Hlavní obsah

Žalobkyně chce pro Cimického tři roky vězení a zákaz lékařské profese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní zástupkyně navrhuje pro psychiatra Jana Cimického v obžalobě ze znásilnění a vydírání pacientek tříleté vězení a zákaz výkonu lékařské profese. Řekla to po skončení jednání Obvodního soudu pro Prahu 8, který ve čtvrtek zahájil v kauze hlavní líčení. Projednání případu pokračuje v polovině ledna. Cimický vinu před soudem odmítl.

Státní zástupkyně Martina Adámková ke kauze CimickýVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Konečný návrh trestů zazní ještě v samém závěru hlavního líčení v budoucnu. Žalobkyně Martina Adámková ve čtvrtek na dotaz novinářů uvedla, že podle trestního zákoníku Cimickému hrozí až pětiletý trest vězení.

„S ohledem na dobu, po kterou měla být páchána trestná činnost, jsem navrhla nepodmíněný trest v polovině sazby,“ uvedla státní zástupkyně s tím, že se má jednat o tříleté vězení a zákaz výkonu lékařské profese.

Co se týče možného promlčení některých skutků, které vyšetřovatelé kladou Cimickému za vinu, Adámková upozornila, že jednotlivé skutky na sebe navazovaly, což v daném případě znamená, že vždy každý další skutek přerušil běh promlčecí lhůty toho předchozího.

Necítím se vinen, řekl Cimický u soudu

Krimi

Cimický je obžalován z celkem 39 skutků, konkrétně pětatřiceti případů vydírání se sexuálním podtextem a čtyř přečinů znásilnění, kdy nedošlo k pohlavnímu styku. Podle obžaloby se jich dopustil v rozpětí čtyřiceti let, mezi roky 1979 a 2019.

Obžalovaný psychiatr ve čtvrtek k soudu dorazil se svým advokátem, vyjádření k případu před jednací síní neposkytl stejně jako komentář k návrhu trestu. Na začátku hlavního líčení před soudem odmítl vinu.

Jan Cimický u souduVideo: Novinky

„Necítím se být vinen,“ odmítl zkraje Cimický případnou dohodou o vině a trestu „Padesát dva let se snažím poctivě vykonávat své povolání,“ doplnil a rovnou předeslal, že se ve čtvrtek vyjádří pouze k obžalobě a na případné dotazy bude odpovídat jindy.

Prozatím soud naplánoval šest jednacích dní do konce února. Zatímco zahájení hlavního líčení bylo veřejné, z dalších jednání bude pravděpodobně alespoň na část dne veřejnost vyloučena.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Psychiatr Jan Cimický před začátkem jednání Obvodního soudu pro Prahu 8, který 4. ledna 2024 začal projednávat jeho případ, ve kterém je obžalován ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání.

Reklama

Výběr článků

Načítám