Hlavní obsah

Překupník s otráveným alkoholem dostal pět let

Ostrava

Překupník s otráveným alkoholem Marek Ženíšek měl podle žalobce koncem října 2012 zavinit smrt jednoho člověka a zdravotní problémy čtyřem dalším. Nekolkovaný a levný alkohol jim poskytl v době, kdy už v Česku lidé v takzvané metanolové kauze umírali. V pondělí ho Krajský soud v Ostravě poslal na pět let do vězení.

Foto: Petr Marek, Právo

Marek Ženíšek (vlevo) a Petr Hlava (vpravo) u olomouckého vrchního soudu. Archivní foto

Článek

Druhého obžalovaného Petra Hlavu senát viny zprostil. Nepodařilo se prokázat, že dodal jedovatou směs Ženíškovi. Rozsudek ještě není pravomocný.

Hlava se sice vzdal práva na odvolání, ale Ženíšek se ještě v jednací síni odvolal. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Případem se tak bude už potřetí zabývat Vrchní soud v Olomouci. V tomto případě jde už o třetí rozsudek ostravského krajského soudu.

Zrušený osmiletý trest

Podle obžaloby Hlava prodal v září 2012 Ženíškovi nejméně 77 litrových lahví nekolkovaného alkoholu. Opatřeny byly etiketou Helsinky Group a obsahovaly až 50 procent metanolu. Zabít mohly až 300 lidí.

Ženíšek je nějakou dobu skladoval a koncem října je pak dal známému u zahradní chatky v obci Doubrava na Karvinsku. Muž alkohol s dalšími lidmi ještě týž den začal v chatce popíjet. Jeden z nich kvůli jedovatému alkoholu zemřel. Další měli vážné zdravotní problémy.

Poprvé se ostravský soud případem zabýval v srpnu 2013. Ženíšek a Hlava byli první, kdo v souvislosti s metanolovou kauzou stanuli ve veřejném procesu před soudem. Poprvé soud udělil dvěma překupníkům za úmyslné obecné ohrožení osmiletý trest. Vrchní soud později verdikt zrušil.

Zemřelo kolem 50 lidí

Znovu byli Hlava se Ženíškem odsouzeni za ohrožení zdraví závadnými potravinami. Hlava vyvázl s podmínkou, jeho komplic měl jít do vězení na čtyři roky. I tento rozsudek nadřízený soud zrušil. Podle vrchního soudu bylo potřeba lépe zjistit skutkový stav a podrobněji se zabývat zdravotními následky.

První případy úmrtí po požití nelegálně vyráběných lihovin s obsahem jedovatého metylalkoholu se objevily v září 2012. Poslední člověk, jehož úmrtí je spojováno s hlavní vlnou metanolové kauzy, zemřel na konci února 2014. Celkem zemřelo asi 50 lidí, mnohé další alkohol připravil o zdraví.

Justice se s případem vypořádává v mnoha soudních procesech. Míchači kontaminované směsi Tomáš Křepela a Rudolf Fian dostali doživotí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám