ho poprosila o pomoc. Měla prý dluh ve výši deset tisíc korun.

Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků 28. února.

Tělocvikář měl obtěžovat žačky, hrozí mu deset let

Krimi

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám