Hlavní obsah

Policisté odvedli historika přímo z výstavy zbraní

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Před zraky četných návštěvníků si ve středu 17. února dopoledne policie odvedla přímo z budovy Muzea Vysočiny v Jihlavě kurátora aktuální výstavy Zdeňka Jaroše. Důvodem byly vystavené zbraně. Jedna z nich skončila na expertíze, historika však muži zákona po výslechu propustili. Bližší okolnosti případu ale zatím všichni tají.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Já oficiálně ani o ničem nevím,“ zlobil se na postup policistů ředitel muzea Karel Malý. Jak doplnil, asi 15 zbraní zapůjčených z muzeí i od soukromých vlastníků je součástí aktuální výstavy, která zahájila vernisáží ve čtvrtek 11. února. Popisuje situaci v Jihlavě v době protektorátu a druhé světové války. „Měli si ale odvézt pouze jednu zbraň. Výstava tak v žádném případě ohrožena není,“ zmínil ředitel. Atraktivní expozici totiž provází značný zájem návštěvníků.

Také kurátor výstavy Zdeněk Jaroš má policistům něco za zlé - totiž že ho z muzea odvedli jako zločince. K tomu, co policisty při následujícím výslechu zajímalo, se ale vyjadřovat nechtěl. „Nezlobte se, ale prý o tom nesmím mluvit,“ řekl historik.

Vyjadřovat se nechtěli ani samotní kriminalisté. Vedoucí oddělení zbraní z jihlavského krajského policejního ředitelství Petr Gruber pouze potvrdil, že jednu ze zbraní experti skutečně prověřují.

Zbraň neměla povolení

Podle dobře informovaného zdroje organizátoři výstavy zřejmě podcenili všechny náležitosti, na které je nutné dbát při veřejné prezentaci jakýchkoli zbraní. Avízo na zajímavou výstavu totiž nemohlo kriminalistům, jejichž prací je dohlížení nad plněním náležitostí vyplývajících ze zákona o zbraních a střelivu, ujít a vydali se do muzea na obhlídku.

Ta zajištěná zbraň je registrovaná, ale její majitel nemá povolení k vystavování. Po prvním upozornění na pravděpodobné pochybení navíc prý zmizela z expozice celá vitrína ze soukromých sbírek, v níž měla být i válečná munice,“ naznačil Právu zdroj, že muzeum, které patrně chtělo výstavu co nejvíce zatraktivnit, podcenilo administrativní náročnost, která zápůjčky zbraní provází.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám