Hlavní obsah

Obžalobu Rittiga, Dvořáka a spol. z tunelování DPP projedná soud znovu

Právo, ČTK, mar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud (MS) bude muset částečně znovu projednat kauzu údajného tunelování pražského dopravního podniku, Vrchní soud v Praze mu v úterý případ v odvolacím jednání vrátil. Případ se týká lobbisty Iva Rittiga, exšéfa společnosti Martina Dvořáka a dalších 15 lidí, které MS dříve zprostil obžaloby, proti čemuž se žalobce odvolal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý generální ředitel DPP Martin Dvořák (v první řade vlevo) u Vrchního soudu v Praze (29. června 2020).

Článek

Rozhodnutí vrchního soudu je pravomocné. Soud zrušil osvobozující rozsudek v části, která se týká smlouvy s papírnou Neograph. Podle předsedy odvolacího senátu Luboše Vlasáka v této části nalézací soud neprovedl veškeré dostupné důkazy. „Nalézací soud se některými věcmi řádně nezabýval," řekl Vlasák.

Ve zbytku zprošťující verdikt městského soudu Vlasák naopak potvrdil. Upozornil mimo jiné na to, že projekt elektronických jízdenek, kterých se část obžaloby týkala, funguje v dopravním podniku dodnes. „Služba je v podstatě úspěšná," řekl soudce.

Kauza DPP má dvě hlavní větve. První se týká smluv, které podnik uzavřel v roce 2008 kvůli zajištění prodeje jízdenek, tisku jízdenek a vzniku elektronické jízdenky. Nejznámější část celého případu se týká údajného vyvádění 17 haléřů z každé prodané jízdenky DPP přes karibskou společnost Cokeville Assets, přičemž peníze měly končit u Rittiga a Dvořáka.

Druhá větev popisuje údajné praní špinavých peněz vyvedených na základě těchto kontraktů přes množství zahraničních firem.

Žalobce chce zrušit osvobození Rittiga a spol. v kauze DPP, hraje se o odposlechy

Krimi

Podle nepravomocného rozsudku městského soudu z loňského května ale k tunelování podniku nedošlo a škoda nevznikla.

Státní zástupce Adam Borgula ale v odvolacím řízení navrhl zrušení rozsudku. Kauzu chtěl poslat na začátek k novému projednání. Pražský městský soud kritizoval za to, že se ve svém nepravomocném rozsudku nevypořádal s řadou předložených důkazů – tedy že je buď vůbec neprovedl, nebo je řádně nevyhodnotil.

Šlo třeba o odposlechy nebo výslechy některých svědků. V novém řízení by pak chtěl právě tyto „nové“ důkazy provést. To odmítli obžalovaní i jejich advokáti.

Soud zprostil obžaloby lobbistu Rittiga v kauze jízdenek dopravního podniku

Krimi

V první větvi kauzy vinila obžaloba vedle Dvořáka dva další bývalé manažery DPP Ivo Štiku a Tomáše Petanu. Dále jednatele firmy Cross Point Pavla Švarce, Jana Janků z papírny Neograph a Petera Kmetě z karibské firmy Cokeville Assets. Původně čelili obvinění i bývalý pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS) a šéf firmy Crowsnest Antonín Vilímec, ani jeden z nich se ale soudu nedožil.

V druhé části případu jsou obžalováni i Rittig, jeho údajná spojka v DPP Jan Valtr a jeho právníci David Michal, Marek Stubley a Karolína Babáková. Dále Jaroslav Kubiska, Petr Michal a Jana Šádková z účetní firmy Peskim, advokát Aleš Rozehnal se svým společníkem Ferdinandem Überallem a Dvořákova matka Marie, která si podle obžaloby pořídila z vyvedených peněz dům na Madeiře.

Zrušená část rozsudku se týká Dvořáka, Rittiga, Janků, Štiky, Kmetě, Valtra, Stubleyho, Šádkové, Davida Michala, Babákové, Petra Michala a Jaroslava Kubisky. U zbytku obžalovaných soud zproštění pravomocně potvrdil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám