Hlavní obsah

Podvodník připravil důvěřivé klienty o 200 milionů. Dostal osm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od lidí vylákal Aleš Vrubel (48) z Přerovska peníze s tím, že je bude investovat a zajistí jim jejich zhodnocení. Jenže lhal a finance využíval k jiným účelům. Senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě ho za podvod poslal na osm let za mříže. Na stejnou dobu ho potrestal zákazem činnosti.

Aleš Vrubel u olomouckého krajského souduVideo: Petr Marek, Novinky

 
Článek

Zaplatit musí také způsobenou škodu, která dosáhla téměř 200 milionů korun. Verdikt není pravomocný. Vrubel i žalobce si ponechali lhůtu na odvolání.

„Obžalovaný dostával cizí peníze, a to proto, že poškozeným neříkal pravdu. Kdyby nelhal, nikdo by mu nic nedal. To je zásadní. Tvářil se jako investor a přitom věděl, že slibům, které lidem dával, nemůže dostát,“ řekl k rozsudku předseda senátu olomouckého krajského soudu Martin Lýsek.

Osmiletý trest v zákonné sazbě, která činí, pět až deset let, označil za přiměřený.

Princi z internetu poslala žena z Prostějovska skoro dva miliony, naletěla

Krimi

„Klíčová v tomto směru nebyla ani tak výše škody, ale počet podvedených a také postoj obžalovaného k celé záležitosti. Nikdy totiž neměl snahu se lidem omluvit za to, že co jim sliboval, neklaplo,“ zdůraznil.

S investičními podvody Vrubel začal v roce 2010. Pod falešnou záminkou zhodnocení peněz sjednával s poškozenými dohody o investicích, o nichž nepravdivě tvrdil, že jsou zajištěny.

Sliboval, že finance budou investovány do akcií nebo na burze a pak vráceny s nějakým zvýhodněním. Neměl k tomu ovšem ani potřebná oprávnění.

Jak vyplynulo u soudu, prostředky, které od klientů získal, investovat nechtěl. Využil je pro jiné účely ve svůj prospěch. Věděl, že sjednané závazky nebude moci splatit. „Lidé k investicím ovšem přistupovali neskutečně laicky,“ podotkl Lýsek.

Přišel o 9 milionů

Poškození, kteří jsou převážně z Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje, Vrubelovi svěřili částky v řádu statisíců až milionů korun, někteří tak přišli i o devět milionů. Nejstaršímu bylo 93 let. Celkem je připravil o 191,3 milionu korun.

Vrubel však u soudu svou vinu odmítl s tím, že nikoho nepodvedl. Poukázal na to, že se obžaloba zaměřila pouze na nepatrnou část jeho podnikání, investování. Jeho podnikání bylo podle něj zaměřeno na zprostředkovatelskou činnost, šlo o pojistné smlouvy.

Foto: Petr Marek, Novinky

Aleš Vrubel u olomouckého krajského soudu.

„Měl jsem jich na čtyři tisíce. Byl jsem úspěšný. Lituji toho, že řada lidí neobdržela své investice zpět, ale jsem přesvědčen, že jsem nikoho nepoškodil svým úmyslným jednáním a nechtěl jsem nikoho podvést,“ řekl už dříve u krajského soudu obžalovaný.

Jeho společnost skončila na návrh jednoho z klientů v insolvenci. Zpočátku nikdo netušil, že by mohlo jít o podvod. Jedna z klientek v létě 2016 však chtěla peníze vyplatit, a protože se tomu Vrubel bránil, začala vše řešit. Pak se spustila lavina a o rok později byl obviněn.

Kuriózní podvodník z Moravy. V paruce hrál starého učitele hudby a zapůjčené nástroje pak prodával

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám