Hlavní obsah

Cimického kolegyně: Pacientky nám popsaly jeho praktiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V úterý pokračuje hlavní líčení v kauze psychiatra Jana Cimického, viněného ze znásilnění a vydírání pacientek. Sám obžalovaný tentokrát k Obvodnímu soudu pro Prahu 8 nedorazil a z jednání se omluvil. Vypovídat ale přišly jeho bývalé kolegyně, které přiblížily, jak se jim některé klientky svěřily se svými negativními zkušenostmi s Cimickým.

Na pokračující jednání soudu psychiatr Jan Cimický nedorazilVideo: Novinky

 
Článek

K úternímu jednání Cimický nedorazil, zastupoval ho pouze jeho advokát, podle nějž se obžalovaný psychiatr prozatím i z následujících jednání omluvil. Důvody uvést nemusel, soud jeho žádosti vyhověl, protože ho již na začátku při lednovém zahájení hlavního líčení vyslechl.

Známá česká sexuoložka Hana Fifková jako svědkyně připustila, že se jí svěřila sestra jedné z pacientek, že byla Cimickým dlouhodobě sexuálně zneužívána.

Dělo se tak prý v době její někdejší hospitalizace v psychiatrické nemocnici v pražských Bohnicích. Dokonce podle ní mělo opakovaně dojít k souloži.

Žalobkyně chce pro Cimického tři roky vězení a zákaz lékařské profese

Krimi

Fifková však zmínila, že se na ni obrátilo víc žen, když od roku 1994 pracovala jako sexuoložka na ambulantní stáži.

„Začaly se na mě obracet klientky s tím, že měly negativní zkušenost se sexuálním obtěžováním ze strany některých lékařů. Šlo o čtyři jména, často se objevovalo jméno doktora Cimického. Těch pacientek byly řádově vyšší desítky. Minimálně čtvrtina z nich mluvila o Cimickém,“ podotkla Fifková.

Na dotaz, co konkrétně měl Cimický pacientkám dělat, uvedla, že „u většiny žen šlo o francouzský polibek, osahávání, nucení ke stimulaci penisu, u jedné z žen o opakované znásilnění“.

Jan Cimický u soudu (4. ledna 2024)Video: Novinky

Další z bývalých Cimického kolegyň Hana Papežová pak uvedla, že měla pacientku, která jí před dvaceti lety popsala, jakou měla negativní zkušenost s Cimickým, přičemž v té době byla žena dokonce nezletilá.

„Šlo o nějaké osahávání, nepříjemné dotyky na intimních místech a byla z toho vyděšená,“ přiblížila Papežová s tím, že žena nechtěla jít s informací ven ze strachu a ze studu.

Podobně o důvodech ze strany žen mluvila i Fifková, přestože je prý k oznámení všeho nabádala.

Necítím se vinen, řekl Cimický u soudu

Krimi

„Netroufly si proti němu vystoupit jako proti prestižnímu a významnému lékaři se styky na vysokých místech, kterému by to neměly jak prokázat, často se zlobily na sebe, že se nedokázaly ubránit,“ podotkla sexuoložka, podle níž ženy ztratily důvěru v lékaře a měly neuvěřitelný pocit viny, že jeho jednání dopustily. Často pak zažívaly rozpady ve vztazích.

Fifkovou uvedený případ nejzávažnějšího znásilnění ale nakonec není součástí obžaloby. Důvodem bylo promlčení skutku.

O Cimického problematickém jednání se podle Fifkové mluvilo už v době, kdy působila jako jeho kolegyně v Bohnicích v letech 1989 až 1994.

„Mezi lékaři se říkalo, že doktor Cimický zneužívá hospitalizované pacientky,“ konstatovala Fifková s tím, že to jako jediný řešil tehdejší ředitel psychiatrické nemocnice Zdeněk Bašný.

Rozhodl jsem se, že už dále takto spolupracovat nemůžeme. Dohodli jsme se na ukončení jeho pracovního poměru a na výpovědi
Zdeněk Bašný, exšéf psychiatrické nemocnice

Ten v úterý u soudu rovněž vypovídal a sdělil, že musel Cimického po informacích o jeho praktikách propustit.

„Rozhodl jsem se, že už dále takto spolupracovat nemůžeme, a dohodli jsme se na ukončení jeho pracovního poměru a na výpovědi,“ poznamenal Bašný s tím, že šlo o dva problematické případy nevhodného chování Cimického v krátkém intervalu.

Na Bašného se měl v minulosti obrátit zástupce pojišťovny a rovněž zástupce jedné z pacientek s dotazem, zda byly uváděné Cimického praktiky vůči pacientkám v oboru běžné.

„Odvětil jsem, že nikoli,“ řekl nyní soudu Bašný, který bohnickou nemocnici vedl v letech 1990 až 2005, přičemž Cimický tam byl v té době několik let primářem. Profesně ho prý zná od roku 1982.

Na střední škole se báli o studentky

Oba podněty týkající se chování Cimického podle Bašného shodně popisovaly aktivní doteky na místech, která nejsou součástí vyšetření v Bohnicích, a také osahávání. Na dotaz konstatoval, že byly v rozporu s běžnými postupy.

Doplnil také, že ze Střední zdravotnické školy Povltavská ho v minulosti požádali, aby v rámci exkurzí nechodily žákyně na primariát MUDr. Cimického, prý kvůli dřívějším špatným zkušenostem s ním.

Promlčeno. Obžaloba Cimického bez tří znásilnění

Krimi

Znalec: Nemá poruchu, ale narcistní rysy

Soud v úterý vyslechl také znalce z oboru psychiatrie Jakuba Šimka, který na kolegu ze stejného oboru dělal posudek a vyšetřoval ho předloni v květnu.

„Nebyla zjištěna žádná duševní porucha, která by snižovala jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti,“ řekl soudu na Cimického adresu znalec s tím, že se tedy obžalovaný smysl trestního řízení vedenému proti němu plně uvědomuje.

Na dotaz státní zástupkyně pak Šimek doplnil, že u Cimického byly „shledány akcentované rysy, které opravňovaly ke konstatování narcistní osobnosti, jež prosazuje své cíle na úkor ostatních“. Obžalovaný má podle něj snížené schopnosti vcítění se do druhých lidí – tedy nižší míru empatie.

Cimický je obžalovaný z celkem 39 skutků, konkrétně pětatřiceti případů vydírání se sexuálním podtextem a čtyř přečinů znásilnění, kdy nedošlo k pohlavnímu styku. Podle obžaloby se jich dopustil v rozpětí čtyřiceti let, mezi roky 1979 a 2019.

Již dříve soudu řekl, že se necítí být vinen, přičemž odmítl dohodu o vině a trestu.

Hlavní líčení soud v úterý odročil na 22. února.

Cimický byl opět v nemocnici, spadl ze schodů

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám