Hlavní obsah

Opočenský dostal znovu tři roky

Novinky, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Známého sochaře Pavla Opočenského Obvodní soud pro Prahu 2 znovu odsoudil za zneužívání nezletilých dívek ke 3 letům vězení. Soud jednal o věci podruhé, protože mu ji odvolací soud vrátil kvůli řadě procesních chyb. Podle obžaloby v letech 1999 až 2002 pozval do svého nuselského bytu minimálně osm nezletilých dívek, které ho sexuálně uspokojovaly.

Foto: Vratislav Konečný

Mgr. Květa Braunová svolává své prvˇnáky

Článek

K souloži došlo v jednom případě. Sochař se k činům již dříve přiznal, hájil se ale tím, že dívkám ze sociálně slabých rodin vlastně pomáhal. Učil je angličtinu a finančně je podporoval.

Opočenského advokát Tomáš Kaiser si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, zda podá odvolání. Vyčkává zřejmě proto, že Opočenský je nyní v horším psychickém stavu než posledně. V průběhu soudu byl totiž znovu obviněn a nyní je ve vazbě. "Propadá určitě skepsi, beznaději, a i to může být moment, proč nechtěl na celou věc bezprostředně reagovat," vysvětlil Kaiser.

Státní zástupce se proti rozsudku odvolal na místě. Představoval by si trest kolem čtyř až pěti let. V případě, že bude Opočenský odsouzen i za další přečiny, pro které jej policie stíhá, hrozí mu až osmileté vězení.

Po vyhlášení prosincového rozsudku se Opočenský přitom odvolal na místě. Pražský městský soud pak jeho případ vrátil kvůli procesním chybám opět nižší instanci k novému projednání. V průběhu nového procesu jej vyšetřovatelka Radka Drexlerová obvinila z dalšího zneužívání, kterého se měl dopustit na 14leté dívce, jež svědčila v jeho předchozí kauze u soudu.

Okolnosti trestného činu jsou takřka stejné. Opočenský byl proto začátkem července vzat do vazby a umístěn do pankrácké věznice.

Obviněna je i Opočenského přítelkyně

Sochař Pavel Opočenský je stíhán i z dalších sexuálních deliktů. Tentokrát se podle policie v sedmi případech zaměřil na dvanáctileté dívky. Vyšetřovatelka společně s ním obvinila i sochařovu přítelkyni, 21letou Julii B., která měla být spolupachatelkou při dvou skutcích.

"Telefonoval ze svého mobilního telefonu dvanáctiletým dívkám a za použití vulgárních a nemravných výrazů jim dopodrobna líčil svoje sexuální zážitky a lákal je k sobě do bytu. Ve dvou případech dokonce dívkám zprostředkoval prakticky v přímém přenosu sexuální kontakt se svojí přítelkyní," uvedla pražská policejní mluvčí Eva Miklíková.

Opočenský si podle ní navíc podal žádost o prezidentskou milost. Jak upřesnila vyšetřovatelka případu Radka Drexlerová, "jednalo se o dvanáctileté děti z opravdu slušných rodin, u nichž byla naprosto obscénními a oplzlými věcmi narušována jejich mravní výchova."

Reklama

Související články

Mladičké dívky usvědčovaly Opočenského

Dvě nové svědkyně, šestnáctiletá Lucie a patnáctiletá Jana, svědčily proti sochaři Pavlu Opočenskému, který v úterý znovu stanul před Obvodním soudem Prahy 2....

Na Opočenského šly mdloby, soud byl odročen

Líčení se sochařem Pavlem Opočenským, který se před Obvodním soudem pro Prahu 2 zpovídá ze zneužívání nezletilých dívek a v současné době je kvůli dalšímu...

Výběr článků

Načítám