Hlavní obsah

Soud bude řešit, co s kauzou privatizace OKD

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kauza privatizace důlního gigantu OKD, ve které se má zpovídat znalec Rudolf Doucha a dva bývalí manažeři Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurka, se komplikuje.

Foto: OKD

Těžební věže Dolu Paskov. Ilustrační foto

Článek

Obvodní soud pro Prahu 2, který obžalobu na ně dostal již před čtyřmi měsíci, totiž nenařídil hlavní líčení. Místo něj se senát vedený soudkyní Ivou Fialovou 27. března sejde a případ tzv. předběžně projedná.

„Bylo nařízeno neveřejné zasedání,“ sdělila Právu mluvčí soudu v Praze 2 Marcela Pröllerová. Na dotaz redakce pak doplnila, že předmětem bude porada senátu k dané věci.

Zasedání se tak nezúčastní státní zástupce Tomáš Černý z pražského vrchního státního zastupitelství, ani obžalovaní se svými obhájci.

Několik možných variant řešení

Tento postup podle informací Práva navrhl Kutův obhájce Tomáš Gřivna a senát Fialové mu vyhověl.

Podle předsedy Městského soudu v Praze a někdejšího šéfa Soudcovské unie Libora Vávry je „extrémně výjimečné“, že by soud po svolání předběžného projednání nařídil hlavní líčení.

Místo toho jsou ve hře další varianty. Tento postup může znamenat, že soud má pochybnosti o tom, že je obžaloba dostatečně zpracovaná, a případ vrátí policii k došetření a doplnění důkazů.

Také může zastavit stíhání někoho z obžalovaných, což podle informací Práva Gřivna navrhuje u svého klienta.

Obhájce: Obžaloba má vážné vady

Nebo může konstatovat, že není věcně nebo místně příslušný, aby kauzu posuzoval, například kvůli výši údajné škody. Tu policie v tomto případě vyčíslila na téměř šest miliard korun.

Obhájce Gřivna Právu potvrdil, že podnět k soudu podával, nicméně nechtěl jeho obsah blíže upřesnit.

„Z toho podnětu je ale zřejmé, že mám za to, že ta obžaloba není způsobilá k projednání v hlavním líčení, že tam jsou prostě nějaké vady,“ řekl redakci bez dalšího komentáře obhájce Tomáš Gřivna.

V případu figuruje znalec Doucha jako ten, kdo podle obžaloby vypracoval velmi podhodnocený znalecký posudek oceňující téměř poloviční podíl státu v OKD, přesněji 46 procent akcií v držení Fondu národního majetku.

Spory o ocenění podílu státu

Podle jeho závěrů byla hodnota státního podílu v gigantu jen dvě miliardy korun, přičemž stát jej nakonec v září 2004 prodal majoritnímu vlastníkovi, společnosti Karbon Invest, za 4,1 miliardy.

Avšak podle pozdějšího znaleckého posudku firmy Ernst & Young mohl dostat až šestkrát víc – téměř poloviční podíl ocenili experti na 24 miliard korun.

Doucha totiž mimo jiné údajně pominul jakkoli ohodnotit většinu z více než třiceti dceřiných firem OKD. Nyní mu za nepravdivý znalecký posudek hrozí až desetiletý trest. On sám vinu odmítá a v minulosti se bránil tím, že posudek musel vyhotovit v šibeniční lhůtě, a navíc prý žádná škoda nevznikla.

„Prodalo se to za jiné peníze a jindy, a na ten posudek byl tehdy čas tři týdny,“ sdělil už v roce 2012 Právu sám obžalovaný znalec s tím, že to „hodili“ jen na něj.

Kutu se Škurkou žalobce viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku s hrozbou až osmi let za mřížemi, protože údajně právě oni na základě Douchova posudku připravili nevýhodnou smlouvu o prodeji státních akcií, kterou pak předložil a nechal schválit vládou tehdejší ministr financí a nynější premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

I jeho roli v celém případu policie prověřovala, ale věc odložila.

Reklama

Výběr článků

Načítám