Hlavní obsah

Soud řeší, jestli bývalý myslivec terorizoval sousedy ve vesnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstřely nad hlavami lidí, požáry mysliveckých posedů, chatky či garáže a zaparkovaného auta, u nichž se nepodařilo vypátrat pachatele, i sprostá slova, kterými se častují sousedé. Život v Krňovicích na Královéhradecku, vesnici, kde žije stovka obyvatel a jejíž malebnou kulisu dokreslují stavení Podorlického skanzenu, má už několik let k venkovské idyle daleko.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V centru vyhrocených vztahů se pohybuje Pavel R., dlouholetý funkcionář místního honebního společenstva. Podle řady svědectví se ho lidé bojí, a přestože s ním mají spory, nechtějí proti němu svědčit. Nakonec se ale tři lidé odhodlali podat na něj stížnost a případ začal řešit Okresní soud v Hradci Králové.

Tři dny před loňským Štědrým dnem ale vydal zprošťující rozsudek. Státní zástupkyně se odvolala a krajský soud věc vrátil zpět na okres i s pokyny na doplnění dokazování. Například bylo nutné vypracovat posudky na osoby stěžovatelů a na pokyn okresního soudu i na osobu obžalovaného.

„U žádného ze stěžovatelů jsem nezjistil, že by byl mentálně nemocný nebo se u něho projevovaly osobnostní anomálie. Vnímají, pamatují si, reprodukují, aniž by byl u nich patrný záměr někoho poškodit nepravdivým způsobem,“ uvedl soudní znalec Jan Lašek. Naopak u obžalovaného zjistil, že má idealizovaný sebeobraz, cítí se být oprávněn zastupovat „základní principy“, má sklon moralizovat a snadno přejde do útoku.

Myslivec se na Klatovsku zastřelil přímo na silnici

Krimi

„Je extrovertní, egocentrický a rád prosazuje své vidění světa. Osoby svědků považuje za strůjce toho, že ztratil funkci honebního starosty a byl mu odebrán zbrojní pas. Má k nim spíš negativní vztah, naprosto popírá, co je mu kladeno za vinu,“ uvedl Lašek.

U soudu ve středu vypovídali svědci, lidé žijící v Krňovicích. Někteří připustili spory s obžalovaným, další osobně nic konkrétního nevědí, střelbu občas zaslechnou, ale bydlí blízko lesa, rány tedy mohou vycházet odtud.

„Když jednou u stěžovatelů hořelo, byli jsme jedni z prvních, kteří jim běželi pomoct. Když pak pan obžalovaný jel na kole kolem manžela, volal na něho: Na tebe taky dojde. Ale pak jsme mu jednou našli ztraceného psa a od té doby jsou naše vztahy normální,“ uvedla svědkyně. Právě útoky na psy, respektive jejich otravou, a poškozováním stromků zase Pavel R. dokládá, že jeho okolí proti němu kuje pikle.

Spory a spory

Incident s ním měl i bývalý lidovecký starosta Třebechovic pod Orebem, pod něž Krňovice spadají, a pozdější náměstek hradeckého hejtmana Vladimír Derner. „Stalo se to asi před dvaceti lety. V té době jsem už nebyl starostou, ale pán měl s radnicí nějaké spory, tak se mě snažil shodit z jízdního kola. Nahlásil jsem to na policii, ale on si pak přivedl svědka s tím, že v tu dobu byl na jiném místě,“ řekl Novinkám Derner.

Podle Josefa, který žije v Krňovicích od narození, jejich spory začaly, když obžalovanému nechtěli povolit příjezdovou cestu kolem jejich pozemku. „Podle mě mělo devadesát procent obyvatel Krňovic s ním incident. Ale stěžovat si nepůjdou, bojí se,“ řekl Novinkám Josef.

Obžalovaný Pavel R. se na radu své advokátky nechtěl k událostem vyjadřovat. Rozbuškou tahanic u soudu prý bylo pořádání cyklistických závodů na území honitby, v níž byl obžalovaný funkcionářem. U soudu se však projednávají i spory se sousedy staršího data.

Vzhledem k tomu, že se ve středu nedostavili všichni předvolaní svědci, odročila předsedkyně senátu hlavní líčení na polovinu prosince.

Zákaz olova na mokřadech platí, myslivci se zlobí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám