Hlavní obsah

Bankéři potopili Babiše. Soudce ho musel umravňovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Městský soud v Praze v pondělí pokračoval po týdenní pauze v projednávání kauzy Čapí hnízdo, kde jsou obžalováni expremiér Andrej Babiš a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová. Na tento týden bylo předvoláno 26 svědků, v pondělí vypovídali hlavně svědci z řad bankéřů. Novinky sledovaly dění u soudu v online reportáži.

Andrej Babiš k výslechům bankéřůVideo: Jakub Bartosz, Novinky

 
Článek

Po vyčerpání úterního programu hlavního líčení v kauze Farmy Čapí hnízdo soudce Jan Šott přerušil jednání do úterních 9:00, odkdy budou na řadě výslechy dalších svědků, případně čtení listinných důkazů. Tímto redakce Novinek děkuje čtenářům za sledování online reportáže ze soudní síně, odkud se znovu přihlásí v soudem avizovaný čas.

13:41 - Pondělní program hlavního líčení se chýlí k závěru. Babišův obhájce Eduard Bruna ještě klienta omluvil z jednání v úterý. Ve středu je státní svátek, takže soud nebude, Babiš je dále ještě omluven z dopoledních částí čtvrtečního a pátečního jednání.

13:40 - Babiš reagoval hlavně na výslech bankéře Filipa Koutného, kterého označil jako nevěrohodného svědka. „Nepracoval na úvěrovém oddělení banky a další svědek potvrdil, že de facto s tím nemá nic společného,“ dodal Babiš.

13:38 - „Chci se omluvit za svoji emoci. Stává se mi to při politických debatách, když slyším nepravdu. Slibuji, že se to už nestane,“ řekl v úvodu svého vyjádření Babiš v reakci na to, že ho musel při jednom z výslechů bankéřů soudce umravnit, aby výslech nenarušoval. Soudce Jan Šott s úsměvem přikývl.

Andrej Babiš a Jana Nagyová u souduVideo: Novinky

13:35 - Následuje vyjádření obžalovaných k předchozím výslechům svědků.

13:06 - Bankovní manažerku vystřídala u řečnického pultu pro svědky někdejší pracovnice dotačního úřadu Regionální operační program Střední Čechy (ROP) Lenka Kratochvílová, která pracovala v oddělení realizace projektů. Na farmu jezdila na kontroly ještě v době, kdy to bylo staveniště, Andreje Babiše tam podle svých slov nepotkala. Na dotaz soudu uvedla, že o případném vztahu Čapího hnízda a Agrofertu jí není nic známo.

12:59 - Babišův obhájce Eduard Bruna se svědkyně ptá, zda si v bankovním systému, ve kterém se zadávaly a řešily žádosti o úvěry, vybavuje doklady o majetkovém propojení Farmy Čapí hnízdo s Agrofertem. Slancová odpověděla, že se vzhledem k záruce Agrofertu zřejmě řešily tyto otázky, přímo z tohoto systému si ale podobné dokumenty nevybavuje.

12:43 - Soudce Jan Šott se Slancové ptal, jestli byla někdy na Farmě Čapí hnízdo. Odpověděla, že ano a že se jednalo o prohlídku areálu, které byl přítomen mimo jiné i Andrej Babiš. Na dotaz soudu, jak Babiše tehdy vnímala, uvedla, že jako reprezentanta poskytovatele záruky za úvěr.

12:37 - Svědkyně Slancová popisuje, co si pamatuje ze schvalování úvěru pro projekt Farma Čapí hnízdo. Připravovala tehdy k úvěru podklady a vybavuje si, že projekt v řádu stovek milionů byl schválen, přičemž za něj ručil holding Agrofert.

12:33 - Na řadě je Karolína Slancová, která v letech 2007-2013 pracovala v HSBC bance jako finanční analytička a manažerka.

Umravnění obžalovaného Babiše soudcem při výpovědi svědka Koutného. Audiozáznam z jednací síně 26.9.2022Video: Novinky

12:30 - Všichni jsou na svých místech a soudce Jan Šott právě vstoupil do jednací síně, aby pokračoval v přerušeném hlavním líčení. Následují výslechy dalších svědků.

11:25 - Veřejnost se dopoledne již do soudní síně nevrátila, hlavní líčení je kvůli polední přestávce přerušeno do 12:30 hodin.

11:10 - Soudce bude číst znalecký posudek z oboru psychologie týkající se Babišovy dcery Adriany Bobekové, která v kauze vystupuje jako svědkyně. Jedná se o posouzení jejího zdravotního stavu. Byla mimo jiné předsedkyně dozorčí rady Farmy Čapí hnízdo a akcionářka firmy. Na návrh obhajoby, se kterým souhlasil i státní zástupce, soudce Jan Šott po dobu čtení posudku vyloučil z jednací síně veřejnost kvůli citlivým informacím výrazně zasahujícím do soukromí Bobekové, které v posudku mohou zaznít.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na snímku svědek Pavel Šlancar

10:50 - Kopřiva uvedl, že se jednání o poskytnutí úvěru pro Farmu Čapí hnízdo přímo neúčastnil. „Osobní poznatky nemám,“ řekl soudu.

Na dotaz soudu, zda zaznamenal ohledně projektu něco mimořádného, odpověděl, že nic takového si nevybavuje. „Připadalo mi to jako standardní obchod pro banku,“ uvedl finančník.

10:47 - K řečnickému pultu předstoupil další bankéř, generální ředitel HSBC banky v letech 1997-2007 František Kopřiva. Na dotaz soudu, aby popsal, co si pamatuje z období, kdy se řešil úvěr pro Čapí hnízdo, uvedl, že je to již dlouhá doba, nicméně obdržel tehdy od podřízeného informaci, že se připravuje projekt na nějakou farmu na Benešovsku a že má garanci vystavit Agrofert.

10:30 - Svědek Šlancar na dotaz soudu, co si vybavuje z jednání o farmě, uvedl, že Čapí hnízdo při jednání o poskytnutí úvěru neměla tzv. korporátní historii. V praxi to znamenalo, že se banka HSBC neměla o co opřít, co se týče minulosti firmy, jednání se tedy týkala hlavně předpokladů, za jakých by se měl úvěr poskytnout.

Co se týče samotného schvalování úvěru, svědek uvedl, že se možná během času vyjadřoval k nějakému návrhu financování farmy, ne ale v pozici schvalovatele.

10:24 - Soud vyslýchá dalšího bankéře HSCB banky svědka Pavla Šlancara. V bance zastával řadu funkcí, například měl na starost tým obchodních zástupců pro poskytování služeb banky nebo připravoval podklady pro seniorní management. Ohledně úvěru pro Farmu Čapí hnízdo se účastnil jednoho jednání na začátku, bylo to podle něj někdy v letech 2007 až 2009, jednalo se o to, zda banka byla schopná poskytnout financování úvěru pro farmu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na snímku Jana Nagyová

10:22 - Řečeno sportovní terminologií, „time-out“ pro Babišovu obhajobu skončil, advokáti nemají pro Koutného další otázky. Výslech svědka končí.

10:19 - Soud na pár minut přerušil jednání na žádost Babišovy obhajoby, advokáti se chtějí před dokončením výslechu svědka Koutného ještě poradit, což soudní řád umožňuje.

10:14 - Soudce Jan Šott musel napomenout Babiše, který zvýšil hlas při hovoru se svými advokáty při výpovědi svědka Koutného. „Nezasahujte do výpovědi pana svědka svými komentáři,“ zaznělo od soudce.

10:05 - Babišův advokát Michael Bartončík se dotazuje Koutného, jaká byla jeho pozice v bance a zda bylo v jeho kompetenci rozhodovat o schvalování úvěrů klientům. Svědek odpověděl, že se staral například o devizové a depozitní potřeby klientů, úvěrování přímo neřešil.

Informace, které uvedl při výslechu, podle jeho slov pocházely mimo jiné od kolegů z banky na úrovni šéfů různých odborů, když například probírali úvěrové případy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš v pondělí u soudu

9:45 - Koutný při policejním výslechu v přípravném řízení také uvedl, že měl informaci o tom, že farma byla „privátním projektem Andreje Babiše“. Toto tvrzení nyní na dotaz soudce potvrdil. Informace podle něj pocházela od finanční ředitelky Agrofertu Petry Procházkové.

Koutný nicméně nebyl přímo u schvalování úvěru pro projekt Farmy Čapí hnízdo a řadu informací měl zprostředkovaně, kdy mu je někdo řekl nebo zazněly například na poradách.

9:35 - Obžalovaný expremiér při výpovědi svědka Koutného několikrát nesouhlasně kroutil hlavou a v tichosti se ušklíbl, rovněž se radí se svými dvěma advokáty, kteří si říkají také něco mezi sebou.

9:30 - Svědek Koutný dále soudu řekl, že finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková mu řekla, že Farma Čapí hnízdo je „srdeční záležitostí pana generálního, tedy pana Babiše“. Na opakovaný dotaz soudu svědek řekl, že řeč byla podle něj jednoznačně o farmě a šlo o zdůraznění důležitosti tohoto projektu.

Procházkovou má soud rovněž na programu vyslechnout tento týden.

9:25 - Koutný uvedl, že projekt Čapí hnízdo byl podle něj kuriózní - zpočátku se mělo jednat o soukromé sídlo Andreje Babiše, které se postupně rozrostlo do dramatické velikosti.

9:20 - Před soud předstoupil jako svědek Filip Koutný, někdejší zaměstnanec HSBC banky, jejímž klientem byl Agrofert. Koutný uvedl, že někdy v letech 2007 či 2008 přišel od Agrofertu do banky projekt Farma Čapí hnízdo. Banka podle svědka poskytla projektu úvěr, ručil za něj Agrofert.

9:16 - Soud měl v pondělí vyslechnout znovu bývalou zaměstnankyni Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy Evu Filipovou, výslech svědkyně byl ale přeložen na 17. října.

Filipová v kauze vypovídala předminulý týden, kromě jiného sdělila, že dostala informaci, že za žádostí o dotaci mohl stát Babiš a „konkrétní podnik“. Po odchodu z jednací síně však navíc v krátkém vyjádření pro Deník N uvedla, že může být Babiš rád, že u soudu neřekla ještě víc. Tohoto výroku si všiml soudce Šott, který si tedy Filipovou znovu předvolal.

9:07 - Soud nařídil vypracování znaleckého posudku z oboru psychiatrie týkajícího se Babišova syna Andreje. Ten vypovídal u soudu jako svědek předminulý týden v pátek.

Babiš starší se z tehdejšího jednání dopředu omluvil s tím, že jeho vztahy se synem jsou napjaté a nechce jej rozrušovat. Babiš starší dlouhodobě tvrdí, že jeho syn je nemocný.

„Po konzultaci se znalci byl stanoven termín vyhotovení posudku do 30. listopadu,“ dodal Šott. Znamená to rovněž prodloužení hlavního líčení a další termíny soud rovnou stanovil na týden od 19. prosince, kdy by podle soudce mohly zaznít závěrečné řeči.

9:04 - Kromě obviněného expremiéra Babiše je přítomna také spoluobžalovaná Jana Nagyová a všichni jejich advokáti.

9:00 - Soudce Jan Šott se svými přísedícími dorazil do soudní síně a zahájil pokračování hlavního líčení.

8:56 - Andrej Babiš dorazil k soudu.

8:49 - Soud začíná v 9:00 hodin.

Soud s Babišem, který vinu odmítl, začal předminulý týden a mimo obžalované před ním mluvila rodina expremiéra včetně Babiše mladšího. Ten u soudu uvedl, že někdy v roce 2011 či 2012 podepsal v sídle Agrofertu nějakou smlouvu, která měla cca dvacet stran, svůj podpis vložil zhruba na pět z nich. Vůbec však podle svých slov nevěděl, o jaký typ smlouvy se jednalo, netýkala se ale podle něj akcií společnosti Farma Čapí hnízdo.

Soud vyslechne i finanční ředitelku Agrofertu

Krimi

U soudu mají tento týden svědčit třeba finanční ředitelka a členka představenstva Agrofertu Petra Procházková, bývalá zaměstnankyně Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy Eva Filipová, kterou si opět pozval soudce Jan Šott poté, co se novinářce svěřila, že Babiš může být rád, že neřekla víc.

Na programu budou v týdnu výslechy bývalých i současných zaměstnanců banky HBSC Filipa Koutného, Pavla Šlancara, Františka Kopřivu, Karolínu Slancovou a Marka Gerstingera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám