Hlavní obsah

Svědek: školení před tragickou rallye v Lopeníku nebylo dostatečné

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náhradní traťoví komisaři, kteří dohlíželi na bezpečnost při tragické rallye v Lopeníku, nebyli podle některých svědků dostatečně proškolení. Řekli to během hlavního líčení u soudu. Při závodu 10. listopadu 2012 zemřely čtyři mladé dívky, do kterých narazilo jedno ze závodních aut.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Mezi obžalovanými je i Petr Bujáček, který organizoval rallye v Lopeníku.

Článek

Svědectví zazněla u hlavního líčení Okresního soudu v Uherském Hradišti. Jeho senát řeší tragickou nehodu závodního vozu, který najel do skupiny lidí při jedné z rychlostních zkoušek.

Před osudnou rallye pořadatelé zorganizovali dvě školení pro traťové komisaře. Jedno týden před závodem v Uherském Brodě a druhé pro náhradníky za přihlášené komisaře, jež na poslední chvíli odřekli, v den samotného závodu v místnosti hasičské zbrojnice v Březové na Slovácku. To však podle svědků trvalo jen polovinu času, který zabralo první školení.

V Březové trvalo školení asi půl hodiny
Vít Strapina

„Působil jsem jako traťový komisař při mnoha rallye. Už od dvaceti let. V Březové pan Nášel možná ani neprováděl školení, spíš odpovídal na dotazy, co kdo potřeboval. Ale nebyl jsem tam pořád, chodil jsem kouřit. Byl jsem totiž už týden předtím na proškolení,“ uvedl svědek Lubomír Richter a doplnil: „Neřekl bych, že to bylo školení. V takovém rozsahu.“

Případ smrti při rallye: Za újmu odpovídá i provozovatel auta, potvrdil Nejvyšší soud

Domácí

Další ze svědků porovnal časy obou školení. „V Uherském Brodě trvalo jednu až dvě hodiny. Už si to přesně nepamatuji. Byla tam videa, dataprojektor. V Březové, kde byla plná zbrojnice a někteří stáli i před místností, trvalo asi půl hodiny. V Brodě bylo to hlavní,“ uvedl svědek Vít Strapina.

Chybělo prý značení

Podle obžalovaného traťového komisaře Petra Pláška na místě nehody nebylo žádné značení. Traťoví komisaři však ve středu potvrdili, že cedule s nápisem zákaz vstupu nebo páskou vymezené divácké zóny při závodě byly.

Komisaři také potvrdili tvrzení pořadatelů, podle něhož měli v případě, že diváky nezvládnou, zavolat vedoucímu rychlostní zkoušky, který by závod přerušil.

K neštěstí došlo na místě, které hlídal traťový komisař a nynější obžalovaný Petr Plášek. Ten se na rallye přihlásil dodatečně jako náhradník a absolvoval školení v Březové.

Jejich jediný problém je, že jsem přežil, tvrdí traťový komisař z Lopeníku

Krimi

Plášek již dříve rovněž hovořil o nedostatcích školení. Na lavici obžalovaných sedí kvůli tomu, že podle žalobce jako traťový komisař v rozporu se svými povinnostmi nevykázal dívky od trati. Pořadatelé a činovníci rallye však odmítají, že by bylo školení nedostatečné.

Spolu s Pláškem jsou v případu obžalovaní předseda organizačního výboru závodu Petr Bujáček, vedoucí rychlostní zkoušky Josef Nášel, hlavní činovník pro bezpečnost Miroslav Smolík a bezpečnostní delegát Václav Filip.

Státní zástupce jim klade za vinu porušení mezinárodního sportovního řádu týkajícího se organizace rallye, tvorby bezpečnostního plánu, zabezpečení míst na trati nebo kontrol před závodem.

Za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti hrozí pětici obžalovaných až šest let vězení, všichni vinu odmítli. Soudy se případem, ve kterém byl v minulosti obžalovaný pouze Plášek, zabývaly několikrát. Pravomocný rozsudek však dosud nepadl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám