Hlavní obsah

Právník chtěl od policisty kupovat informace, za podplácení dostal 40 tisíc pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nabídkou 20 tisíc korun za poskytnutí údajů z neveřejných databází a registrů oslovil loni 14. července advokátní koncipient Ondřej Zelenka (28) svého známého od policie. Den na to za ním přišel se jménem konkrétního člověka s tím, aby ho vylustroval a zjistil o něm nějaké informace.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Strážce zákona, který hned vše oznámil nadřízeným, následně už pod dohledem kriminalistů předal obžalovanému právníkovi požadované zprávy, za které od něj dostal odměnu 15 tisíc korun. Pak spadla klec.

V pondělí potrestal plzeňský okresní soud Zelenku za podplácení peněžitým trestem 40 tisíc korun.  Rozhodnutí je pravomocné. Zelenka se ke všemu přiznal a svého činu litoval.

Oba muži se seznámili v posilovně. Obžalovaný uvedl, že policistovi předal kopii řidičského průkazu muže s tím, že o něm potřebuje zjistit nějaké informace. Mělo se jednat o partnera dcery jeho známého. Později mu prý došlo, že udělal hloupost, a materiály po prostudování zničil.

„Z mé strany to byla absolutní hloupost, prostě demence,“ řekl už dříve Právu Zelenka s tím, že šlo o jeho soukromou aktivitu a s advokátní kanceláří, kde byl v tu dobu zaměstnán, to nemělo nic společného.

Policista vypověděl, že ho obžalovaný nejprve oslovil s tím, že by si mohli vzájemně vypomoci.

„Na to přišel s nabídkou, že bych mohl shánět informace, které by mu byly užitečné a za které by mi platil. Nevěděl jsem, jak zareagovat, tak jsem mu řekl, že se o tom můžeme pobavit jindy. Po odchodu jsem hned informoval svého nadřízeného,“ řekl policista.

Obžalovaný ho pak znovu kontaktoval a předal mu obálku s kopií řidičského průkazu člověka, o kterém chtěl zjistit veškeré informace z registrů, kam má policista přístup.

„Sdělil mi, jak si naši spolupráci do budoucna představuje. Říkal, že ze začátku po mě bude chtít jednodušší věci za nižší odměnu. Pokud se osvědčím, tak bude chtít složitější věci s vyšším finančním ohodnocením,“ pokračoval policista.

Na další schůzce s obžalovaným už měl policista na sobě záznamové zařízení. Zelenkovi předal požadované dokumenty a dostal za to obálku s penězi, kterou předal kolegům z kriminálky.

Advokátní koncipient si chtěl od policisty kupovat informace, je stíhán za podplácení

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám