Hlavní obsah

Opilý otec spadl v Jihlavě na malou dceru a zabil ji. Dostal tři roky vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V obrovskou rodinnou tragédii vyústilo nezřízené pití devětatřicetiletého muže z Jihlavy. Doma se totiž se třemi promile alkoholu v krvi motal nad svou několikaměsíční dcerkou, která ležela na dece na zemi, spadl na ni a zranil ji tak těžce, že děvčátko i přes velké úsilí lékařů po několika hodinách zemřelo.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Obžalovaný otec před soudem v Brně.

Článek

Jihlavský soud muže potrestal podmínkou, odvolací Krajský soud v Brně ale tak shovívavý nebyl a muže poslal na tři roky do vězení.

K neštěstí došlo loni na začátku dubna. „Ve stavu středně těžké až těžké opilosti, kterou si přivodil předchozí konzumací alkoholických nápojů, při převlékání upadnul blíže nezjištěným způsobem vlastním tělem na hlavičku své dcery,“ stálo v obžalobě.

„Dcera se v dané době nacházela uložená na dece uprostřed místnosti a tímto svým jednáním muž způsobil poškozené rozsáhlá poškození hlavy, kterým následně podlehla,“ pokračovala obžaloba.

Otevřela dveře a našla zavražděnou matku i bratra

Krimi

Podle jihlavského soudu stačil za takové jednání, řečí trestního práva usmrcení z nedbalosti, trest tří let vězení s podmíněným odkladem na tři roky.

K tomu muž ještě dostal nařízeno protialkoholní léčení. S takovým verdiktem se ale odmítlo smířit státní zastupitelství a podalo odvolání k brněnskému krajskému soudu.

„Obžalovaný měl v době činu kolem tří promile alkoholu, to není jedna sklenka vína nebo půllitr piva. Měl s užíváním alkoholu zkušenosti a nebyl to první incident pod jeho vlivem,“ prohlásila v odvolání žalobkyně.

„Lze mít i jisté pochybnosti o náhledu poškozeného na požívání alkoholu. U soudu řekl, že v tom jednání hrál nejspíš, opakuji nejspíš, roli alkohol. Mluvil i o těsném oblečení, prý v jiném by se mu to nestalo,“ dodala s tím, že muž by měl jít aspoň na tři roky za mříže.

U jihlavského soudu se totiž muž vymlouval na to, že měl příliš úzké kalhoty, nemohl se z nich prý vysoukat, ztratil rovnováhu a spadl.

Kdyby prý měl širší nohavice, k tragédii by nedošlo. Kalhoty ale zřejmě nehrály žádnou roli v tom, že poté, co smrtelně zranil dceru, opilecky usnul a vzbudil se až na záchytce.

Žena se s ním rozvedla

Mužův obhájce tvrdil, že společnost ani jeho klient prý nic z toho, pokud by soud uložil trest vězení, mít nebude.

„Od samého začátku spolupracoval s policií, uhradil velkou část škody, nikdy nebyl trestán. Roky pracoval ve stejném zaměstnání, i na vedoucí pozici. Hned po incidentu nastoupil na léčení,“ argumentoval advokát.

„Navrhovaný trest je nepřiměřeně přísný, máme tu upřímnou lítost, klient byl na svoji rodinu fixován, teď přišel i o přátele, je sociálně izolován. Jediný člověk, se kterým se vídá, je jeho matka,“ vypočetl advokát.

S mužem se totiž jeho žena rozvedla a od tragédie neviděl ani svého staršího syna.

Odvolací senát nakonec vyslyšel argumenty veřejné žaloby a muže poslal na tři roky za mříže. „Námitky státního zástupce byly důvodné a podmíněný trest byl nepřiměřeně mírný,“ stručně zhodnotil rozhodnutí soudce Jaroslav Pálka.

Chodec si za svou smrt mohl i sám, řekl soud a řidiči dal podmínku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám