Hlavní obsah

Ponziho schéma. Jednatel investičního fondu vylákal z lidí 1,5 miliardy, tvrdí policie

– Praha
Novinky, kub

Podezření z podvodu mimořádného rozsahu vyšetřují kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Jednatele investičního fondu obvinili kvůli 1,5 miliardy korun, které podle nich vylákal od zhruba čtyř tisíc lidí. Společnost fungovala podle policie v tzv. Ponziho schématu, kdy se investorům připisují fiktivní zisky, které ale nejsou výnosem, nýbrž se získávají z nových vkladů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Detektivové v případu zatýkali na přelomu srpna a září, o případu ve středu informoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

„Podvod měl být spáchán prostřednictvím tzv. neveřejného alternativního fondu. V této věci došlo k obvinění jedné osoby (jednatel společnosti). Uvedená osoba měla prostřednictvím nabídky investic vylákat finanční prostředky od více než 4000 osob v souhrnné výši cca 1,5 miliardy korun,“ sdělil mluvčí.

Globální finanční systém je také letadlo, hájí svůj stroj na peníze podvodník

Ekonomika

Investiční fond podle Ibeheje fungoval na principu tzv. Ponziho schématu. „Investorům jsou připisovány fiktivní zisky, které jsou vypláceny nikoli z výnosů investic, ale z nově získaných vkladů. Většina prostředků u tohoto typu fondů pak slouží k neoprávněnému obohacení osob ovládajících fond a k výplatě vysokých provizí za získávání dalších klientů,“ vysvětlil mluvčí.

Vydělali miliardy dolarů a pak přišli o všechno

Ekonomika

Podle Ibeheje se podařilo díky včasnému zásahu policie a spolupráci s Finančním analytickým úřadem zajistit majetek za zhruba miliardu korun.

To, o jakou společnost se jednalo, ani podrobnosti k podezřelému policie nesdělila. V případě soudu hrozí muži za podvod od 5 do 10 let vězení.

Trestní stíhání proti němu kriminalisté vedou na svobodě. Zda žalobce navrhoval vazbu, policie rovněž neupřesnila.

Policie obviněným z miliardového podvodu obstavila domy, byty, auta i šperky

Krimi

„Kriminalisté doporučují občanům zvýšenou obezřetnost a ostražitost v souvislosti s investicemi finančních prostředků do produktů, které slibují neobvykle vysoké zhodnocení (zejména těch, které nepodléhají regulaci ČNB), neboť s podobným druhem trestné činnosti se policie opakovaně setkává,“ dodal Ibehej.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám