Hlavní obsah

Kandidát Zelené strany uspěl ve volbách v Leedsu. Oslavil to pokřikem Allahu Akbar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve chvíli, kdy křeslo radního v britském Leedsu získal Mothin Ali za britskou Zelenou stranu, oslavil svůj úspěch pokřikem Allahu Akbar. Prohlásil také, že jeho zvolení je také „vítězstvím pro lidi v Gaze“.

Foto: My Family Garden

Mothin Ali kandidoval za Zelenou stranu v Leedsu. Zvítězil díky propalestinské rétorice.

Článek

Mothin Ali, který byl do křesla na radnici zvolen 3070 hlasy, se pustil do velmi emotivní řeči, ve které prohlásil, že lidé už mají dost politiky radnice ovládané labouristy. A poté se pustil do proklamace, ve které vyjádřil přesvědčení, že reprezentuje především palestinské hlasy.

„Nebudeme umlčeni. Zvedneme hlas pro Gazu, zvedneme hlas pro Palestinu. Allahu Akbar!“ prohlásil nově zvolený radní.

Pod Sunakem se třese židle. Konzervativci prohráli anglické volby na celé čáře

Volby

Mothin Ali svou kampaň založil na podpoře Palestinců. Před volbami se nechal například slyšet, že „každý člověk by měl mít možnost bojovat proti okupantům a každý by měl mít možnost se od nich osvobodit“. Za okupanty označuje stát Izrael, který podle něj vytváří z Gazy „koncentrační tábor“ a snaží se popřít „zákonné nároky původního obyvatelstva“.

Nijak se nezmínil o útoku teroristického hnutí Hamás, které v říjnu loňského roku pozabíjelo 1200 lidí a dalších 250 bylo zavlečeno na palestinské území, což vyvolalo reakci Izraele.

Pod Sunakem se třese židle. Konzervativci prohráli anglické volby na celé čáře

Volby

Labouristé bijí na poplach

V současných britských regionálních volbách nebyl Mothin Ali jediným kandidátem, který si za hlavní téma vzal Gazu a pomocí propalestinské rétoriky porazil labouristického kandidáta. Zejména v okrscích se silnou muslimskou menšinou byl ústup labouristů z výsluní citelný.

Podle informací BBC labouristé oproti posledním lokálním volbám v obvodech, kde se více než pětina obyvatel identifikuje jako muslimové, ztratila 21 % hlasů. Této slabiny pak využily silně propalestinská Britská dělnická strana vedená agitátorem Georgem Gallowayem a Zelená strana.

Vedení labouristů nadále podporuje Izrael v jeho ofenzivě v Gaze spuštěné jako odpověď na teroristický útok Hamásu ze 7. října. Liší se tak od většinového stanoviska voličů strany.

V labouristické straně proto už řada politiků ve snaze získat zpět muslimské voliče tlačí na předsedu strany Keira Starmera, aby přehodnotil postoj ke Gaze. Labouristé už teď ztratili kontrolu nad radnicemi v Oxfordu, Hastingsu, Norwichi a Burnley a situace ve straně je tak značně napjatá.

Izraelská policie provedla razii v kanceláři zrušené Al-Džazíry

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám