Hlavní obsah

Soud potvrdil podmínku muži za výzvu ke stržení ukrajinské vlajky na demonstraci v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za výzvu ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea na březnové protivládní demonstraci v pondělí odvolací Městský soud v Praze potvrdil aktivistovi Jaroslavu Popelkovi čtyřměsíční podmínku se zkušební dobou na rok a půl. Stvrdil mu také osmnáctiměsíční zákaz pobytu na území Prahy. Verdikt je pravomocný.

Obviněný Jaroslav Popelka u červnového soudního jednáníVideo: Novinky

 
Článek

Popelka se jednání nezúčastnil, v červnu u soudu uvedl, že podle jeho názoru jde nanejvýš o přestupek.

Soudce Václav Kašík upozornil, že Popelka nebyl souzen za své politické názory, ani za to, že chtěl z budovy vlajku strhnout, samotné stržení vlajky by totiž trestným činem nebylo. Musel si ale být vědom, že nabádá k chování, které nelze spáchat jinak než násilně. Dav lidí by se totiž musel dostat nejen přes zavřené dveře budovy, ale i přes policisty, kteří ji střežili.

Uložený trest, který odvolací senát dnes potvrdil, označil Kašík za adekvátní a v podstatě symbolický. Upozornil, že Popelka sám se netají tím, že chce v podobných aktivitách pokračovat, trest zákazu pobytu v Praze je tak podle soudce také vhodný.

Aktivista, který vyzýval ke stržení ukrajinské vlajky z muzea, dostal podmínku a nesmí do Prahy

Krimi

Popelka podle obžaloby 11. března na demonstraci na Václavském náměstí nazvané Česko proti bídě i po jejím skončení podněcoval dav k tomu, aby vtrhl do budovy Národního muzea a sundal z ní vlajku Ukrajiny, vyvěšenou na znamení solidarity se zemí čelící ruské agresi.

„Pojďte všichni k muzeu, jdeme dovnitř,“ provolával podle vyšetřovatelů. „Navrhuji po skončení tohoto shromáždění odstranit z Národního muzea ukrajinskou vlajku,“ prohlašoval také.

Do Národního muzea se pak po demonstraci pokusili vniknout lidé, kteří chtěli vlajku sundat. Policie kvůli incidentu zadržela dvě desítky lidí, čtrnáct z nich později dostali pokutu v přestupkovém řízení, její výši radnice nesdělila.

Popelka v červnu u Obvodního soudu pro Prahu 1 řekl, že považuje za nevhodné, aby na Národním muzeu visela vlajka cizího státu. Vyjádřil také záměr v pokusech o odstranění vlajky z budovy pokračovat. Zároveň ale uvedl, že nechce žádné násilí.

Půlroční podmínka a do Prahy se nepodívá. Soud potrestal demonstranta s písmenem Z

Krimi

Jeho obhájce Norbert Naxera v pondělí zopakoval, že se Popelka nedopustil podněcování k trestnému činu, protože stržení vlajky je maximálně přestupkem. Popelka podle něj dal výroky najevo svůj postoj a vyjádřil nesouhlas s vládou i se zahraniční politikou České republiky.

V souvislosti s březnovou demonstrací se policie zabývala více případy. Například v polovině května za veřejné schvalování válečných zločinů potrestal obvodní soud půlroční podmínkou s odkladem na dva roky muže, který měl podle verdiktu na sobě na demonstraci nášivky s písmenem Z a logem ruské Wagnerovy skupiny. Nepravomocný rozsudek však zrušil odvolací soud, případ vrátil policii k došetření.

Půlroční podmínku uložil soud také muži, který podle vyšetřovatelů po demonstraci poškodil projíždějící auto s ukrajinskou SPZ. Protože proti trestnímu příkazu obviněný ani žalobce nepodali odpor, nabyl v polovině června právní moci.

Foto: Novinky

Obviněný Jaroslav Popelka u červnového soudního jednání

Demonstranti se pokusili vniknout do Národního muzea, 18 lidí skončilo v poutech

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám