Hlavní obsah

Šmejdi v montérkách okrádají zákazníky v tísni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ucpaný odtok odpadu od záchodu, fekálie v bytě, k tomu víkend a půlnoc. Případ ženy z Prahy, která se v této situaci, v tísni a stresu, stala obětí podvodných instalatérů, už řeší pražští kriminalisté. Žena přišla o 40 tisíc korun, které z ní vylákali.

Foto: Foto archív

Webová stránka nabízející pohotovostní instalatérské služby

Článek

Podle policistů jde o stále častější trik řemeslníků šmejdů, kteří lákají důvěřivé zákazníky přes topované – tedy za poplatek lépe umístěné ve vyhledávači – reklamy na internetu. Službu udělají částečně, nekvalitně nebo vůbec. Finta podle policistů připomíná dřívější obchodní praktiky prodavačů hrnců a dek, ale nyní se jedná o službu instalatéra nebo zámečníka.

Příběh začal letos v srpnu během sobotního večera. Majitelce bytu v pražských Dejvicích volali sousedé, že se z jejího bytu line silný zápach. Přízemní byt pronajímá, nájemník je dlouhodobě v zahraničí a silný smrad byl v domě cítit už několik dní.

Při odemčení bytu majitelka zjistila, že z toalety a vany vytéká na podlahu zapáchající tekutá směs z odpadních trubek. Kvůli havárii kanalizace proto ihned na internetu hledala instalatéry.

Podvodníci z internetu za sebe k bankomatu poslali komplice. Zachytila je kamera

Krimi

Když do vyhledávače zadala slova „instalatéři“ a „pohotovost“, v telefonu se jako první objevil odkaz na webové stránky Instalater-servis.cz.

„Přijeli za půl hodiny a slíbili, že trubky pročistí. Ale že to bude drahé, mluvili o 20 tisících v hotovosti,“ vypověděla žena.

Situaci popsala jako nervydrásající, protože při každém spláchnutí v domě ze záchodu vybublal obsah záchodu ven.

„Bylo kolem půlnoci. Odpad se jim ale pročistit nepodařilo. Slíbili, že přijedou ráno, a nakonec se částka vyšplhala na 40 tisíc hotově,“ potvrdila žena s tím, že bankovky šla vybrat do nejbližšího bankomatu.

„Ráno ale nikdo nepřišel, na zpětný hovor ani reklamaci nereagoval, doklad o platbě v mailu byl poškozený a nešel otevřít,“ popsala.

Svojí bance to neříkejte. Šmejdi slibují pohádkové zhodnocení, ale důvěřivce oberou

Bezpečnost

Všimla si až druhý den, že na webu kromě telefonního čísla nejsou žádné další kontakty ani firemní údaje. Vydala se proto na služebnu policie a případ oznámila. „Mohu potvrdit, že se případem zabývají kriminalisté ze 4. oddělení Prahy 1 kvůli podezření ze spáchání trestného činu podvodu,“ potvrdil redakci Práva mluvčí pražských policistů Richard Hrdina.

„Kriminalisté pátrají po čtyřech neznámých pachatelích,“ dodal. Pokud by se prokázalo, že podvod má na svědomí organizovaná skupina, hrozí jim podle trestního zákona dva až osm let.

Podvodní instalatéři nebo zámečníci

Chybějící údaje o firmě jsou podle České obchodní inspekce prvním podezřelým znakem. Spotřebitel by měl být seznámen alespoň s rámcovou cenou služby ještě před zahájením práce.

„Nemohu komentovat to, jak mají řemeslníci nastavenou výši plateb v hotovosti, ale tato cena by pak mohla být navýšena pouze o deset až dvacet procent,“ komentovala náhlé navýšení částky ze dvaceti na čtyřicet tisíc mluvčí inspekce Jana Jelínková.

„Můj syn má rakovinu.“ Kyberšmejdi vylákali z lidí miliony

Bezpečnost

Podle ní se s podobnými případy už pracovníci úřadu setkali, ale lidé naletěli podvodným zámečníkům. „Mělo to podobný průběh, jako popisujete,“ uvedla mluvčí.

Redaktoři Práva na telefonní číslo z webových stránek zavolali s dotazem, proč instalatéři nepřijeli trubky opravit nebo nevrátili peníze.

„K tomu vám nemůžu nic říct. Já jsem jen operátor,“ řekl do sluchátka mužský hlas. Firmu představil jako „pohotovost“ a nabízel kromě instalatérů právě i služby zámečníka.

Když se redaktoři ptali na jméno společnosti nebo kontakt na majitele, hovor zavěsil a na další telefonáty už nereagoval. O firmě na webu nejsou žádné informace, jediný dostupný údaj je telefonní číslo.

Dohledám vaše zmizelé peníze, nabídl seniorce z Prachaticka podvodník. Přišla o další

Krimi

„Spotřebitelé by měli vždy o firmě získat co nejvíce informací. U této konkrétní webové stránky chybí opravdu vše a kromě telefonního čísla se spotřebitel nedozví nic. Stránky budí dojem podvodných stránek,“ popsala mluvčí České obchodní inspekce.

Doména je registrovaná na muže s bulharsky znějícím jménem a adresou ve Vídni. Doména Instalater-servis.cz je podle registru domén funkční od 9. června letošního roku. Na stejné rakouské adrese sídlí další instalatérská firma, jejímž jednatelem je stejný muž.

„Instalatér, co nám pak pomohl, říkal, že se s takovým podvodem už setkal, určitě nejsme jediní,“ řekla poškozená žena.

Podle policistů se jedná o trik, který se v poslední době objevuje čím dál častěji. Podvodníci zneužívají momentu, kdy lidé narychlo hledají pomoc přes internet a neznají nebo nemohou znát obchodní podmínky.

V noci se ocitnou před zam­čeným bytem nebo musí řešit havárii potrubí a v tu chvíli detailně nezkoumají podmínky služby.

Žena laškovala s neznámým mužem na internetu, po zaslání videí ji začal vydírat

Krimi

„Mezi podvodníky jsou poměrně populární podvodné, takzvané topované reklamy,“ popsal obvyklý průběh mluvčí policejního prezidia Jakub Vinčálek. „Šmejdi zaplatí reklamu na různých vyhledávačích. Nepozorný uživatel tak může objednat řemeslníka, který práci odvede, ale například požaduje nestandardní finanční obnos nebo není schopný vystavit fakturu a podobně,“ doplnil Vinčálek.

To je i případ ženy z Prahy, instalatérská firma se jí na internetu objevila mezi sponzorovanými odkazy na prvním místě.

Podle mluvčí České obchodní inspekce by si lidé i v mimořádné situaci měli najít ověřené recenze, případně se obracet na firmy, s nimiž mají dobré zkušenosti například jejich známí. „Chápeme, že lidé jsou v těchto situacích v tísni a spoléhají na serióznost oslovených subjektů,“ připustila mluvčí a doporučila hledat informace o firmě i v rejstříku firem.

„Webové stránky by měly obsahovat důležité informace. Tedy kontaktní osoby, telefonní čísla, informace o možnosti reklamace, obchodní podmínky, kdo je provozovatelem, kde firma sídlí a podobně,“ dodala.

Podvodníci u bazarového prodeje reagovali do minuty

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám