Hlavní obsah

Podvodníci obírali důchodce, hráli si na příbuzné

Českým kriminalistům se ve spolupráci s kolegy ze sousedních zemí podařilo rozprášit dvě různé skupiny cizinců, které přes telefonní hovory podváděly a okrádaly zdejší seniory o statisíce korun pomocí smyšlených příběhů. Jeden používal oblíbenou legendu „vnuk“, druhý přišel s novinkou: se zraněným příbuzným.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

První z těchto gangů olašských Romů pocházejících vesměs ze slovenského Lučence používal právě osvědčenou legendu „vnuk“. Pachatelé se snažili během hovoru čistou češtinou přesvědčit předem vytipované důchodce, vesměs ženy, že jsou jejich příbuzní: vnuk, vnučka, synovec apod.

Tvrdili, že mají například možnost výhodné koupě nemovitosti či auta, ale zároveň problémy s notářem nebo zablokovaný účet. Žádali tedy seniorky o finanční pomoc.

Měly odeslat peníze na účet nebo v případě, že to tímto způsobem nešlo, byli dokonce schopni ženu vyzvednout a jet s ní vybrat peníze do banky.

Neslyšící zloději okrádali stejně postižené seniory. Záminkou byly hovory o víře

Krimi

Dala jim šperky

„V několika případech se i stalo, že babička neměla tolik peněz u sebe, ale nabídla třeba šperky či zlato a těm podvodníkům je dala,“ řekl Právu šéf odboru obecné kriminality policejního prezidia Miroslav Adamčík s tím, že senioři často přišli o veškeré úspory.

Skupina působila v Polsku a její členové odtamtud přes předplacené SIM karty obvolávali české seniorky. „Díky společné akci se v Polsku počátkem února podařilo zadržet šest členů. Tři byli hlavní pachatelé a tři pomocníci,“ uvedl.

„Trestní řízení vede polská strana. V ČR jsme prokázali 19 případů podvodu, kterých se tato skupina měla na seniorech dopustit, a to v celkové částce 5,2 milionu korun,“ sdělil Adamčík.

Doplnil, že zmíněná částka není skutečná škoda, kterou pachatelé ze seniorů podvodem vymámili, nýbrž jde o peníze, které buďto získali (cca 1,2 milionu korun) nebo se ve většině případů neúspěšně pokusili od důchodců vylákat. Do konce roku by Poláci měli řízení ukončit a navrhnout pro obviněné obžalobu.

„Činnost této skupiny skončila a od jejího zadržení to telefonování do ČR přestalo,“ podotkl k tomu nyní Adamčík.

Seniora vydírali kvůli erotickým fotkám. Pachatelům dal 140 tisíc

Krimi

Hráli na city

Druhý gang byl slovensko-německý a zkoušel okrádat důchodce od loňského července. Jeho členové pobývali především v Sasku, odkud volali českým seniorům především z Karlovarska, Ústí nad Labem a Liberce. Přišli navíc s úplně novou legendou hrající více na city: o dopravní nehodě.

Spočívá v tom, že podvodník zatelefonuje a představí se jako lékař, který popisuje, že k nim do nemocnice přivezli příbuzného volaného důchodce. Ten je prý zraněn a nemůže mluvit, takže volá za něj. Zároveň uvede, že nehodu zavinil právě ten zraněný a že rodinní příslušníci poškozené strany se chtějí mimosoudně vyrovnat a potřebuje tedy peníze.

Když někoho skutečně přemluvili, zpočátku si pro hotovost jezdili pachatelé sami. Pak ale změnili strategii a nechávali si peníze posílat rovnou na účty často nastrčených bílých koní.

„Opakovaně se stalo, že když babička peníze poslala, za půl hodiny už byly vybrané někde v zahraničí,“ nastínil Adamčík.

Tuto trestnou činnost měl původně na svědomí jeden Slovák, kterého se podařilo policii už jednou zatknout loni v září, a to hned po činu. Ve Velkém Meziříčí na Vysočině tehdy převzal od jedné seniorky 70 tisíc korun. Skončil sice v cele, ale státní zástupce tehdy pro něj nenavrhl vazbu a pachatel utekl do Německa.

Pohyboval se tam pak na různých místech, přibral k sobě další dva podvodníky a opět začali obvolávat české seniory. Trvalo to takto rok, ale poté, co na hlavního pachatele vydal soud na žádost českých policistů eurozatykač, muže nakonec dopadla německá policie.

„Zadrželi ho v polovině září a už od nás obdržel usnesení o zahájení trestního stíhání pro podvod, kde mu hrozí dva roky až osm let vězení. Nyní čekáme na rozhodnutí německých úřadů, kam ho vydají, protože o tohoto muže má zájem i Slovensko,“ podotkl Adamčík.

Poslala půl milionu

Slovák a členové jeho skupiny prý postupně přitvrzovali. Zprvu žádali při hovorech pravidelně přesně sto tisíc korun, později už ale tyto částky narostly. Jedna důvěřivá důchodkyně z České Lípy, dokonce matka soudce, vybrala hned dva své účty a poslala podvodníkům 530 tisíc korun.

„Podařilo se nám v Česku zadokumentovat celkem 27 případů proti tomuto konkrétnímu pachateli. Škoda je opět dokonaná i nedokonaná s celkovou částkou 4,87 milionu korun,“ upřesnil Adamčík s tím, že v současnosti policisté pátrají po komplicích zadrženého Slováka.

Nicméně jeho zatčením aktivity i tohoto druhého, slovensko-německého gangu na našem území prozatím ustaly.

„To, že tato trestná činnost nyní v Česku není a že se pachatelé přesunuli do okolních zemí, ještě neznamená, že se to nemůže vrátit. Proto bychom rádi apelovali především na seniory, ať si na podobné telefonáty podvodníků dávají pozor,“ dodal Adamčík s tím, že je vždy důležité si informace sdělené v telefonu ověřit.

Čeští policisté zároveň pomáhají v podobných případech kolegům z jiných evropských zemí, kde mají s takovými gangy také problémy. „Jde zase o Německo, Polsko, ale měli jsme teď žádost z Lucemburska, Švýcarska, Belgie, dělali i pro Bulharsko. Tato trestná činnost bohužel nezná hranice,“ uzavřel Adamčík.

Při hraní klikl na reklamu. Pak přišel o 800 tisíc

Hry a herní systémy

Reklama

Výběr článků

Načítám