Hlavní obsah

Soud zmírnil podmíněný trest traťovému komisaři z Lopeníku. Spokojen nebyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O snížení trestu i zmírnění trestní kvalifikace pro traťového komisaře Petra Pláška, ale i o potvrzení zprošťujících verdiktů v případě organizátorů rally rozhodl ve středu odvolací senát Krajského soudu v Brně. Senát řešil smrt čtyř dívek ve věku od sedmi do dvaceti let při rally v Lopeníku na Uherskobrodsku. K tragédii došlo 10. listopadu 2012.

Odvolací senát Krajského soudu v Brně ve středu rozhodl o vině traťového komisaře Petra Pláška Video: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Místo osmnáctiměsíčního trestu podmíněně odloženého na stejně dlouhou zkušební dobu pouze šestiměsíční trest s roční podmínkou. I tak ale odcházel ze soudní síně nepříjemně překvapen Petr Plášek, traťový komisař, kterému se dostalo pouze „letmého proškolení před závodem“ a později nedokázal přimět čtyři dívky odejít z nebezpečného prostoru tří až čtyř metrů od závodní trati za horizontem. Doufal navíc v odsouzení spolučinovníků rally na Lopeníku. K tomu ale u odvolacího soudu nedošlo.

„Nevěřím už v právní stát a už vůbec v objektivní a spravedlivou justici. Doufal jsem, že když soud zprostí další čtyři obžalované organizátory rally, zprostí i mne,“ řekl exkluzivně Právu Petr Plášek.

Rozsudek je pravomocný, je proti němu možné se dovolat k vrchnímu soudu. Obhájce Pláška Tomáš Vymazal však Právu naznačil, že už by byl pro konec mnohaleté soudní mašinérie pro svého klienta.

Svědek: školení před tragickou rallye v Lopeníku nebylo dostatečné

Krimi

„S rozhodnutím můžeme být spokojení. Došlo ke zmírnění právní kvalifikace, odvolací soud u mého klienta neshledal porušení důležité povinnosti, na rozdíl od senátu Okresního soudu v Uherském Hradišti,“ řekl obhájce a dodal: „Pro nás bylo důležité to, že u soudu zaznělo, že na vzniku nehody se nepodílel pouze Petr Plášek, ale i šlendriánství organizátorů, jak poznamenal předseda senátu Josef Teplý.“

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Traťový komisař Petr Plášek u odvolacího soudu v Brně.

Pro Petra Pláška sice došlo ke snížení trestu, trestně stíhaný je však již od května 2013. Zanedlouho to tak bude deset let, co navštěvuje soudy a policejní služebny. „Je to těžké nejen pro něj, ale i pro rodiny obětí. Mezi sebou jsou i s mým klientem neustále v kontaktu. Nejsem si jistý, jestli bych doporučoval dovolání,“ přiznal Vymazal s ohledem na táhnoucí se proces.

Nedbalost a šlendriánství nejsou trestným činem

Závodní auto řízené advokátem Michaelem Bartončíkem na podzim 2012 srazilo šest lidí stojících u trati. Čtyři dívky zemřely, Petr Plášek a starší žena stojící opodál utrpěli zranění.

U dalších čtyř organizátorů, včetně pořadatele závodu Petra Bujáčka, vedoucího rychlostní zkoušky Josefa Nášela, hlavního činovníka pro bezpečnost Miroslava Smolíka a bezpečnostního delegáta Václava Filipa soud potvrdil zproštění obžaloby.

„V jejich nedbalém a šlendriánském plnění povinností nelze shledávat naplnění trestní odpovědnosti. Za následky nesou toliko morální odpovědnost,“ vysvětlil v odůvodnění rozsudku nad čtveřicí spolučinovníků rally předseda odvolacího senátu.

Všem pěti obžalovaným hrozilo za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti až šest let vězení. Vinu už dříve odmítli. Plášek, který z nich byl ve středu u soudu jako jediný, vyjádřil lítost. „Chtěl bych říct, že je mi to hrozně moc líto, co se stalo. Těžko se mi o tom mluví, já ale dodnes nevím, co jsem udělal špatně,“ řekl u soudu Plášek.

Předseda senátu ve středu uvedl, že za nehodu mohlo několik shod okolností a několik pochybení. Zmínil například nedostatečně zpracovaný bezpečnostní plán, podle něj ryze formální školení komisařů, špatné povětrnostní podmínky či jezdeckou chybu jezdce. „Všechny tyto okolnosti vyústily v tragickou událost,“ řekl v odůvodnění Teplý.

Jejich jediný problém je, že jsem přežil, tvrdí traťový komisař z Lopeníku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám