Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat učitelku za popírání války na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie navrhla obžalovat učitelku základní školy z Prahy 6 Martinu Bednářovou, která je obviněná za to, že při výuce popírala válku na Ukrajině. Informuje o tom server Seznam Zprávy, který na případ upozornil loni v dubnu. Policie češtinářku, která poté ve škole dostala výpověď, obvinila letos v lednu, nyní kriminalisté vyšetřování ukončili a navrhují ji obžalovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Učitelka Martina Bednářová (vlevo) u soudu, kde žalovala základní školu kvůli výpovědi

Článek

„Dne 27. března 2023 byl spisový materiál společně s návrhem na podání obžaloby předložen dozorovému státnímu zástupci. Dozorový státní zástupce se nyní podrobně seznámí s předloženými podklady a rozhodne, zda ve věci podá obžalobu, či vyřídí věc jiným způsobem,“ sdělil serveru mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Obviněná podle serveru při hodině slohu osmákům ze Základní školy Na Dlouhém lánu tvrdila, že se v Kyjevě nic neděje. Když namítali, že ve zprávách České televize (ČT) viděli hořící město, kontrovala, že veřejnoprávní televize je prý zaujatá.

Snímek ruky zastřelené Iryny s nalakovanými nehty. Jeden ze symbolů ruského řádění

Válka na Ukrajině

V nedávném rozhovoru pro Parlamentní listy uvedla, že téma ruské invaze na Ukrajině zvolila proto, že bylo zrovna aktuální. Při diskusi s dětmi si prý uvědomila, že mají jen kusé informace, a chtěla, aby se dozvěděly víc. „Uvědomila jsem si, že čerpají pořád z těch samých zdrojů - nejvíc ze Seznamu nebo ČT. Znají jen jednu stranu věci, neumějí to zasadit do kontextu,“ uvedla.

Žáci z hodiny pořídili audionahrávku, za což učitelka požadovala potrestání autora. Ředitelka školy Renata Riedlová se ale tehdy za děti postavila. „Ti žáci nějakou dobu čekali, nahrávka není celou hodinu, ale v momentě, kdy už jim přišlo, že to tam nepatří,“ uvedla Riedlová.

Proti vyhazovu ze školy podala učitelka loni v srpnu žalobu. Civilní spor řešil Obvodní soud pro Prahu 6 na konci února. Rozhodl, že škola postupovala správně.

Žalobce posvětil obvinění učitelky kvůli popírání agrese

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám