Hlavní obsah

Věznice chybovala, když povolila Rathovi vlastní matraci

Brno
Aktualizováno

Teplická věznice podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana porušila předpisy, když odsouzenému bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi dovolila civilní oblečení a vlastní matraci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý politik David Rath hovoří s novináři v den nástupu do vězení.

Článek

„Podle závěru této kontroly dozorový státní zástupce KSZ v Ústí nad Labem došel správně k závěru, že ohledně držení a užívání civilního oblečení a vlastní zdravotní matrace odsouzeným byl porušen právní předpis,“ uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Na výsledek kontroly upozornila Česká televize.

Ratha přestěhovali z věznice v Teplicích do Prahy

Krimi

Na pochybení v postupu Vězeňské služby vůči Rathovi v teplické věznici hovořila na začátku ledna pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Vězeňská služba tehdy označila podmínky odsouzeného Ratha v teplické věznici za standardní.

Rathovi zabavili zdravotní matraci

Domácí

Podle informací Práva si Rath v rámci odpykávání trestu v Teplicích požádal místo o stávající erární matraci o lepší, zdravotní, a to s odkazem na problémy se zády. A tamní ředitel věznice Petr Blažek mu ji povolil s tím, že Rath následně dodá písemné potvrzení od lékaře, že tuto zdravotní pomůcku skutečně potřebuje.

„Zdravotní matraci měl doktor Rath na výslovné doporučení od lékaře specialisty,“ řekl k tomu jeden z obhájců odsouzeného Adam Černý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám