Hlavní obsah

Neslyšící zloději okrádali stejně postižené seniory. Záminkou byly hovory o víře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Skupina pěti neslyšících pachatelů na jihu Moravy okrádala stejně postižené seniory. Muže a čtyři ženy policie obvinila za okradení minimálně dvou stařenek. Škodu vyšetřovatelé odhadují zatím na více než 300 000 korun. Poškozených však může být více.

Neslyšící podle policie okrádali stejně postižené seniory.Video: Policie ČR

 
Článek

O případech v pátek informovala jihomoravská policie. Vyšetřovatel Josef Krobot řekl, že se s ničím podobným ve své praxi dosud nesetkal.

„Vše začalo už loni, kdy nás na možnou krádež, při níž přišla seniorka o osmnáct tisíc, upozornila Unie neslyšících, se kterou jsme i nyní neustále v kontaktu. V tomto prvním případě navštívila seniorku dvojice mnohem mladších, stejně postižených žen, která se do bytu okradené vloudila pod záminkou, že si jdou pohovořit se starou paní o víře,“ popsal policista.

Do bytu za pár minut přišel další neslyšící mladý muž, představil se jako kamarád zmíněných dvou žen a majitelku bytu vylákal ven pod záminkou, že má na ulici další návštěvu.

Falešný bankéř připravil seniora na Jesenicku o téměř 300 tisíc korun

Bezpečnost

„To stačilo k tomu, aby ženy našly v kuchyni peníze určené na nájem, ukradly je, a když se žena do místnosti vrátila, rychle se s ní rozloučily a odešly,“ informoval policista s tím, že během vyšetřování narazili na další krádež, kterou má na svědomí stejná parta. „Jsou to čtyři ženy a muž, který byl hlavním strůjcem krádeží,“ zmínil Krobot.

Ve druhém případě podle kriminalistů zneužil mladý muž známost se zhruba 90letou paní, kterou znal už od dětství. Sám či se svými spolupachatelkami ji měl několikrát navštívit a krást jí různě vysoké částky peněz, obvykle v tisících. Zneužíval mimo jiné i toho, že o oběti věděl, že již často zapomíná. Když tvrdila, že byla právě okradena o peníze, o kterých věděla, že byly v kredenci, tak ji přesvědčoval, že na uvedeném místě žádné peníze neměla, že si to určitě popletla a nic si nepamatuje. Podle policie ji ještě před odchodem s objetím politoval.

Policie hledá další oběti

Při jedné z takových návštěv u této oběti narazila zlodějská parta na dvě obálky, ve kterých měla stařenka celoživotní úspory ve výši 300 000 korun.

„Peníze, které ženě ukradli, použil muž zčásti ke splácení vysokých dluhů, které měl, a zčásti k nákupu různých věcí. Tvrdil, že se se svými spolupachatelkami o lup dělil, to však ženy popírají,“ doplnil kriminalista.

Muž trestnou činnost zpočátku zapíral, podle policie se ale pod tíhou důkazů nakonec přiznal. Při posledních zlodějnách v bytě poškozené ho už totiž sledovala kamera, kterou tam nechali nainstalovat příbuzní staré paní.

Foto: Policie ČR

Neslyšící podle policie okrádali stejně postižené seniory.

Muži hrozí za krádeže a porušování domovní svobody až pět let vězení, jeho spolupachatelkám o dva roky méně.

„Vzhledem k tomu, že existuje podezření, že podobné krádeže prováděli i jinde, žádáme oběti, aby se ohlásily na policii. Buď přes tlumočníka na linku 158, nebo na adresu josef.krobot@pcr.cz,“ vyzývá kriminalista.

Reklama

Výběr článků

Načítám