Hlavní obsah

Robert Šlachta: organizovaný zločin se vyvíjel, ÚOOZ ale stál

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta se v rozhovoru pro Právo vyjádřil k případu útoku na rodinu ve Vítkově. Mimo jiné uvedl, že jeho útvar prošetřuje možnou souvislost tohoto případu s dalšími útoky v minulosti. Kriticky se také vyjádřil k působení svého předchůdce.

Článek

Začněme zatím posledním úspěchem policie, na kterém se váš útvar podílel. Jde o odhalení údajných žhářů z Vítkova. Můžete už teď odhalit, jakým způsobem jste se na tom podíleli?

Akce Vítkov je jedna z věcí, které jsme si dali za cíl jako nové vedení, když jsme sem přišli, že nemusíme každý případ dělat sami, ale že jsme schopni na něm s někým spolupracovat. Před půldruhým rokem jsme si řekli, že bychom měli vědět o lidech, kteří na extremistické scéně fungují. Získat o nich informace, že ten dělá to, ten smýšlí takto.

A v kauze Vítkov to bylo o tom, že jsme byli informační podporou pro kolegy ze Severomoravského kraje, byli jsme členy týmu a naše činnost spočívala zejména v dodávání informací.

Dostali jste se dovnitř mezi extremisty?

Ano, informačně. Ale to není jen tento případ z Vítkova, byla to i kauza deseti zadržených lidí pořádajících extremistické koncerty, u kterých bylo zahájeno trestní stíhání. Pět z nich je stále ve vazbě, pět na svobodě.

Někdo řekne, že šlo jen o koncerty, ale jde o to, extremisty odstřihnout od peněz. Právě na koncertech se prodává jejich symbolika, cédéčka, nášivky, vybírá se vstupné.

Zpět k Vítkovu. Šlo o aktivitu čtyř poblázněných mladých kluků, nebo to byla někým jiným organizovaná akce?

To je věc, kterou prověřujeme právě my, i to, jestli další útoky, které byly v minulosti spáchány, s tím souvisejí či nesouvisejí, jestli se jedná o útok opravdu jen čtyř lidí nebo ne. Ale zatím bych to nechal, protože například ještě nejsou provedeny výslechy, nejsou vyhodnoceny domovní prohlídky a to šetření je zatím pořád na počátku. Řekl bych ale, že se k tomu stoprocentně dostaneme těmi výslechy.

Už jste to naznačil, ale zajímá mě, zda jste znovu otevřeli starší kauzy žhářských útoků na severu Moravy a prošetřujete je v souvislosti s tím z Vítkova?

(Kýve souhlasně hlavou)... Prošetřuje se to, jestli to samozřejmě není stejná skupina, zkoumá se tam třeba i stejný organizátor, ale není to jen na severní Moravě.

Máte už nějaké důvodné podezření, že by to dělali stejní lidé?

Ne, zatím to jen zkoumáme a nemáme takové indicie.

Jaký je vlastně současný extremismus. Je víc organizovaný, nebezpečný? Myslíte, že se podobné útoky jako ve Vítkově mohou opakovat?

Ano. Už od května 2007, kdy byla prvomájová demonstrace v Brně, je zvlášť ta krajní pravice tvrdší, agresivnější, ať už to byl Janov, Přerov. Oni znají metody a formy práce policie a jsou schopni se na ni připravit, takže náš závěr je, že jsou jednoznačně agresivnější, lépe organizovaní.

Je extremismus nynější prioritou pro ÚOOZ? Předtím se třeba zase mluvilo o obchodu s lidmi, o krádežích aut. Jaké jsou hlavní priority vašeho útvaru?

Ale to není o prioritě útvaru. To nefunguje tak, že někdo přijde a řekne, teď budeme dělat extremismus. Lidi na tom případu pracují třeba rok. Takže priority útvaru nejsou ani extremismus, ani auta, ani obchod s lidmi, ale všechny problematiky, kterými se náš útvar zabývá.

Tou otázkou jsem narážel na slova vašeho předchůdce Jana Kubiceho, který v médiích nedávno řekl, že v jednu chvíli se u vás zaměřujete jen na obchod s lidmi a ve druhou zase extremismus.

Organizovaný zločin se vyvíjí a můj předchůdce je rok a půl mimo a komentuje věci, o kterých bych řekl, že už mu dávno ujely.

Berete to jako nekolegiální z jeho strany?

Beru to za naprosto nekolegiální. S ním odešlo nějakých 50, 60 lidí a takových 350 tu zůstalo. Takže on dělal špatně personální politiku a těch 350 lidí bylo špatných? Já v současné době můžu říct, že ti lidi jsou úžasní a že to dělají dobře. Od mého předchůdce to beru jako okopávání kotníků, nic víc.

Ty jeho hodnocení, které on (Kubice) vysílá jako signály navenek, tak se mi z toho zvedl kufr, abych řekl pravdu. Ať mně tedy ukáže ty výsledky, které tady byly, a já si klidně tady sednu naproti němu ke stolu a budu se s ním bavit o jeho úspěších a těch našich.

Chápete s odstupem času kroky, které Kubice na ÚOOZ dělal? Myslím tím slavnou Kubiceho zprávu, ale i nějaké personální či organizační kroky.

V tomto útvaru jsem pracoval od roku 1995 do roku 2001, potom jsem byl u Národní protidrogové centrály a teď jsem se vracel. Ten útvar se ale za těch dvanáct třináct let (co jej vedl Kubice) moc nezměnil a zůstával hodně stát, zatímco organizovaný zločin se nám vyvíjel.

A ta Kubiceho zpráva?

Řeknu to tak: sedíte v restauraci a představte si, že přijde kuchař, přinese krvavé maso, nezpracované, ještě pořádně zmrzlé, hodí vám to na talíř a žer!

Takže můj pan předchůdce přinesl něco, co nikdy nemělo opustit ne-li lednici, tak ani ne kuchyni a mělo se na tom pracovat, ale nikdy to nemělo spatřit světlo světa.

Kubice to tehdy obhajoval tím, že šlo o velmi krizovou situaci, kdy byl napadán jeho útvar a podřízení.

Dobře, ale na tomto postu je napadaný naprosto každý. Ano, kdyby mi šlo o život, o zdraví, budu mít problém, pak něco udělám. Nepůjde mi o život, nepůjde mi o zdraví, tak jsem schopen přečíst nějakým způsobem tu situaci a posečkat.

Ale my teď s tím útvarem sklízíme následky té rány a máme problém lidi i ten útvar držet. Takže v žádném případě bych se v jeho situaci nezachoval stejně. V prvé řadě jsem polda.

Nejvyšší státní zastupitelství znovu nechává prověřovat kauzu lednové vraždy z roku 2006, kdy byl zastřelen dosud neznámým pachatelem kontroverzní podnikatel František Mrázek. Co vlastně se v té věci teď děje?

Mrázek byl procesně odložen v prosinci 2006, když jsem tady ještě nebyl. Pan plukovník přede mnou tvrdil, že se nemohl dostat ke spisům. My jsme sem přišli a díky podpoře vedení prezidia se k tomu dostali, udělali docela detailní hloubkovou analýzu a z toho vznikla analytická zpráva, která ale nevedla k tomu, aby se ten případ znovu otevřel.

A to, co teď přezkoumává Nejvyšší státní zastupitelství, je procesní stránka odložení případu z té doby.

Mohla by se podle vás ta kauza znovu otevřít, jsou pro to nějaké podklady či důkazy?

V současné době podle těch indicií, které tam jsou, tak si myslím, že ne.

Proč byl Mrázek zavražděn?

Nebudu se do toho zatím pouštět, ale věřím, že se to odhalí. Tím, že se to odložilo, tak to není o tom, že bychom na tom přestali dělat. Někdy k tomu stačí třeba nějaká drobnost, něčí výpověď nebo nalezení něčeho.

Mě napadá jedna výpověď, a to bývalého policisty z protikorupčního útvaru Karla Tichého, který zakládal proslulý spis Krakatice o Mrázkových aktivitách. On je například přesvědčen, že důvodem Mrázkovy smrti je spor o společnost Setuza.

Pana Tichého neznám, ale pokud tvrdí takové skutečnosti, tak se ho na to určitě někdo zeptá. A to nemusí být o tom, že by musel či nemusel být zproštěn mlčenlivosti.

Vy jste ho nevyslýchali?

My jsme pana Tichého k tomuto nevyslýchali.

On totiž v médiích hovoří i o tom, že v rámci skupiny, která na spisu Krakatice dělala, už dokonce dopředu informoval o tom, že se chystá fyzická likvidace Mrázka. Proto mě zajímá, jestli byl vyslechnut.

Po tomto jeho vyjádření v médiích bude k tomu určitě vytěžen. A to nemá nic společného s poslaneckým bezpečnostním výborem, kde ho chtějí také slyšet.

Když jsme u toho sněmovního výboru. Tichého měli vyslechnout 10. září, ale už podruhé to odsunuli a zase kvůli volbám. Nemyslíte si, že by to mělo být jedno, jestli ta výpověď proběhne před či po volbách?

Já jsem spíše vycítil, že tam není časový prostor na jeho vytěžení. Určitě to ale má být jedno. Měl by být slyšen a nejen on, ale všichni, kteří k tomu mají co říct. Podle mého názoru jde sice pouze o operativní informace, které nemají trestně právní charakter, ale pokud nebude pan Tichý vyslyšen, bude celá věc dále jen živnou půdou pro spekulace a bude se znovu a znovu vytahovat na světlo.

Probrali jsme Mrázka, teď mě zajímá Radovan Krejčíř. Snažíte se s ním nějakým způsobem spolupracovat? Protože kromě kauz, v nichž je obžalovaný, figuruje v jiných i jako svědek, například v únosu a smrti svého otce.

Máme rozdělanou kauzu ohledně jeho otce, takže pro nás je pan Krejčíř v pozici svědka. Už dvakrát jsme podnikli v rámci právní pomoci cestu do J.A.R. a víte, jak to dopadlo, že jsme ho nevyslechli.

Kdy by měl proběhnout ten výslech?

Čekáme zase na vyzvání jihoafrické strany. Minule jsme to dostali tři týdny před tím. Tam i čekáme, jak se Krejčíř k té výpovědi postaví.

A jak to máte s uprchlým odsouzeným podnikatelem Tomášem Pitrem? Zajímavé je, že se čas od času objeví někde v Evropě, nebo dokonce doma, ale nikdo ho pořád nechytil. Vyvolává to dojem, že policie nemá velkou snahu ho dostat. Není on náhodou policejní informátor?

(Záchvat smíchu). Jako můj? ...Osobou Pitra se my nezabýváme, to dělá kriminálka, Lovci lebek (Útvar cíleného pátrání, pozn. redakce). Pitr ale v žádném případě nebyl a není náš informátor. Co ale vím, policie se jím zabývá a její snahy jsou dostatečné.

Teď je takové období klidu, které trochu připomíná dobu před vraždou Mrázka. Tehdy se o něm také moc nemluvilo a až po jeho smrti začaly na povrch vyplouvat informace o jeho domnělých mafiánských aktivitách. Proto bych rád věděl, jestli se v ČR v současnosti objevil nějaký druhý Mrázek nebo třeba Radovan Krejčíř?

Ta doba se samozřejmě vyvíjí. Tehdy tady byla tato jména, ale nemysleme si, že tady podobní lidi nejsou. Pokud na něčem pracujeme, tak samozřejmě nebudu nikam troubit jména, ale osoby, které páchají organizovanou trestnou činnost, tady samozřejmě jsou.

V souvislosti se jmény Mrázek, Krejčíř, Pitr a další se hovořilo o jejich napojení na vysokou politiku. Už to teď není tak markantní? Vymizelo to?

Kdybych si to myslel, tak by to bylo špatně. Nejhorší otázka, na kterou vždycky nerad reaguji, je prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Když to slyším, tak už se mi otvírá nůž v kapse, protože to tady zbylo po mém předchůdci. Byl bych naivní, kdybych si myslel, že tady něco takového nefunguje. Tam, kde jsou peníze, tak je tam samozřejmě organizovaný zločin, tam jsou lidé, kteří se tím zabývají.

Vždycky to ale musí být o tom, že my dokládáme konkrétní trestnou činnost konkrétní osobě.

Za působení ve funkci ředitele ÚOOZ už jste zažil nějaký nátlak ze strany nadřízených nebo politiků?

Je pravda, že za ten rok a půl, co jsem tady, jsem nezažil to, co mi tvrdí ti takzvaní nosiči vody, že třeba budu odvolaný. Vím, že se na mě shání nějaké kompromitující materiály, co jsem kde měl s kým dělat a s kým být.

Dennodenně slyším, že už tady příští týden nebudu sedět a že tady bude sedět někdo jiný a tohle je každý den směs informací, které se na sebe doslýchám. Ale nátlak ze strany vedení policie nebo nějakých politických špiček tady nikdy žádný nebyl.

Teď, co se týká organizovaného zločinu, nastala éra takzvaných bílých límečků a změnil se tedy i styl zločinců. Musela se tomu přizpůsobit i policie. Máte na to dostatečné technické prostředky i zkušené, kvalitní lidi, kteří tu kriminalitu dokážou odhalovat? Nebo je organizovaný zločin svým zázemím před policií krok dopředu?

Největší problém je personální podstav všech útvarů a ty bílé límečky, jak jste je správně nazval, to jsou lidé, kteří se pohybují v ekonomických sférách a my bychom na ně potřebovali své lidi. U nás v útvaru to tomu přizpůsobujeme, bereme lidi s ekonomickým vzděláním, snažíme se tam dát policisty z hospodářské kriminálky, kteří to umějí.

Snažíme se jít tou filosofií, že tam, kde jsou peníze, tak bychom měli být i my a měli bychom po těch penězích jít a umět je najít. Takže jdeme cestou personálních změn.

Technicky jsou vždycky o krok dopředu. Když vezmu finance, které samozřejmě mají, a i ty technické prostředky, tak, i když se snažíme to mít, tak to naše vybavení není na jejich úrovni.

Váš útvar je kritizován, že už nemá takovou síť informátorů, jak tomu bylo v minulosti, což se prý odráží i na výsledcích práce ÚOOZ.

Nevím, kdo to pouští, jestli to jsou bývalí příslušníci, ale o informacích a o téhle práci se nemluví, to je tabu. Pochybuji, že někdo může říkat, že ÚOOZ nemá informace. Podívejte se na realizace, které děláme, to nemáme informace?

Řekněte mi tedy konkrétní případy, kdy informátoři pomohli k dopadení zločinců?

To bych ty informátory mohl rovnou popravit. Ale v každém případě tvrzení, že nemáme informace a informátory, je naprostý nesmysl. My to ale nezveřejňujeme a je to pro každého operativce tabu.

Já se ale nebojím srovnání. To třeba vidí hrozně málo lidí, že ÚOOZ dělal na něčem, co se objasnilo, ale ÚOOZ je tam schovaný, i když tu informaci dodal. Ale takhle by měl ÚOOZ fungovat. Jenom, panebože, nechtějme, aby nás hodnotili jen za to, co bude v novinách.

Jak je to teď v Česku s mafiemi? Platí, že ČR je stále pračkou peněz, nebo už to tak nefunguje?

Proti počátkům tisícletí došlo k odklonu od násilí na majetkovou trestnou činnost. V současnosti je to tak, že když jde o peníze, tak se dokážou propojit a spolupracovat spolu. Máme v současné době poznatky o propojení vietnamských a ruskojazyčných komunit. Prostě tam, kde jsou peníze, tak se umějí propojit. A hodně v zájmu jsou i státní finance.

Co mají společného ruskojazyčné a vietnamské gangy?

Dovozy zboží nebo pěstírny marihuany, kdy ruskojazyčné skupiny dělají těm vietnamským ochranu. Oni propojili své aktivity vždy podle sféry zájmu. Kde jsou peníze, tam jsou schopni se domluvit na tom, aby z toho měl každý něco.

Má Česko vůbec ještě nějakou vlastní mafii, nebo to už je samý dovoz ze zahraničí?

Určitě má. Jsou tady určitě české zájmové skupiny, které bych ale nenazýval mafiemi, jež si tu činnost rozdělují a těmi se zabýváme my. Týká se to právě zejména ekonomiky. Jsou schované za různými podnikatelskými subjekty a společnostmi.

Oslabilo působení ruskojazyčných mafií v ČR vaše nedávné zatčení takzvaného vora v zakone, bosse těchto mafií na našem území? Nastal bez šéfa těch mafií nějaký chaos?

Vždycky, když něco uděláme, tak oni se umějí hrozně rychle etablovat, reagovat na to a to prostředí si zase rozdělit. Mají to tak i teď, a nejen u nás a bez chaosu fungují.

Našli si už nového vora v zakone?

Zatím ne. Ale nějaké nové rozdělování území, třeba násilným způsobem, podle našich informací zatím nehrozí.

Od policejního prezidenta jste dostal nabídku dělat náměstka pro službu kriminální policie a vyšetřování místo Jiřího Houby. Proč jste ji nepřijal?

(Směje se)... Moje místo je jednoznačně tady a nikde jinde moje místo není.

Vzal byste tu funkci někdy v budoucnu?

Ne.

Ani post samotného policejního prezidenta?

(Znovu se směje)... Ne, myslím si, že moje místo je tady.

Reklama

Výběr článků

Načítám