Hlavní obsah

Škoda že jsem k Čapímu hnízdu neřekla víc. Svědkyně Filipová půjde k soudu znovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kauze Čapí hnízdo bude znovu vypovídat úřednice Eva Filipová. Soudce Jana Šotta totiž zaujalo její mediální vyjádření, že je škoda, že u soudu ve čtvrtek neřekla víc. Šott proto v pátek povolal k výslechu novinářku z Deníku N Zdislavu Pokornou, která s Filipovou dělala ve čtvrtek rozhovor. Chtěl si u ní slova úřednice ověřit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Soudce Jan Šott

Článek

„Pokud si svědci dělají tiskové konference po tom, co opustí jednací síň, musí počítat s tím, že budou pozváni znovu,“ konstatoval v pátek ráno Šott.

Pokorná mu v pátek potvrdila, že jí to Filipová řekla, Šott po ní chtěl zvukovou nahrávku, tu už ale Pokorná prý asi nemá nebo ji nemůže najít.

K soudu proto úřednici, která v době podání dotace jako středočeská úřednice kontrolovala realizaci projektu Čapí hnízdo, pozve v nejbližších dnech znovu. Bude ho zajímat, co svým výrokem myslela, zda je to tak, že neřekla ve své výpovědi vše.

V dotační kauze, v níž je obžalovaný poslanec a expremiér Andrej Babiš, vypovídala Filipová ve čtvrtek.

Uvedla tam mimo jiné, že tehdy dostala informaci, že za žádostí o dotaci mohl stát Babiš a „konkrétní podnik“. Babiš k tomu uvedl, že její motivací je, že ho nemá ráda.

Deník N uvedl, že po odchodu z jednací síně nechtěla Filipová nic komentovat, přesto krátké vyjádření citoval. „On (Babiš) říkal, že moje motivace je taková, že mě nemá rád. Ach jo. Tak to může být rád, že jsem toho neřekla ještě víc,“ sdělila Filipová novinářům.

Udělat nějakou blbost, jako byl Krym, by pro otce byla sebevražda, řekl Andrej Babiš ml.

Domácí

Kauza se týká dotace na stavbu rekreačního resortu u Olbramovic na Benešovsku. Obžaloba uvádí, že Babiš svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby Farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání evropské dotace pro malé a střední podniky.

Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je propojená s firmami z jeho holdingu Agrofert.

Úspěšnou žádost o dotaci podala v únoru 2008 Nagyová, tehdejší místopředsedkyně představenstva Čapího hnízda.

Nagyová je obviněna z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU, Babiš z pomoci k dotačnímu podvodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám