Hlavní obsah

Řekla jste jasné ne? Hynková popsala, jak probíhal výslech u soudu s Cimickým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

U soudu s psychiatrem Janem Cimickým v úterý vypovídala jako jedna z poškozených 39 žen moderátorka České televize Martina Hynková. Za zavřenými dveřmi s vyloučením veřejnosti popisovala svůj negativní zážitek s obžalovaným lékařem, který se odehrál v roce 2000. Na dotaz Novinek uvedla, že se její výpověď snažila obhajoba znevěrohodnit. Ona se prý ale nenechala.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Martina Hynková

Článek

„Ano, byla tam snaha mě nějak zpochybnit, ale my jsme si to vyjasnili a já jsem se zpochybnit nedala,“ řekla Hynková, která jako jedna z mála poškozených souhlasila se zveřejněním svého příběhu i jména.

Na otázku Novinek, jakými dotazy se ji snažil obhájce Cimického znevěrohodnit, doplnila, že chtěl vědět, jakým způsobem se domnělému ataku ze strany psychiatra bránila.

„Ptal se, zda ode mě tehdy zaznělo jasné ‚ne‘. Odpověděla jsem, že jsem jednoznačně a jasně dala své ‚ne‘ panu Cimickému najevo,“ řekla Novinkám Hynková po svém výslechu, který u soudu trval takřka 45 minut.

Žalobkyně chce pro Cimického tři roky vězení a zákaz lékařské profese

Krimi

Dlouholetá moderátorka ČT byla jednou ze šesti žen, které z celkem 39 poškozených přišly v kauze Cimického jako první právě v úterý na řadu. Všechny soud vyslýchal jako „zvlášť zranitelné oběti“ na jejich žádost bez přítomnosti veřejnosti, tedy jen za účasti advokátů a státní zástupkyně.

Obžalovaný psychiatr v soudní síni stejně jako v předchozích jednacích dnech nebyl. Zúčastnil se jen úvodního hlavního líčení letos v lednu, kdy jakoukoli vinu odmítl.

Měla jsem na krajíčku

Sama Hynková po své výpovědi novinářům přiznala, že se nechtěla s Cimickým znovu osobně potkat. „Nestála jsem o to, se s ním konfrontovat, a byla jsem ráda, že v jednací síni byli jen ti, co tam byli, tedy soudce, advokáti a státní zástupkyně. Bylo to náročné. Není to lehké jít zpátky do toho období a té situace, která se stala, a znovu o ní povídat,“ nastínila Hynková.

Přiznala, že v jednu chvíli měla při úterní výpovědi „na krajíčku“, přestože o své zlé zkušenosti s Cimickým hovořila poněkolikáté. „Už jsem si myslela, že to mám za sebou, ale evidentně tam nějaké trauma je a vždy, když se dostanu do toho bodu, tak to tam neustojím,“ připustila novinářka, která na rozdíl od většiny dalších poškozených nebyla nikdy Cimického pacientkou.

Moderátorka Hynková: Cimického nechci už nikdy potkat. Maximálně u soudu

Krimi

Musela se tedy znovu vrátit do roku 2000, kdy s Cimickým spolupracovala na pořadu ČT „Co mám dělat, když…“. Psychiatr tam měl roli odborníka, jenž radí náctiletým s problémy, které zažívají, Hynková byla moderátorkou a průvodkyní pořadem, která zastupuje diváky a ptá se ho na jejich problémy. Šlo o pracovní vztah, který trval rok a půl.

Už koncem roku 2021 v rozhovoru pro Novinky přiblížila, co se tehdy odehrálo. Jela prý za Cimickým na jeho soukromou kliniku Modrá laguna, kam ji pozval kvůli scénáři. „Záhy po příchodu mě napadl, povalil mě na pohovku, osahával mě na prsou a nepříjemně mě líbal. Dokonce mi u toho recitoval jakousi básničku o Šípkové Růžence. Zřejmě měl potřebu do toho vnést i nějakou poezii, jinak si to nedovedu vysvětlit,“ podotkla v prosinci 2021 Hynková.

Byl úplně v transu

Doplnila, že Cimický byl podle ní v tu chvíli mimo a připadal jí, že je úplně v transu. „Snažila jsem se z toho dostat, což se mi povedlo. Odešla jsem, spíš utekla. Samozřejmě ty pocity poté jsou velmi rozporuplné a velmi zahlcující. Najednou čelíte tomu, že blízký člověk udělá toto, a jste pak v totálním zmatku,“ poznamenala před třemi lety moderátorka.

Nyní je ráda, že se po letech ozvala a byla nakonec svědčit u soudu. „Cítím, že dělám dobře, že to není lehké, ale že je to správné a že i ostatní poškozené ženy to cítí podobně. Chceme to pro další generace změnit, aby toto naše dcery už nemusely zažívat,“ věří Hynková.

Cimického kolegyně: Pacientky nám popsaly jeho praktiky

Krimi

Byla podle svých slov ráda, že se i u soudu za zavřenými dveřmi setkala s dalšími oběťmi a hovořila s nimi. „Je to určitě povzbuzují a úžasné vědět, že v tom nejste sama… Řekly jsme si, že jsme v tom celém vlastně takové sestry,“ dodala moderátorka s tím, že věří, že se k obětem sexuálního násilí začne přistupovat s větším respektem.

„I když je dnes pravda hodně devalvovaná, tak se nedá zahodit, mě drží nad vodou, jdu za ní a půjdu za ní do konce této kauzy,“ uzavřela Hynková.

Cimický se měl podle obžaloby dopustit 39 skutků, z toho 35 se týká vydírání se sexuálním podtextem a čtyři znásilnění, kdy nedošlo k pohlavnímu styku. Podle obžaloby je spáchal v rozpětí čtyřiceti let, mezi roky 1979 a 2019. U tří nejzávažnějších skutků, kdy mělo dojít ke znásilnění i formou pohlavního styku, státní zástupkyně kvůli promlčení trestní stíhání musela zastavit. Psychiatr u soudu odmítl jakékoli nezákonné jednání a také dohodu o vině a trestu. Žalobkyně pro něj požaduje tříleté vězení a zákaz vykonávání lékařské profese.

Znalec: Cimický je přesvědčen o své výjimečnosti

Domácí

Reklama

Související témata:
Martina Hynková Vrbová

Výběr článků

Načítám