Hlavní obsah

Vydělali miliardy dolarů a pak přišli o všechno

Novinky, bož

Když se mluví o dolarových miliardářích, člověka napadne, jak těžké asi musí být vydělat tolik peněz. Mnohem těžší ale může být o tyto peníze nepřijít. Server Commodity.com přišel s přehledem dolarových miliardářů, kteří přišli o všechno.

Foto: Profimedia.cz

Björgólfur Guðmundsson

Článek

„Když lidé mají tolik peněz, tak je nemají uložené v hotovosti v trezoru. Mají podobu věcí jako nemovitosti nebo obchodní podíly,“ uvedl server.

Björgólfur Guðmundsson

Björgólfur Guðmundsson se stal teprve druhým islandským dolarovým miliardářem. Chvíli dokonce vlastnil britský fotbalový klub West Ham United. Zdroj jeho bohatství však ležel jinde – byl většinovým vlastníkem banky Landsbanki.

Magazín Forbes jeho jmění v březnu 2009 odhadoval na 1,1 miliardy dolarů (podle současného kurzu by šlo o zhruba 22,3 miliardy korun). Na konci téhož roku už Forbes u jeho jména uváděl částku 0 dolarů.

Majitel Amazonu Jeff Bezos za den zbohatl o 300 miliard korun

Ekonomika

V roce 2008 došlo v důsledku světové finanční krize ke kolapsu islandského bankovního systému. Guðmundsson v červenci vyhlásil osobní bankrot, když jeho dluhy dosahovaly 760 milionů dolarů (3,6 miliardy korun). Do dneška jde o největší osobní bankrot v islandské historii. Landsbanki je od října 2008 v rukou státu.

Allen Stanford

Jmění Američana Allena Stanforda v roce 2008 činilo 2,2 miliardy dolarů (49 miliard korun). Šlo o zakladatele, majitele a šéfa finanční skupiny Stanford Financial Group. V roce 2012 ho však soud uznal vinným z podvodu.

Jeho společnost provozovala takzvané Ponziho schéma, což je podvod příbuzný pyramidovému schématu nebo letadlu. Jedná se o podvodné investiční operace, kdy klienti svěří dané společnosti peníze, aby je investovala.

Společnost však místo investování tyto peníze vyplácí části investorů, kteří investovali jako první. Dokud přicházejí noví investoři, systém může chvíli fungovat. Investoři, kteří přijdou jako poslední, však přijdou o všechno. Investoři v Stanfordově podvodném schématu utopili 7 miliard dolarů.

Bezos je pořád nejbohatší na světě a Kellner v Česku, oba ale zchudli

Ekonomika

Aktuálně si odpykává trest odnětí svobody na 110 let. Kromě podvodu se podle soudu dopustil mimo jiné spiknutí a maření výkonu spravedlnosti.

Foto: Profimedia.cz

Allen Stanford (vlevo)

Seán Quinn

Další miliardář, na kterého tvrdě dopadla finanční krize v roce 2008, byl Seán Quinn. Tehdy byl ještě nebohatším Irem s jměním 6 miliard dolarů (133 miliard korun), ale už v roce 2011 musel vyhlásit platební neschopnost. Jeho společnost Quinn Group podnikala v oblasti finančnictví, také provozovala několik hotelů, kromě toho fungovala i jako developer a vlastnila řadu nemovitostí.

Quinn však také v letech 2005 až 2007 investoval do irské banky Anglo Irish Bank, v níž postupně získal 28procentní podíl. Po prasknutí irské realitní bubliny došlo ke kolapsu banky a jejímu převzetí. Quinn tak přišel o zhruba tři miliardy dolarů.

Babiš zchudl o pět miliard, nejbohatší Čech je stále Kellner

Ekonomika

Když v roce 2015 vyhlásil osobní bankrot, dlužil přes tři miliardy dolarů. V roce 2012 si také odseděl tři měsíce za pohrdání soudem.

Foto: Profimedia.cz

Seán Quinn

Eike Batista

Jmění brazilského podnikatele Eikeho Batisty v roce 2012 dosahovalo 34,5 miliardy dolarů (770 miliard korun). Podle Bloombergu byl v jednu chvíli osmým nejbohatším člověkem světa. Jeho společnosti například těžily železnou rudu, ropu nebo zemní plyn.

Často se chlubil, že jednou bude nejbohatší na světě. Nakonec to však dopadlo přesně naopak.

Největší boháči světa si letos polepšili o čtvrtinu. Ten nejbohatší ale o 200 miliard zchudl

Ekonomika

Jednou z jeho aktivit byl totiž také prodej práv na těžbu ropy za velmi vysoké částky. Časem se však ukázalo, že v daných oblastech je těžba příliš složitá a nákladná. V roce 2013 tak jeho společnost OGX dlužila jedenáctinásobek své tržní hodnoty. V září 2014 bylo Batistovo jmění odhadováno na minus 1 miliardu dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Eike Batista

Masajoši Son

Výjimkou ve výčtu serveru Commodity je Japonec Masajoši Son, který se v jednu chvíli mohl pyšnit jměním ve výši 78 miliard dolarů (1,74 bilionu korun). Někdy se mu přezdívá japonský Bill Gates, jindy Warren Buffett.

Foto: Kim Kyung Hoon, Reuters

Šéf Softbank Masajoši Son

Začínal tím, že dovážel automaty se hrami Pac-Man a Space Invaders do Ameriky. Jeho investiční a technologická společnost SoftBank také vlastnila více než třetinový podíl ve společnosti Yahoo.

Kvůli prasknutí japonské technologické bubliny v devadesátých letech přišel o 70 miliard dolarů. Prodělal hodně, ale na rozdíl od jiných zdaleka nepřišel o všechno.

V roce 2000 navíc SoftBank investovala 20 milionů dolarů do čínského webového obchodu Alibaba, v němž teď vlastní třetinu akcií. I díky tomu je Son stále nejbohatším Japoncem se jměním 16,6 miliardy dolarů (370 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Nejvlivnější ženou Česka je Schillerová

Nejvlivnější ženou České republiky je poprvé ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). V tradičním žebříčku zveřejňovaném časopisem Forbes se dostala před...

Výběr článků

Načítám