Hlavní obsah

Soud znovu osvobodil Rittiga, Dvořáka a spol. v jízdenkové kauze

– Praha • Aktualizováno
Právo, Matěj Říha

Městský soud v Praze v pátek i napodruhé osvobodil lobbistu Iva Rittiga a exšéfa pražského dopravního podniku Martina Dvořáka v tzv. jízdenkové kauze. Zproštění obžaloby se týká i ostatních deseti obžalovaných. Rozhodnutí není pravomocné, žalobce se proti němu odvolal k Vrchnímu soudu v Praze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel Ivo Rittig

Článek

Podle soudce Petra Hovorky nebyl žalovaný skutek trestným činem. Zakázka na tisk jízdenek byla podle trestního senátu v pořádku a tím pádem se následně nepraly žádné špinavé peníze.

Soudce se opíral zejména o nový posudek, který zazněl v listopadu. Podle něj se nepodařilo prokázat žádnou škodu ani předražené zakázky. „Nezazněl žádný důkaz, který by prokázal vinu obžalovaných," řekl soudce Hovorka v odůvodnění svého rozhodnutí. K významu odposlechů v tomto případu se soudce nevyjádřil.

Tzv. jízdenková kauza je nejznámější část případu údajného tunelování pražského dopravního podniku. Jde o zakázku na tisk jízdenek, kdy z každého prodaného dokladu údajně putovalo 17 haléřů do skořápkové firmy Cokeville Assets v Karibiku, kde celkem skončilo minimálně přes 40 milionů korun.

Žalobce v kauze jízdenek: Rittig by měl jít na čtyři roky do vězení, Dvořák na šest

Krimi

Podle obžaloby tyto peníze následně putovaly právě k Rittigovi. Kromě Rittiga a Dvořáka patří mezi obžalované ekonomický náměstek DPP Ivo Štika, spolumajitel papírny Neograph Jan Janků a Peter Kmeť, který figuroval ve společnosti Cokeville Assets. Mezi dalšími souzenými pak jsou právníci David Michal, Karolína Babáková, Marek Stubley, zaměstnanci účetní firmy Peskim Jana Šádková, Petr Michal a Jaroslav Kubiska nebo Rittigova údajná spojka v dopravní firmě Jan Valtr.

Soud v případu rozhodoval podruhé. Loni v květnu osvobodil všechny obžalované. Verdikt ale následně letos v červnu částečně zvrátil pražský vrchní soud.

Kauza údajného tunelování dopravního podniku s téměř půlmiliardovou škodou totiž původně měla tři části. Odvolací soud potvrdil zproštění obžaloby, která se týkala prodeje jízdenek ve vestibulech metra a elektronické jízdenky. Zakázku na tisk jízdenek naopak soud vrátil k novému projednání se zdůvodněním, že nebyly provedeny všechny důkazy.

Foto: Petr Horník, Právo

Exředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák přichází na jednání soudu.

Pražský městský soud se k případu vrátil v září a nechal například přehrát prostorové odposlechy z hotelu Ventana, na kterých detektivové zaznamenali debatu Rittiga s jeho advokáty, jež se točila mimo jiné i kolem dopravního podniku. Podle státního zástupce Adama Borguly mělo jít o podpůrný důkaz, který měl společně s dalšími ukázat na vinu obžalovaných.

Haléře z jízdenek do Karibiku byl normální byznys, tvrdil soudu Kmeť

Krimi

Zakázku na tisk jízdenek získala firma Neograph v roce 2008, a to bez vyhlášení výběrového řízení. Obžaloba tvrdí, že při tom Dvořák a Štika obešli zákon o veřejných zakázkách, a to po předchozí dohodě s ředitelem Neographu Janem Janků a Peterem Kmetěm, šéfem Cokeville Assets a Rittigovým obchodním partnerem.

Na Kmeťův návrh údajně účelově označili jízdenky za ceniny, což jim umožnilo nevyhlásit otevřenou výběrovou soutěž na dodavatele. Karibská Cokeville Assets podle obžaloby získala od Neographu na provizích minimálně 40 milionů. Z toho pak podle spisu plynuly peníze k Rittigovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám