Hlavní obsah

Advokáta v davu skandujícím u soudu „Gestapo!“ prověří komora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká advokátní komora (ČAK) prověří okolnosti účasti advokáta Norberta Naxery při úterním extempore u Městského soudu v Praze, kde zfanatizovaný dav vtrhl do jednací síně. Na záběrech Novinek je Naxera mimo jiné vidět, jak na chodbě soudu mává rukama mezi lidmi, od nichž zní na adresu justiční stráže „Gestapo, gestapo!“.

Advokát Norbert Naxera při incidentu u Městského soudu v PrazeVideo: Marek Bádal

 
Článek

Podnět podal kontrolní radě tajemník ČAK Petr Čáp. „Tajemník České advokátní komory podal na základě informací publikovaných v médiích podnět Kontrolní radě České advokátní komory k přešetření účasti advokáta JUDr. Bc. Norberta Naxery na incidentu, k němuž došlo 30. května 2023 na Městském soudu v Praze,“ informovala ve středu za komoru o prověřování šéfredaktorka Advokátního deníku Hana Rýdlová.

Komora podle Rýdlové shání další informace o incidentu, vyzvala k zaslání videozáznamů na email: epodatelna@cak.cz.

Virvál u Městského soudu v Praze udělala skupina několika desítek lidí kvůli odvolacímu jednání v kauze odsouzené dezinformátorky Jany Peterkové. Naxera podle svých slov k soudu dorazil, aby převzal obhajobu Peterkové.

„Pokud mě ČAK vyzve k vysvětlení, mohu uvést jen, že jsem zákon o advokacii ani advokátní etiku neporušil. Přišel jsem se podívat na jednání soudu, protože jsem byl s paní Peterkovou domluven, že převezmu její obhajobu, protože paní Peterková byla nespokojená se svým bývalým obhájcem Davidem Lejčkem,“ uvedl na dotaz Novinek.

„Zákon jsme my.“ Dav vtrhl do soudní síně s Peterkovou

Krimi

Dav zfanatizovaných příznivců Peterkové při jednání soudu vysadil dveře, násilím vnikl do jednací síně a strkal do členů justiční stráže. Nechyběly výkřiky jako „Gestapo, gestapo“, případně „Zákon jsme my“. Dva lidi policie zadržela.

Parta se pak od soudu odebrala do nedaleké nemocnice na Karlově náměstí, kam záchranka přepravila k ošetření jejich souputníka zraněného právě při ničení dveří u soudu.

Zfanatizovaní příznivci Jany Peterkové v nemocniciVideo: Aktu.cz

Lidé byli v budově zdravotnického zařízení hluční a venku slovně napadali dohlížející policisty.

Naxera k samotnému incidentu u soudu uvedl, že vše sledoval z chodby, protože se kvůli naplněné kapacitě míst nedostal do síně, kde mu podle něj chtěla Peterková udělit plnou moc.

Ve stejných nesnázích se prý ocitl i Peterkové zmocněnec. „Ing. Rudolf Vávra, podle trestního řádu správným názvem důvěrník paní Peterkové, měl podle zákona právo být přítomen jednání. Členové justiční stráže to nepochopili nebo mu v hluku nerozuměli,“ popsal advokát.

Následovalo podle jeho líčení přetahování o Rudolfa Vávru, kterého Peterkové příznivci tlačili do jednací síně, zatímco stráž držela dveře, které vzápětí vylétly z pantů.

Advokát: S nikým jsem se nepral, jen jsem pozoroval

„Já jsem celou věc jen pozoroval, nepral jsem se s nikým, ani jsem se nesnažil natlačit se do soudní síně. Ve věci jsem se začal angažovat až přibližně půl hodiny poté, protože nikdo nevěděl, co se stalo s Ing. Rudolfem Vávrou, který byl zadržován policií v jednací síni,“ sdělil Naxera s tím, že i přes původní nevoli ho policisté nakonec pustili za mužem dovnitř, aby mu dělal obhájce.

„Krátce jsem si promluvil s Ing. Vávrou, kterého znám již z dřívější doby, a on mi podepsal plnou moc. Poté jsem odešel a dále se ve věci neangažoval,“ zmínil advokát. Kamenem úrazu podle něj byla organizace soudu, který jednání nařídil do malé síně, ačkoliv se prý dal vzhledem k Peterkové očekávat zvýšený zájem veřejnosti.

K situaci, kterou zaznamenala kamera Novinek i dalších médií, kdy mával rukama v hloučku lidí křičících „Gestapo!“, se Naxera nevyjádřil. Z videozáznamu je patrné, že rovněž něco hlasitě říkal, nelze ale věrohodně rozeznat, co z jeho úst směrem k justiční stráži a ostatním zaznělo.

Ministr Blažek: Případně zasáhnu sám

Událostmi u soudu se zabývá i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který ve středu sdělil, že se sám na advokátní komoru obrátí s podnětem.

„Nebudu-li následně ztotožněn s postupem ČAK, zasáhnu případně sám,“ napsal na Twitter.

Okolnostmi incidentu se kromě ministra a ČAK zabývá dále i policie.

Právníci a advokáti označili incident jako zcela mimořádný a hodný řádného potrestání násilníků. Ve hře by mohl být paragraf trestního zákoníku o násilí proti orgánu veřejné moci a násilí proti úřední osobě.

Po vybití na soudu se skupina vydala na putování Prahou, v nemocnici dělali kravál u zraněného dveřmi

Krimi

Soud v úterý v jednání pokračoval a nakonec Peterkovou pravomocně odsoudil za šíření poplašných zpráv o covidu v období pandemie, kdy jí uložil dvouletou podmínku s tříletou zkušební dobou, ve které se musí chovat řádně.

Advokát Naxera v nedávné minulosti zastupoval například dvojici mužů souzenou kvůli dezinformacím - Patrika Tušla a Tomáše Čermáka. Kromě advokacie se pokoušel i o vstup do politiky, když ve volbách do Sněmovny v roce 2006 neúspěšně kandidoval za krajně pravicovou Národní stranu.

V dalších letech následovaly stejně neúspěšné pokusy, mimo jiné kandidatury za republikány Miroslava Sládka, SPD či Volný blok. Naopak loni se po komunálních volbách dostal do zastupitelstva obce Přeštice v okrese Plzeň-jih, kde zastává funkci rovněž v bytové komisi.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Advokát Norbert Naxera při incidentu u Městského soudu v Praze

Peterková musí zaplatit čtvrt milionu za lži o úmrtí seniorů

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám