Hlavní obsah

Soud vyslechne i finanční ředitelku Agrofertu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 26 svědků si na příští týden podle zjištění Práva pozval k výslechu předseda soudního senátu Jan Šott, který v hlavním líčení řeší kauzu Čapí hnízdo. Mezi předvolanými jsou jak zástupci banky HSBC, která poskytla společnosti Farma Čapí hnízdo (FČH) stamilionový úvěr na výstavbu areálu, tak bývalí či současní zaměstnanci farmy. A také lidé z užšího vedení Agrofertu či experti na zakázky, reklamu nebo stavaři.

Foto: David W Cerny, Reuters

Andrej Babiš v soudní síni

Článek

Z výčtu plánovaných svědků ční několik známých jmen, především finanční ředitelka a členka představenstva Agrofertu Petra Procházková. Právě o ní se minulý týden mj. rozhovořil jako svědek Andrej Babiš mladší, syn obžalovaného bývalého premiéra Andreje Babiše.

U soudu 16. září uvedl, že někdy v roce 2011 či 2012 podepsal v sídle Agrofertu nějakou smlouvu, která měla cca dvacet stran, svůj podpis vložil zhruba na pět z nich. Vůbec však podle svých slov nevěděl, o jaký typ smlouvy se jednalo, netýkala se ale podle něj akcií společnosti Farma Čapí hnízdo.

Tím, kdo mu říkal, co má podepsat, byla zmíněná ředitelka Procházková. Nic bližšího prý k tomu neřekla. „Byla velmi charismatická,“ odpověděl Babiš junior na otázku, proč tedy na pokyn Procházkové podepisoval něco, o čem nic nevěděl. Finanční ředitelka Agrofertu by měla svědčit ve čtvrtek 29. září.

Soud chce znovu slyšet bývalou zaměstnankyni Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy Evu Filipovou, která už jednou v kauze vypovídala. Kromě jiného sdělila, že dostala informaci, že za žádostí o dotaci mohl stát Babiš a „konkrétní podnik“.

Rozhovor s Andrejem Babišem mladšímVideo: Novinky

Po odchodu z jednací síně však navíc v krátkém vyjádření pro Deník N uvedla, že může být Babiš rád, že u soudu neřekla ještě víc. Tohoto výroku si všiml soudce Šott, který si tedy Filipovou znovu předvolá nejspíš už na pondělní pokračování k opětovnému výslechu.

Kromě ní si soud pozval na pondělí 26. září dalších pět svědků. Jde o bývalé či současné zaměstnance banky HBSC Filipa Koutného, Pavla Šlancara, Františka Kopřivu, Karolínu Slancovou a Marka Gerstingera. Někteří z nich podle dřívějších informací médií na policii uvedli, že při sjednávání úvěru dostali od manažerů Agrofertu informace, že za Čapím hnízdem stojí Andrej Babiš. Podle informací Práva je ale v případě Gerstingera možné, že k soudu nedorazí, údajně už poslal omluvu. Žije totiž trvale ve Švýcarsku.

Úterní program mělo zaplnit svědectví hned deseti lidí. Je mezi nimi bývalý člen dozorčí rady FČH Ladislav Kmoníček, který se podle informací Práva stará na farmě o koně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš u soudu

Dalšími v pořadí jsou pak právníci Babišovy rodiny Gabriela Knapová a Václav Knotek, přičemž druhý jmenovaný byl také v minulosti předsedou dozorčí rady FČH, ale především pak přímo Babišovým advokátem. Šéfa hnutí ANO zastupoval například ve správním řízení o jeho možném střetu zájmů v souvislosti s vlastnictvím médií. Případ řešil Městský úřad v Černošicích, kam Babiš trvalým pobytem spadá a jenž mu opakovaně udělil pokutu. Naposledy loni čtvrt milionu korun. Pokaždé ji ale zrušil nadřízený středočeský krajský úřad.

V úterý 27. září má před soudem svědčit i bývalá účetní Čapího hnízda Věra Knobová, dále někdejší auditor Rostislav Otřísal, jehož firma dělala i audit pro FČH. Týž den odpoledne pak mají dorazit Ivana Havlíková a Karel Mojžišík, kteří byli externími hodnotiteli žádosti farmy o dotaci. Soud chce také slyšet Ladislava Šelepu, který byl údajně dozorcem stavby pověřeným bankou. Na závěr úterního programu je plánován výslech dalšího z členů představenstva Agrofertu Jiřího Haspekla, který prý spolu s Babišem stál u zrodu tohoto holdingu. Posledním na úterý pozvaným je odborník na dotace Eduard Kovařík, který v minulosti spolupracoval s hlavní obžalovanou v kauze, bývalou místopředsedkyní představenstva FČH Janou Nagyovou.

Po středeční pauze kvůli státnímu svátku si soud na čtvrtek 29. září naplánoval vyslechnout pětici svědků. Kromě již zmíněné Procházkové půjde o reklamní a marketingovou specialistku Terezu Svěrákovou, jejího kolegu z oboru Jakuba Antoše, o podnikatele ve stavebnictví a strojírenství Jana Bareše a o akademického architekta Jiřího Javůrka, který fakticky navrhl a namaloval projekt Farmy Čapí hnízdo.

Kontroverzní svědek

Páteční program by měl zahájit výslech svědka, který může vyvolat emoce hlavně u Babiše a jeho obhájců. Jde o bývalého předsedu představenstva a někdejšího provozního FČH Tomáše Raka. Ten se loni sám přihlásil žalobcům s tím, že u výslechů v letech 2017 a 2018 neřekl vyšetřovatelům úplnou pravdu a chce svou výpověď doplnit. V ní uvedl, kdo podle něj skutečně stál za Čapím hnízdem.

„Dělalo to na mě dojem, že farmu vede Andrej Babiš,“ řekl podle informací Práva policistům při loňské zářijové výpovědi Rak. Kriminalistům potvrdil, že Babiše v areálu opakovaně potkával a že jeho chování tam na něj působilo tak, že ostatní vede.

Omluva, mrzení a zvýšený hlas. Ze soudu s Babišem se stává emoční záležitost

Domácí

Jenže Rak vedl v minulosti s vedením FČH spor. Za svou dřívější práci na farmě totiž dodatečně po deseti letech začal loni na jaře požadovat 350 tisíc korun. Požadavky v e-mailech komentoval slovy: „Celou dobu držím slovo a jsem loajální“. Poté, co byl odmítnut s odkazem, že na odměnu nemá nárok, začaly se objevovat informace, že Rak chce změnit v kauze Čapí hnízdo svou dřívější výpověď.

Kromě něj chce soud v pátek 30. září vyslechnout také Rakova nástupce ve vedení farmy, bývalého předsedu představenstva FČH Františka Šlingra a dalšího někdejšího člena představenstva FČH Jana Gavendu, který v minulosti vedl provoz hotelu na farmě.

Zbylými svědky jsou pak stavař Jaroslav Mikyna, který údajně dělal při výstavbě farmy technický dozor investora a Pavel Křížek – bývalý člen dozorčí rady FČH a zároveň provozovatel záchranné stanice pro zvířata v Hrachově poblíž Čapího hnízda. Byl to podle informací Práva on, kdo na farmě koncipoval konstrukci na komíně, aby tam mohlo být skutečné čapí hnízdo.

Jednání pak bude pokračovat i ve čtyřech říjnových dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám