Hlavní obsah

Znalec: Cimický je přesvědčen o své výjimečnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psychiatr Jan Cimický netrpí žádnou duševní poruchou, nicméně má určité specifické rysy osobnosti. Patří mezi ně snížená empatie a přesvědčení o vlastní důležitosti a výjimečnosti. Takto se v úterý v soudní síni vyjádřil na adresu muže obžalovaného z celkem čtyř skutků znásilnění a 35 vydírání se sexuálním podtextem soudní znalec z oboru psychologie Pavel Král.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Psychiatr Jan Cimický před začátkem jednání Obvodního soudu pro Prahu 8, který 4. ledna 2024 začal projednávat jeho případ, ve kterém je obžalován ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 8 pokračoval v hlavním líčení s Cimickým, který se s výjimkou hned toho prvního lednového jednání ostatních osobně neúčastní, a bylo tomu tak i v úterý.

Nemohl tedy slyšet, jak jeho osobnostní rysy, povahu a duševní stav popisoval znalec Král. „Vyloučili jsme duševní poruchu, konstatovali jsme pouze jakási osobnostní specifika ve smyslu snížené empatie, vnímání vlastní výjimečnosti,“ konstatoval psycholog.

Cimický podle něj při vyšetřeních spolupracoval velice dobře. Byl prý ale naladěn do lehčí depresivní nálady, uvědomoval si vážnost situace, v níž je, měl úzkostnou náladu.

Král poznamenal, že obžalovaný psychiatr sice rozumí mezilidským vztahům, ale vcítění se do nich a jejich vnímání je prý poměrně oslabeno.

„Je přesvědčen o své výjimečnosti, a že pravidla platící v běžné společnosti pro něj neplatí, že jeho význam je vyšší než u jiných lidí,“ nastínil znalec.

Žalobkyně chce pro Cimického tři roky vězení a zákaz lékařské profese

Krimi

Na dotaz státní zástupkyně odpověděl, že jednání, z kterého je Cimický obžalován, zapadá do jeho charakterových vlastností. „Pokud by byla pravda to, co se obžalovanému klade za vinu, tak by to souhlasilo s vnímáním obžalovaného o tom, že je něco víc, výjimečný,“ míní Král.

V posudku, který vypracovával spolu s dalším kolegou, je přímo uvedeno, že „posuzovaný je do značné míry přesvědčen o vlastní důležitosti“ a má podle Krále snahu o osobnostní prezentaci v dobrém světle. „V celém jeho vyprávění není nic o tom, že by něco udělal v životě špatně a že by něčeho litoval,“ uvedl expert.

Zároveň potvrdil, že Cimický tvrdošíjně a vytrvale popírá jakoukoli vinu, což učinil i při své lednové výpovědi u soudu. „Pan doktor přišel s vysvětlením, že to je spiknutí proti němu,“ podotkl Král s tím, že takto to podle něj obžalovaný chápe, což má prý určité paranoidní rysy.

Cimický je obžalován z 39 skutků, z toho 35 se týká vydírání se sexuálním podtextem a čtyři znásilnění, kdy nedošlo k pohlavnímu styku. Podle obžaloby se jich dopustil v rozpětí čtyřiceti let, mezi roky 1979 a 2019. U tří nejzávažnějších skutků, kdy mělo dojít ke znásilnění i formou pohlavního styku, státní zástupkyně kvůli promlčení trestní stíhání musela zastavit. Psychiatr u soudu odmítl dohodu o vině a trestu. Žalobkyně pro něj požaduje tříleté vězení a zákaz vykonávání lékařské profese.

Hlavní líčení bude pokračovat příští týden v úterý, kdy soudce Petr Novák začne za zavřenými dveřmi s vyloučením veřejnosti vyslýchat první z celkem 39 poškozených žen, jak v úterý sdělil na dotaz Novinek.

Necítím se vinen, řekl Cimický u soudu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám