Hlavní obsah

Soud začal řešit kauzu tendrů České pošty. Obžalobě čelí i Babišova firma

Novinky, bad
Praha

Podezřelými tendry České pošty se v úterý začal zabývat pražský městský soud. Kauza se týká zadávání veřejných zakázek na menší stavební práce a dodávku pneumatik. Obžalobě čelí celkem deset lidí a tři firmy včetně společnosti Agrotec, jež patří do majetku předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, který nyní spravuje svěřenský fond. Škoda jde podle obžaloby do miliónů. Většina obžalovaných vinu odmítá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Budova České pošty v pražské Jindřišské ulici

Článek

Mezi obžalovanými je pět zaměstnanců České pošty včetně bývalého zástupce generálního ředitele Richarda Soldána, pět jednatelů společností a tři firmy. Jde o společnosti Radekov, SP a Agrotec.

Státní zástupce Zdeněk Matula rozdělil žalobu na dvě části. V té první viní Soldána spolu s manažery pošty Jiřím Koubou, Jiřím Bílkem a Renatou Jakubcovou (mj. členkou hodnotící komise), že v letech 2012 až 2014, při zadávání veřejných zakázek na modernizaci poboček České pošty zajistili vybraným firmám vítězství v tendru.

Manažeři se podle obžaloby scházeli s jednateli vybraných společností a informovali je o nabídkách ostatních uchazečů. Vybraní jednatelé pak mohli svou nabídku upravit tak, aby v druhém kole tendru vyhrála. Nebo jednatelům rovnou měli obžalovaní manažeři předávat vybraným společnostem flash disky se zadávací dokumentací zakázek.

Notebook nebyl úplatek, ale vánoční dar

V jednom případě si Soldán měl říci o nový notebook za necelých 23 tisíc jako úplatek, jindy zase Kouba podle žalobce žádal jako úplatek rozdíl mezi předpokládanou a skutečnou hodnotou zakázky.

„V plné míře odmítám úmysl někoho poškodit nebo zvýhodnit,“ uvedl Soldán, který výměnu informací o zakázce za notebook označil za nesmysl.

Byl prý spoluobžalovaným Antonínem Hadačem ze společnosti Radekov dotázán, co pije za alkohol kvůli vánočnímu dárku. Soldán prý odpověděl, že alkohol nepije. Hadač se ho prý proto zeptal, jestli by tedy nechtěl jako dárek nějakou elektroniku. Soldán řekl, že notebook.

„Ten notebook byl dárek pro moji dceru, která měla narozeniny,“ vysvětlil soudu Soldán, který podle svých slov z pošty odešel na vlastní žádost.

Hadač odmítl, že by dostával zákulisní informace o tendrech. „Nikdy jsem neviděl, kdo se soutěže účastní, nikdy jsem po nikom nepožadoval informace o soutěži. Nikdo nebyl preferován a neměl výhodu,“ prohlásil Hadač, který také potvrdil Soldánova slova o vánočním dárku.

Stejně tak i Jakubcová vinu popřela. „Nejsem si vědoma ničeho trestně právního, plnila jsem podle mého názoru své pracovní povinnosti řádně,“ prohlásila. Na dotazy soudu státního zástupce i obhájců odpovídat odmítla.

Obžaloba: Cenu si Agrotec určoval sám

V druhé části obžaloby figuruje společnost Agrotec, ředitel její divize nákladních aut Pavel Richter a bývalý ředitel sekce řízení dopravy České pošty Patrik Zeithaml. Ten podle Matuly v roce 2012 využil smlouvu, podle které Agrotec od roku 2004 dodával servisní díly a příslušenství pro odštěpný závod České pošty, státní podnik Severní Morava.

Zeithaml podle obžaloby po vypršení smlouvy na dodávku pneumatik České poště místo vypsání nového tendru využil výše zmíněné smlouvy, kterou v podstatě prodloužil.

„V jejím využití mu nezabránilo vědomí, že od 1. 5. 2004 byla Česká pošta povinna veřejné zakázky zadávat formou zadávacího řízení, ani zjištění, že originál smlouvy neexistuje, neboť byl zlikvidován, ani fakt, že nebyl dohledán seznam dodávaného sortimentu včetně ceny, který měl být nedílnou součástí smlouvy, což fakticky znamenalo, že si společnost Agrotec, a.s. mohla ceny určovat sama,“ uvedl v obžalobě Matula.

Hýčkání fotbalem

Agrotec tak podle žalobce Matuly v mezi lety 2012 a 2014 dodal České poště v rozporu se zákonem přes 12 tisíc pneumatik za více než 34 miliónů korun, přičemž poště měla vzniknout škoda přes 2,5 miliónu. Za dalších 17 miliónů rovněž bez vypsání veřejné zakázky dodával Agrotec poště náhradní díly.

Zeithamlovi měl podle obžaloby v roce 2011 generální ředitel České pošty Petr Zatloukal říci, že Agrotec je preferovaným dodavatelem a aby mu věnoval nadstandardní péči. Zeithaml si to měl vyložit tak, že má Agrotecu pomáhat při získávání veřejných zakázek.

Richter si proto měl Zeithamla hýčkat a například mu nabídnout zájezd do Španělska na fotbalový zápas Real Madrid – Málaga CF. Zájezd kvůli jinému programu Zeithaml odmítl. Údajnou oboustranně výhodnou spolupráci mělo utnout až v lednu 2014 zjištění, že se o zadávání veřejných zakázek zajímá policie. Richter u soudu vypovídat odmítl.

Obžalovaným hrozí za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, podplácení nebo porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže až osm let vězení. Agrotecu a dalším dvěma firmám pak pokuty, případně zrušení.

Jednání bude pokračovat ve středu výpověďmi dalších obžalovaných.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám