Hlavní obsah

Rath prodal většinu majetku, který mu chtěl žalobce vzít

Právo, ČTK, rav

Bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath prodal většinu svých nemovitostí pod cenou rodině, a vyvedl ho tak údajně z dosahu justice. Státní zástupce Jiří Pražák přitom Rathovi odsouzenému za korupci v druhé větvi jeho kauzy navrhoval propadnutí veškerého majetku, což ale soud neakceptoval.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý politik David Rath hovoří s novináři v den nástupu do vězení.

Článek

Rath na přelomu roku využil situace, kdy mu soudy uvolnily do té doby zaplombovaný majetek, a prodal sedm nemovitostí nebo podíly v nich synům a partnerce. Nemovitosti mu justice zajistila, když v roce 2012 policie začala vyšetřovat jeho korupční aféry. Loni v červnu ho soud v první větvi kauzy pravomocně poslal na sedm let do vězení, uložil mu zároveň desetimilionový peněžitý trest, ale zablokovaný majetek na podzim uvolnil.

„Navrhoval jsem propadnutí celého majetku a z tohoto pohledu to hraje důležitou roli. Je podle mě evidentní, proč to David Rath udělal. Majetek byl zajištěný, teď není, ale potom už nebude z čeho brát,“ řekl webu iRozhlas.cz státní zástupce Pražák.

Rath nezaplatí zbylých pět milionů

Domácí

Podle jednoho z Rathových advokátů Romana Jelínka za prodejem majetku nebyla snaha o to, aby se jeho klient vyhnul propadnutí nemovitostí. „Propadnutí majetku nikdy nepřicházelo v úvahu,“ uvedl Jelínek.

Mohl je darovat

„Klient mohl své podíly klidně darovat. Podstatné je to, jestli má majetek na uhrazení peněžitého trestu, a ten má. Klient pouze sdělil soudu, že nemá hotové peníze, což je rozdíl. Majetek v hodnotě přesahující ten zbývající peněžitý trest pět milionů korun má a může na něj být vedena exekuce, jak jsme soudu navrhli,“ řekl k tomu ve čtvrtek Právu Jelínek.

Věznice chybovala, když povolila Rathovi vlastní matraci

Krimi

Cílem prodeje prý bylo získat peníze na splacení uloženého desetimilionového peněžitého trestu, což se zatím Rathovi podařilo jen z poloviny, když v únoru uhradil prvních pět milionů. Minulý týden měl zaplatit druhou půlku, ale jak již Právu sdělil Jelínek, odsouzený někdejší hejtman nemá finance a chybějících pět milionů v dané lhůtě neposlal. Naopak požádal o odpuštění zbytku tohoto trestu, případně navrhl exekuci na svůj majetek.

Podle realitních makléřů byly ale Rathovy hostivické domy prodány pod cenou. Podle zjištění serveru Rath prodal podíly v sedmi nemovitostech za 4,9 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám