Hlavní obsah

Sadista a nekrofil, řekli znalci o stíhaném knězi

Sexuální sadista s náznakem možné nekrofilie, který dlouhodobě žije v rozporu se zásadami své profese. Tak popisují soudní znalci 36letého kněze z Vysočiny, který čelí obvinění, že při bizarních hrátkách uřízl muži z Chebska varle. Vyplývá to z obžaloby, s jejímž obsahem se Právo seznámilo. Za zločin neoprávněného odebrání orgánu požaduje státní zástupce pro duchovního tři roky vězení.

Policisté vedou obviněného kněze k soudu

Článek

Psychiatři a psychologové, kteří obviněného muže vyšetřovali, dospěli k závěru, že jeho jednání bylo motivované se­xuální touhou.

„Vzrušuje ho působení bolesti na sexuálních objektech. Vzhledem k poruše osobnosti je náprava nejistá,“ uvádějí odborníci. Zároveň upozorňují, že jeho pobyt na svobodě je s ohledem na stanovenou diagnózu nebezpečný. Navrhují proto uložit mu ochranné sexuologické léčení v ústavní formě.

Znalci dále upozornili, že obviněný vikář prožívá morální dilemata. „Je si vědom toho, že jeho životní styl je v rozporu s požadavky církve, k samotné události ale nemá žádné výčitky svědomí. Vnímá to jako výsledek vzájemné dohody,“ stojí v posudku.

Vše se odehrálo loni v srpnu v bytě poškozeného. Ten si podle státního zástupce s obviněným dohodl implantaci piercingu do podkoží penisu. Jenže vše se nakonec zvrtlo.

Muž, který si zákrok objednal, tvrdí, že mu obviněný dal vypít nápoj, po kterém ztratil vědomí. Když se probral, všiml si, že má pod penisem stehy. To, že nemá varle, zjistili prý až v nemocnici, kam ho za tři dny po zákroku převezla záchranka kvůli hnisající ráně.

Obviněný kněz má ale jinou verzi. Tvrdí, že jednal na přání poškozeného a s jeho spoluúčastí.

Italský kněz odsloužil mši s nafukovací matrací místo oltáře

Koktejl

„Zpočátku to bylo povrchové řezání, kdy v oblasti genitálií vznikla rána, do které si poškozený vložil prst. Pořád mluvil o tom, že chce varle pryč. Potom docházelo k dalšímu společnému řezání. Jestli si varle uřízl sám, nebo jsem to udělal já, si již nepamatuji. Nástroje jsme používali oba dva,“ vypověděl duchovní před soudcem, který rozhodoval o jeho vzetí do vazby letos v únoru.

Ve své výpovědi kněz také přiznal, že je homosexuál, ale popřel, že by ho vzrušovaly sadistické praktiky.

Svůj profil na speciální internetové seznamce, kde pod přezdívkou o sobě uváděl, že je sadista, který má rád krev a násilí, vysvětloval tím, že měl touhu porozumět ostatním lidem, proč takové praktiky vyhledávají.

„Lákaly mě jejich životní příběhy,“ tvrdil kněz. A právě proto prý také zareagoval na příspěvek poškozeného, který hledal někoho sadisticky zaměřeného, kdo by mu provedl kastraci varlete.

Měl doma chirurgické nástroje

Při domovní prohlídce našli detektivové u obviněného v klášteře krabici s více než stovkou skalpelů a dalších chirurgických nástrojů, desítky injekčních stříkaček, gumových rukavic a několik litrů dezinfekce.

Dále pak papírky s různými poznámkami jako „rychlé uspokojení se vzrušením – hodně nebezpečné“ nebo „posouvání hranic“ či „hrdinství bez hranic“.

Policistům se také na základě dalších důkazů přiznal, že se setkal ještě s jedním člověkem, který měl sklony k bolestivým praktikám v sexuální sféře. „Došlo k jehlám, ale ne k řezání nebo ničení genitálií,“ řekl k tomu kriminalistům.

Podle zjištění Práva zastával obviněný kněz funkci ve statutárním orgánu církevní instituce, působil také jako koordinátor vnějších a vnitřních vztahů kláštera.

„Jeho pracovní morálka byla bezproblémová. Jedná se o přátelského, korektního a zodpovědného člověka,“ cituje obžaloba ze zprávy zaměstnavatele.

Podle dřívějších informací obviněný kněz, který je původem ze Slovenska, dobrovolně nastoupil sexuologickou léčbu.

„Je ve zdravotnickém zařízení pod dohledem odborníků. V klášteře tedy nebydlí, a tudíž se nezapojuje do žádné církevní nebo jiné služby,“ potvrdil Právu v červnu nadřízený obviněného vikáře.

Připomněl, že po zahájení trestního stíhání byl duchovní s okamžitou platností suspendován.

„Celý případ sledujeme a v případě potřeby zareagujeme. Až do pravomocného rozhodnutí soudu nebudeme a z povahy věci ani nemůžeme zasahovat dalšími vyjádřeními do probíhajícího vyšetřování. Za sebe mohu pouze opakovat, že nám je to upřímně líto a mrzí nás jakékoliv pohoršení nebo narušení důvěry, které tento případ způsobil,“ dodal církevní hodnostář.

Reklama

Výběr článků

Načítám