Hlavní obsah

Další novinářka k zážitku s Cimickým: Řekla jsem mu, že je prasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebyla sice pacientkou psychiatra Jana Cimického, přesto i ona s ním zažila podle svých slov velmi trpkou zkušenost. Novinářka Vlaďka v úterý vypovídala jako jedna z poškozených žen u hlavního líčení s tímto obžalovaným lékařem a Novinkám se poprvé veřejně svěřila se svým příběhem z roku 1997.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Psychiatr Jan Cimický před začátkem jednání Obvodního soudu pro Prahu 8, který 4. ledna 2024 začal projednávat jeho případ, ve kterém je obžalován ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání.

Článek

Vlaďka je po moderátorce České televize Martině Hynkové již druhou ženou působící řadu let v médiích, kterou měl Cimický podle obžaloby sexuálně obtěžovat. Redakce zná celé její jméno, ale vzhledem k citlivosti případu požádala alespoň o částečnou anonymitu.

Stejně jako Hynková v úterý absolvovala výslech před Obvodním soudem pro Prahu 8 bez přítomnosti veřejnosti, ale i samotného psychiatra, který se zúčastnil pouze lednového zahájení hlavního líčení. Tam jakoukoli vinu odmítl. Podle obžaloby se přitom v rozmezí let 1979 až 2019 dopustil čtyř znásilnění a 35 skutků vydírání se sexuálním podtextem.

Necítím se vinen, řekl Cimický u soudu

Krimi

Jednou z poškozených žen je i Vlaďka, která podobně jako Hynková s Cimickým spolupracovala jako novinářka. V devadesátých letech působila v časopisu Vlasta a s Cimickým byla pracovně v kontaktu. Poté přešla do jednoho bulvárního časopisu a spolupráce s psychiatrem pokračovala.

Expert na akupunkturu

V roce 1997 začala řešit dlouhodobé problémy se spánkem a slyšela, že na to pomáhá akupunktura. Cimický se v té době podle jejích slov „pasoval“ na experta na tuto tradiční čínskou medicínu, který by jí prý mohl pomoct.

Pozval proto Vlaďku do své tehdy nově otevřené soukromé kliniky Modrá laguna v Praze 6.  Když tam osudný den dorazila, překvapilo ji, že byl psychiatr v budově úplně sám, bez jakéhokoli personálu. V místnosti, kam ji zavedl, byly prý zapálené vonné tyčinky a zastíněná okna, takže to navozovalo až příliš intimní atmosféru.

„Pak se mě hned začal vyptávat na to, jak často mám sex, zda třeba nemám milence, přestože věděl, že jsem vdaná. Jeho dotazy jsem nechápala a ptala se ho, jak to souvisí s akupunkturou. Odpověděl něco v tom smyslu, že je potřeba uvolnit napětí,“ řekla Novinkám Vlaďka.

Měla podle svých slov pocit, že se chce Cimický stát něčím víc než jen jejím známým. I to ji překvapilo vzhledem k tomu, že redaktorce v té době táhlo na čtyřicítku a že se osobně profesionálně stýkali mnoho let.

„Přitom jsem po zveřejnění této kauzy zjistila, že řada těch poškozených dívek měla na rozdíl ode mě třeba jen devatenáct let, a dokonce i míň, navíc většina byly jeho pacientky, kdežto já nikoli,“ byla v šoku Vlaďka.

Osahávání prsou

Přiblížila poté, co se dělo v Cimického ordinaci dál. „Řekl mi, ať se svleču do spodního prádla. Uvedla jsem, že je to nějaké divné, že už jsem na akupunktuře byla a nemusela se tolik svlékat, tak proč bych to měla teď udělat. Tvrdil mi, že to bude lepší a jednodušší,“ uvedla redaktorka.

Nepříjemné překvapení, z kterého se podle svých slov dlouho vzpamatovávala, přišlo vzápětí. „Když jsem si lehla na lůžko, tak mě začal osahávat na prsou a vzrušil se při tom. Já jsem mu řekla, že je prasák, a protože jsem žena od rány, měla jsem co dělat, abych mu jednu nevrazila. Sebrala jsem ale věci a z místnosti utekla. Oblékla jsem se až venku,“ přiblížila novinářka.

Dlouho pak o své zkušenosti s Cimickým mlčela, protože to, co si k ní dovolil, prý považovala za svou slabost a selhání. Promluvit se rozhodla až poté, co o své zkušenosti hovořila v lázních v Jeseníku s jednou psycholožkou, která zmínila, že policie řeší kauzu Cimický. Doporučila jí vše sdělit kriminalistům, Vlaďku v tom podpořil i její partner.

„Musím říct, že ve chvíli, kdy jsem vše vypověděla advokátce a poté na policii, se mi ulevilo. Cítila jsem se odlehčeně. Teď u soudu to bylo naopak náročné, nepříjemné,“ nastínila zkušená redaktorka.

Přiznala, že byla před svou úterní výpovědí i během ní hodně nervózní. „I po těch letech jsem z toho byla roztřepaná. Ptal se mě (obhájce), proč jsem to nenahlásila. Styděla jsem se a také mi bylo trapné, že jsem novinářka a že jsme se znali řadu let,“ vysvětlila Vlaďka, která se ani po letech neubránila slzám.

Kromě ní soud v úterý vyslechl dalších pět poškozených žen včetně Hynkové. Byly první z celkem 39, které chce soudce Petr Novák v příštích týdnech vyzpovídat. Žalobkyně chce pro Cimického za sexuální útoky vůči nim tříleté vězení.

Řekla jste jasné ne? Hynková popsala, jak probíhal výslech u soudu s Cimickým

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám