Hlavní obsah

Globální finanční systém je také letadlo, hájí svůj stroj na peníze podvodník

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Systémy finančních letadel, založené na nekonečném rekrutování nových důvěřivců, z jejichž vkladů se financují zisky lidí, kteří schéma založili nebo stojí v hierarchii výše, se neustále vrací. Nově odhodily masku a dopředu varují před ztrátou vkladů. Přesto se stále zřejmě najde dost důvěřivců, které neodrazují varování před pyramidami, letadly a Ponziho schématy, jak se jim říká.

Foto: Profimedia.cz

Sergej Mavrodi

Článek

„Co jsou peníze? Nic. Nihil. Jen přelud... Nejsou ničím podložené a vládci je tisknou v jakékoli kvantitě podle své vůle,“ píše na svém webu Sergej Mavrodi tvůrce MMM (Mavrodi Money Machine - tedy Mavrodiho stroje na peníze), jedné z nejznámějších pyramid na světě, která v první polovině 90. let připravila podle agentury Bloomberg deset miliónů Rusů o celkem devět miliard dolarů (182 miliard Kč). Své peníze MMM tehdy svěřovali kvůli příslibu 100% zisku za jeden měsíc.

Dnes 56letý Mavrodi organizuje pyramidu dál a s pomocí internetu oznamuje expanzi do zahraničí. Po zhroucení prvního MMM v červnu 1994 se Mavrodi snažil vyhnout vězení jako poslanec a poté, co ho duma vydala ke stíhání, se úspěšně skrýval až do roku 2003.

Na útěku vytvořil další hazardní hru Stock Generation Ltd, která slibovala dokonce zhodnocení 200 procent, a důvěřivci v ní utopili 5,5 miliónu dolarů (111 miliónů korun). Mavrodi byl sice odsouzen ke čtyřem letům vězení, většinu z nich ale strávil ve vazbě. Rok po propuštění vydal knihu Pokušení a v lednu 2011 spouští MMM-2011.

Sociální síť bez právní subjektivity

Mavrodi nový projekt prezentuje jako legální sociální svépomocný fond, v němž si lidé navzájem pomáhají, vkládají peníze a „z domova sledují, jak se jim zhodnocují jako virtuální - mavro-rubly a mavro-dolary o 20 až 70 procent měsíčně“.

Účastníci jsou varováni, že i když se budou řídit všemi pravidly a radami, mohou o své vklady přijít. Mavrodi však svůj stroj na peníze hájí tím, že globální finanční systém prostřednictvím burz nedělá nic jiného, než že přijímá peníze lidí a ze dne na den mění jejich hodnotu, takže ze dne na den přicházejí o své úspory, zatímco úzká skupinka dosahuje ohromných zisků.

MMM-2011 tvrdí, že se ho nyní účastní 35 miliónů lidí - především v Rusku, na Ukrajině a v dalších postsovětských republikách. Stránky MMM-2011 ale existují mj. i v češtině. MMM-2011 přitom nemá právní subjektivitu a oficiálně vlastně neexistuje. Přesuny peněz probíhají mezi osobními účty a vše se domlouvá s pomocí mailu a volání přes Skype.

Další pokusy obvinit Mavrodiho z podvodu jsou tak neúspěšné. Nicméně kvůli mediální pozornosti Mavrodi přiznal, že panika ovlivnila řady účastníků schématu, a proto na konci května oznámil zastavení všech výplat až do 15. 6. 2012. Po tomto datu mají být možnosti vybrat peníze velmi omezené. Mavrodi už zároveň založil MMM-2012, pyramidu, která má podpořit MMM-2011.

Anketa

Souhlasíte s názorem, že světový finanční systém je vlastně pyramidová hra?
Ano
94,9 %
Ne
5,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19621 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám