Hlavní obsah

Seniorovi, který střílel v Olomouci na pracovnici herny, hrozí doživotí. Za vraždu už seděl

– Olomouc

Doživotní trest vězení navrhl státní zástupce Jindřich Pazdera ve středu u Krajského soudu v Olomouci Adolfu Hlubikovi (73). Ten podle obžaloby loni v květnu přepadl obsluhu herny v Masarykově ulici v Olomouci. Ženu (57), která mu odmítla vydat peníze, chladnokrevně střelil z revolveru do hlavy, pak bez lupu utekl. Přepadená zemřela letos v březnu v nemocnici.

Adolf Hlubik u Krajského soudu v OlomouciVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„Ze znaleckého posudku vyplývá, že bezprostřední příčinou smrti bylo zranění způsobené obžalovaným,“ uvedl žalobce. Hlubik již ve vězení strávil 48 let, mimo jiné i za vraždu ve věznici v Leopoldově.

Případ, který se ve středu dostal k soudu, se stal loni 20. května večer. Obžalovaný podle obžaloby vešel do herny s revolverem za pasem. Tuto nelegálně drženou zbraň pak namířil na pracovnici herny se slovy: „Vážená, navalte dvacet tisíc, nebo jste mrtvá, to vám říkám já.“

Žena na jeho požadavek nepřistoupila, peníze vydat odmítla a snažila se zjistit důvod, proč senior takto jedná. Pak uchopila zbraň, kterou držel Hlubik. Ten s revolverem prudce trhl, a když se žena posadila do židle, ze vzdálenosti nepřesahující jeden metr ji střelil do hlavy. Střelnou zbraň poté schoval za pas a z místa odešel.

Pracovnici herny v Olomouci postřelil, téměř po roce zemřela. Žalobce navrhuje doživotí

Krimi

Těžce zraněnou ženu našel o několik desítek minut později příchozí návštěvník v bezvědomí na zemi za barovým pultem. Měla vážné poškození mozku, kterému po deseti měsících v nemocnici podlehla. Hlubika se kriminalistům podařilo zadržet během tří hodin na vlakovém nádraží v Olomouci. Objevili i střelnou zbraň, kterou pachatel na útěku odhodil do křoví.

„Je mi líto, co se stalo. To jsem v úmyslu neměl. Já tam nešel vraždit,“ prohlásil u soudu Hlubik, který osudný den přijel do Olomouce z Ostravy. Do herny jej prý poslal tajemný hlas, který mu prostřednictvím telepatie sdělil, že je tam žena, která dluží 20 tisíc korun.

Řekl mi (tajemný hlas), abych tam zašel, že ona už ví, že někdo přijde a bude chtít dvacet tisíc.
Adolf Hlubik, obžalovaný

„Řekl mi, abych tam zašel, že ona už ví, že někdo přijde a bude chtít dvacet tisíc,“ konstatoval obžalovaný s tím, že peníze měl následně podle hlasu předat někomu, kdo na něj bude čekat. Odměna měla činit pět tisíc korun. Než do herny vyrazil, dal si dvě piva a tři fernety.

Když měl Hlubik vysvětlit, proč na ženu vystřelil, tvrdil, že byl v šoku, ve stresu, zmatený, a navíc houkalo poplašné zařízení, to vše v době, kdy měl prst na spoušti.

„Zabít jsem ji v žádném případě nechtěl,“ zopakoval obžalovaný, přičemž prý při odchodu z herny ani netušil, že žena byla výstřelem zasažena. A už vůbec ne do hlavy, protože při potyčce, jak tvrdí, mířil do jejího ramene. Argumentoval také tím, že na pravé oko nevidí a na levé jen obrysy.

Zemřela žena, kterou loni v herně v Olomouci střelil recidivista do hlavy

Krimi

U soudu Hlubik také prohlásil, že chce napsat prezidentu Petru Pavlovi a navrhnout mu, aby ženě z herny udělil medaili Za statečnost. „Ta ženská byla hodně odvážná. Na mně, kdyby někdo namířil zbraní, tak zvedám ruce a utíkám pryč,“ okomentoval to obžalovaný.

Podle Pazdery jsou důkazy proti obžalovanému zcela jednoznačné. Jedním z nich jsou podle něj kamerové záznamy z herny.

„Celý čin máme díky nim jako v přímém přenosu i se zvukem. Je z nich naprosto nezpochybnitelné, že zadržený je pachatelem, i to, že se z jeho strany jednalo o chladnokrevnou popravu,“ uvedl již dříve k záznamům kriminalista Jan Lisický.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Adolf Hlubik u Krajského soudu v Olomouci

Žena podle něj zjevně naprosto chybně přečetla, koho má před sebou. „Ona se asi ve své dobrotě domnívala, že před ní stojí starý pán, který je možná lehce pomýlený, a který možná vyhrožuje zbraní, ale vůbec jej nevnímala jako nebezpečného člověka. Vnímala ho jako staršího pána, který ani dost možná neví, co dělá,“ poznamenal Lisický.

Žena se podle něj ve svém úsudku nemohla více mýlit. „Střelil ji do hlavy, aniž by k tomu měl jakýkoliv důvod. Neohrožovala jej, nevystupovala vůči němu nijak, naopak se s ním snažila mluvit klidným tónem po dobrém,“ doplnil kriminalista.

Na automatech v Jeseníku prohrál, tak hned hernu přepadl. Sám se pak divil výši ukradeného obnosu

Krimi

Od roku 1966 byl obžalovaný celkem třináctkrát soudně trestán převážně pro násilnou trestnou činnost. V roce 1983 byl odsouzen k trestu odnětí svobody na 21 let i za vraždu. Ve výkonu trestu v Leopoldově usmrtil kladivem svého spoluvězně.

Nyní čelí obžalobě z vraždy a nedovoleného ozbrojování. I s ohledem na Hlubikovu trestní minulost navrhl žalobce výjimečný trest. „Já se obávám, že bez ohledu na vyšší věk obžalovaného a jeho relativně špatný zdravotní stav, představuje stále pro své okolí riziko a bude představovat stále, dokud bude mezi námi,“ doplnil Pazdera.

Trojnásobná vražda a sebevražda na Přerovsku. Muž postřílel rodinu samopalem

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám