Hlavní obsah

Pro těžce zraněného seniora letěl na Šumavě vrtulník

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jízdu bez přilby doplatil v sobotu po poledni šestašedesátiletý cyklista při sjezdu ze Svatého Tomáše nedaleko lipenské přehrady. Zraněného našli další cyklisté a okamžitě volali záchranáře Horské služby Šumava.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Záchranáři při akci

Článek

„Když mi popsali, v jakém stavu muž je, ihned jsem kontaktoval pracovníky dispečinku záchranné služby v Českých Budějovicích. Ti povolali  vrtulník Letecké záchranné služby a já vyrazil terénním automobilem na udané místo,“ popsal Právu situaci zasahující člen HS Šumava Václav Cypro.

Dodal, že po příjezdu na místo muže, který byl při vědomí, ale měl těžce poraněnou hlavu a do hloubky sedřenou pokožku na obličeji, ošetřil. Po té jej naložil do automobilu a odvezl na místo, kde přistál vrtulník.

Posádka seniora následně transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v Českých Budějovicích.

„Vyzývám návštěvníky Šumavy, aby nepodceňovali při cyklistických výletech své síly a vždy dávali pozor, na jakém terénu právě jedou. Co však považuji za zásadní, je nutnost vždy mít v horském terénu i na asfaltových cestách přilbu. Pokud by ji muž měl, jistě by jeho zranění nebyla tak vážná,“ zdůraznil v souvislosti s opakujícími se vážnými nehodami cykloturistů náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám