Hlavní obsah

Soud poslal do vazby podnikatele Špringla stíhaného v kauze armádní zakázky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Soud ve čtvrtek poslal do vazby podnikatele Jindřicha Špringla, který čelí obvinění v kauze zakázky ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě. Po neveřejném zasedání to novinářům řekl dozorující státní zástupce Adam Borgula. Soud se podle něj ztotožnil s jeho obavou, že by obviněný mohl pokračovat v trestné činnosti a také ovlivňovat svědky.

Foto: ČTK, ČTK

Příslušníci vojenské policie před budovou Generálního štábu Armády ČR

Článek

O návrhu na vazbu rozhodoval Obvodní soud pro Prahu 9. Špringla přivedli tři ozbrojení policisté v kuklách, zasedání zabralo tři hodiny.

„Zdejší soud vyhověl návrhu státního zástupce a shledal u obviněného navrhované vazební důvody, tedy koluzní a předstižný – to znamená, aby pan obviněný nepůsobil na doposud nevyslechnuté svědky a současně aby neopakoval trestnou činnost,“ sdělil Borgula.

Špringlův advokát Lukáš Duffek doplnil, že si jeho klient ponechal lhůtu pro případné podání stížnosti proti čtvrtečnímu soudnímu rozhodnutí. Vinu odmítá.

Celkem bylo obviněno 6 lidí a 3 firmy

Celkem bylo po úterním zásahu na Generálním štábu Armády ČR, který navazuje na pražskou korupční kauzu Dozimetr, obviněno kvůli veřejné zakázce na servis mikrovlnných sítí šest lidí a tři firmy.

Dozorujícím zástupcem v kauze Dozimetr je taktéž Adam Borgula. V kauze Dozimetr jde o údajné systematické ovlivňování veřejných zakázek v pražském dopravním podniku.

Špringl a jeho firma Analogia čelí stíhání jak v této armádní kauze, tak v Dozimetru, a to kvůli údajnému podplácení u zakázek na rádiový systém pražského dopravního podniku a na kamerový systém v metru.

Dalšími v úterý obviněnými v armádní větvi mají být společnost Tesla, její manažeři Pavel Birner, Michal Nováček a František Hála, firma TTC Telekomunikace se svým prezidentem Josefem Šelepou a advokát Ján Pajer.

Všichni obvinění podle informací médií čelí stíhání kvůli pletichám při zadání veřejné zakázky.

Policie po zásahu na generálním štábu armády obvinila šest lidí a tři firmy

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám