Hlavní obsah

Žalobce posvětil obvinění učitelky kvůli popírání agrese

Státní zástupce souhlasí s lednovým rozhodnutím pražských kriminalistů obvinit učitelku ze základní školy Na Dlouhém lánu v Praze 6 Martinu Bednářovou kvůli jejím loňským dubnovým proruským výrokům při hodině češtiny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Učitelka Martina Bednářová (vlevo) u soudu, kde žalovala základní školu kvůli výpovědi.

Článek

Dnes již propuštěná pedagožka tehdy žákům osmé třídy mimo jiné tvrdila, že v ukrajinském hlavním městě Kyjevě není žádný válečný konflikt a že v nyní okupovaném Donbasu Ukrajinci zabíjeli ruské obyvatelstvo.

„Nic se tam neděje“

Podle nynějších zjištění Práva žalobce uznal usnesení policie o zahájení trestního stíhání Bednářové za oprávněné, když nevyhověl stížnosti obviněné ženy. Vyšetřování tak může pokračovat.

„V dotazované věci byla stížnost obviněné proti usnesení o zahájení trestního stíhání zamítnuta 23. února jako nedůvodná. Ve věci tedy pokračuje přípravné řízení ve fázi vyšetřování,“ sdělil v úterý Právu mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala.

Za podporu války padlo už devět trestů a 58 obvinění

Domácí

Už dříve upřesnil, že policie učitelku stíhá pro přečin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia, za což jí hrozí v případě odsouzení šest měsíců až tři roky vězení.

„Když se podíváš na Kyjev, co jsou kamery z města, mně včera zrovna, já jsem to tedy smazala, shodou okolností došel obrázek současného Kyjeva. Jako nic se tam neděje,“ prohlásila učitelka na záznamu, který pořídil jeden z žáků a zveřejnil server Seznam Zprávy.

Když studenti oponovali, že viděli ve zprávách, že Kyjev hoří, zeptala se jich, zda myslí zprávy České televize, a pak vysvětlovala, že si informace musejí hledat ve více zdrojích.

„ČT1 patří do skupiny médií, která jsou vázána na miliardáře Sorose. A o tom víme přesně, komu ten je poplatný,“ podotkla na osmnáctiminutovém audiozáznamu učitelka.

Kyjev viní ruské vojáky ze zneužití čtyřleté holčičky a znásilnění její matky

Válka na Ukrajině

Soud: Nepravdivé výroky

V nahrávce také uvedla, že v Donbasu od roku 2014 Ukrajinci zabíjeli ruské obyvatelstvo.

„Ti Rusové byli v té oblasti Doněcka a Luhanska zabíjeni, likvidováni jenom proto, že to byli Rusové. A byli likvidováni vlastně opravdu ukrajinskými nacistickými skupinami tak, že se zatloukly dveře do baráku, ten barák se zapálil, stáhli se ti lidé zaživa z kůže, vraždily se děti atd. A probíhalo to neustále od roku 2014,“ zaznělo z úst učitelky.

Stejná tvrzení přitom šíří i ruská propaganda ospravedlňující útok na Ukrajinu. Sama češtinářka ale pochybení nebo šíření lží odmítla, prý žákům předkládala jen fakta.

„V hodině jsme se zabývali dnes tolik diskutovanou tematikou rusko-ukrajinské války a stručnými, přehlednými dějinami obou států. Pracovala jsem pouze s ověřenými a historicky zdokumentovanými fakty,“ sdělila loni učitelka serveru.

Poté, co se nahrávka dostala na veřejnost, ředitelka základní školy Na Dlouhém lánu v Praze 6 Renata Riedlová zakázala učitelce chodit do práce a loni v květnu jí předala výpověď. Žena si na postup školy přes právničku stěžovala a nakonec svého bývalého zaměstnavatele kvůli vyhazovu zažalovala. Jenže Obvodní soud pro Prahu 6 dal koncem února zatím nepravomocně za pravdu škole. Žalobu Bednářové zamítl s tím, že výpověď shledává jako „zcela důvodnou“.

„Žalobkyně svými výroky pronesenými k nezletilým žákům na hodině češtiny závažně porušila povinnosti pedagogického pracovníka podle školského zákona, neboť jí pronesené výroky jsou zcela neslučitelné se zásadami a cíli vzdělání v ČR,“ uvedla po vynesení rozsudku předsedkyně soudního senátu Lada Horáková.

„Výroky žalobkyně (v hodině) byly zčásti zavádějící, zčásti zcela nepravdivé,“ doplnila soudkyně. Lze předpokládat, že Bednářová se proti verdiktu odvolá a věc bude ještě řešit Městský soud v Praze.

Zelenskyj vyhodil šéfy tří regionálních správ

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám