Hlavní obsah

Skinhead se zpovídá z vraždy na schodišti restaurace

Právo, Jan Rychetský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V bitce neonacistů s nerasistickými sharpskiny na začátku roku v Příbrami byl ubodán mladík z druhé skupiny skinheadů. Proces v této věci začal ve středu u Krajského soudu v Praze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Fous přichází k soudu.

Článek

„Nemůžu být nacista nebo fašista, protože jsem tmavší pleti,“ řekl obžalovaný Jiří Fous, jemuž hrozí za vraždu s politickým podtextem až patnáct let vězení.

Vše se odehrálo po rozmíšce neonacistických skinheadů se sharpskiny v lednu v příbramské bowlingové herně. Na jejím schodišti se obě frakce porvaly. Podle obžaloby pak dvacetiletý Jiří Fous v potyčce bodl osmnáctiletého učně v oboru elektrikář a sharpskina Jana Kučeru do stehna a zad.

Útočný nůž americké armády následně zahodil, ale policie ho našla. Incident navíc zaznamenala bezpečnostní kamera v chodbě herny. Kučera za dva dny na následky zranění zemřel.

Před senátem Krajského soudu v Praze se ve středu zpovídal nejprve obžalovaný Jiří Fous. „V určitou chvíli jsem dvěma protivníkům připraveným k útoku pohrozil nožem, abych je zastrašil. Ze strany se vyřítil Kučera a dal mi dvě rány pěstí. Dál už si nic nepamatuji, jen že jsem ucítil teplo na ruce a pak na noži uviděl krev,“ řekl učeň oboru umělecký kovář, jenž nyní tráví dny ve vazební věznici Ruzyň.

Pžiznal, že v herně hajloval

V době vraždy byl Fous v podmínce kvůli předchozí loupeži. V herně, jak sám přiznal, několikrát hajloval. Na sobě měl tehdy německou uniformu, opasek s hákovým křížem a na ruce vyřezané znamení SS, znak organizace fanaticky oddaných přívrženců Adolfa Hitlera.

„Uniforma byla z výstroje vojáků bývalé DDR. Hákový kříž jsem si do opasku vyryl hřebíkem. SS vyřezal žiletkou. Jednotky mě zajímají, protože měly skvělý výcvik a pevnou disciplínu,“ vysvětlil bez známek lítosti a občas s úsměškem na rtech. Dříve navštěvoval klub vojenské historie a by několikrát i na rekonstrukcích bitev, ale pak ho organizace omrzela.

„Jsem militarista, který má zájem o armádu. Mezi neonacisty mám jen kamarády, ale sám se nehlásím k žádnému hnutí. Rasista nebo nacista nejsem a ani být nemůžu, protože jsem tmavší pleti. V minulosti jsme měl problémy jak s Romy, tak i s bílými, “ dodal.

Jeho obhájkyně navíc zmínila, že je sám Rom. Státní zástupce Tomáš Milec totiž prohlásil, že jde v tomto případě o nesváry dvou frakcí skinheadů a Fous jako příznivec nacistické frakce provedl vraždu z politického přesvědčení. „Jestliže se to prokáže, hrozí mu od 12 do 15 let vězení,“ řekl Právu Milec.

Při jednání byly také za poškozené vzneseny návrhy na náhradu škody. Rodiče Kučery požadují dohromady 480 000 korun a pojišťovna, která hradila náklady na jeho hospitalizaci, chce skoro sedm set tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám