Hlavní obsah

Policie zadržela čtyři Čechy, měli organizovat nelegální migraci

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v úterý zadržel na základě eurozatykače tři muže a jednu ženu české státní příslušnosti. Skupina lidí byla údajně hlavními organizátory nelegálního převozu migrantů z Albánie, Sýrie, Makedonie a Kosova do Británie. Po čtveřici pátrala Belgie.

Foto: Novinky

Policisté zastavili už několik kamiónů převážejících uprchlíky.

Článek

Zadrženým Čechům je od 43 do 53 let. O jejich předání belgické justici budou rozhodovat Městský soud v Praze a Krajský soud v Ústí nad Labem. Při dnešní akci koordinované Europolem provedli čeští policisté tři domovní prohlídky a jednu prohlídku jiných prostor, při kterých zajistili finanční hotovost v řádech statisíců korun či výpočetní techniku. Vyslechli téměř dvě desítky lidí.

Mezinárodní organizované skupině prý převozy vynesly přes 13 miliónů korun, jako řidiče nákladních vozů s migranty údajně najímala sociálně slabé Čechy a Slováky. V Belgii jí hrozí pět až 20 let vězení. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přes sto nelegálních migrantů

Na rozkrytí mezinárodní organizované skupiny pracoval vyšetřovací tým ČR, Velké Británie, Belgie a Německa. Na odhalení a zadokumentování trestné činnosti měla podle Hantáka dominantní podíl právě česká strana zastoupená ÚOOZ. Útvar se prý informací o možném zapojení českých občanů do gangu převaděčů začal zabývat už loni v říjnu.

„Do současné doby bylo členy společného vyšetřovacího týmu zadokumentováno celkem 19 převozů nelegálních migrantů, bylo identifikováno 18 řidičů, fakticky bylo převezeno více než 100 nelegálních migrantů a výnos z trestné činnosti za uskutečněné převozy je odhadován na cca 500 000 eur (13,5 miliónu korun)," uvedl mluvčí.

Podle statistik zadržela česká policie od letošního ledna do konce října 117 převaděčů, přičemž loni jich bylo pouze devět. Mezi zadrženými jsou hlavně řidiči vozů, kteří při tranzitní nelegální migraci převáželi především občany Sýrie, Afghánistánu, Pákistánu, Iráku a Kosova. Nelegálních migrantů odhalila česká policie za prvních deset měsíců roku celkem 7697, tedy o 3773 více než ve srovnatelném období loňského roku.

Výběr článků

Načítám