Hlavní obsah

Obžalovaný v kauze obřího letadla: Vím o účtu se třemi miliardami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jeden z obžalovaných v kauze zřejmě největšího pyramidového systému typu letadlo Martin Hromada (43) při úterní výpovědi u soudu uvedl, že viděl výpis z účtu, na kterém je v australských dolarech přes tři miliardy korun. Peníze podle něj patří nyní již zkrachovalé investiční společnosti J.O. Investment, jejíž šéf a miliardář Jakub Ortinský (28) je v případu hlavním obžalovaným.

Jakub Ortinský (vlevo) a jeho spoluobžalovaní v pondělí u souduVideo: Novinky

 
Článek

Předseda senátu pražského městského soudu Lukáš Svrček se Hromady dotazoval, že když se klienti hlásí jako poškození o 4,5 miliardy korun a zajištěno bylo v majetku obžalovaných a firmy jen 1,4 miliardy, kde jsou zbylé tři miliardy.

Hromada odvětil, že předpokládá, že na účtu někde v USA. Svrček se ho proto zeptal, proč se nezajímá o tuto částku, když mu hrozí osm let vězení, a proč tedy nezatlačí na Ortinského, aby sdělil, kde peníze jsou, když je navíc jeho bratranec.

„Vy jste viděl nějaký zůstatek či výpis z účtu v Bank of America, kde by byly tři miliardy korun?“ tázal se Hromady soudce. „Viděl, ale až po zásahu policie,“ podotkl obžalovaný s tím, že výpis z účtu mu ukázal právě Ortinský. „A nemáte ho náhodou někde schovaný?“ dotázal se následně soudce „Ne,“ odvětil stručně Hromada. „To je škoda,“ konstatoval pak Svrček.

Slibovali obří zisky, vylákali 2,4 miliardy

Krimi

Tisíce poškozených

Ortinský, Hromada a třetí obžalovaný Petr Šorfa (41) prostřednictvím firmy J.O. Insvestment podle obžaloby vylákali od března 2016 do února 2020 od takřka 3800 lidí a 162 právnických osob peníze a způsobili jim škodu ve výši téměř 2,4 miliardy korun.

Státní zástupce Boris Havel v textu obžaloby, jejíž kopii mají Novinky k dispozici, uvedl, že obžalovaní společně lidem neoprávněně a pod nepravdivou záminkou nabízeli investice na světových burzách v USA, Evropě a Asii s vysokým zhodnocením, a to ve výši až 30 procent z vkladu.

Slibovanou investiční činnost Ortinský a spol. podle státního zástupce nevykonávali a peníze s výjimkou zprostředkovatelských provizí odčerpali na své účty a používali pro vlastní potřebu.

„Především k nákupu nemovitostí, luxusních vozidel, zboží (včetně zlata a šperků, pozn. red.) a dále na spotřebu osob vykonávajících činnosti pro společnost J.O. Investment,“ konstatoval Havel v obžalobě, která má celkem 384 stran. Ortinský si podle něj přišel na více než čtvrt miliardy korun, jeho spoluobžalovaní pak na desítky milionů.

Soudce: Nerozumím tomu

Poté, co Hromada v úterý popisoval, že mu Ortinský v roce 2020 či 2021 ukázal výpis z účtu u Bank of America se zmíněnými miliardami, se znovu ozval soudce: „Proč tady ty peníze ani za tři roky nejsou? Já tomu absolutně nerozumím,“ divil se Svrček.

„Já to nedokážu vysvětlit,“ reagoval na jeho slova Hromada. „Mám pocit, že tam bylo 216 či 226 milionů dolarů, australských,“ přiblížil Hromada. Nedokázal ale uvést, proč v americké bance byl účet vedený v australských, a nikoli amerických dolarech. Prý to byla Ortinského oblíbená měna.

Na otázku soudu, komu peníze patří, obžalovaný uvedl, že společnosti J.O. Investment. „Proč je ta společnost nevydá, když je v insolvenci?“ podivoval se soudce. „To je otázka na pana Ortinského. Nejsem jednatel společnosti,“ bránil se Hromada. „Jste ale rodina, mohl jste se ho na to ptát,“ mínil Svrček.

Jenže Ortinský odmítl už v pondělí vypovídat, a tedy se k penězům jakkoli vyjádřit. Pouze poznamenal, že s obžalobou nesouhlasí a že se žádného podvodu nedopustil. Totéž v úterý zopakoval i Hromada. S penězi od klientů se podle něj normálně obchodovalo. Jediný, kdo tyto obchody údajně dělal, byl právě Ortinský. Hromada, který se nyní živí jako taxikář, se podle svých slov stejně jako Šorfa tehdy staral jen o administrativní věci.

Vylákané miliardy na luxusní život. Soud začal řešit obří podvody kolem mladého podnikatele

Krimi

Soud v úterý přečetl Ortinského výpověď na policii, v níž obžalovaný konstatoval, že klientela jejich firmy byla až do zásahu policie v roce 2020 spokojená. „Nerozumím tedy tomu, proč toto vyšetřování začalo, když byli všichni spokojení. Obvinění považuji za neoprávněná, portfolio je významně větší než údajná škoda,“ tvrdil Ortinský s tím, že za vším vidí něčí snahu dostat se k jeho majetku. Kam ale jím uvedené portfolio zmizelo, nesdělil.

Matka dostala miliony

Před soudem stanula i Ortinského matka Jitka (54), která je pražskou policistkou. Také ona v úterý odmítla vypovídat. Pouze podotkla, že sama byla na základě smlouvy klientkou firmy J.O. Investment, do níž vložila finanční prostředky, přičemž pak jen vybírala jejich zhodnocení.

Z jejího výslechu na policii, který soud rovněž přečetl, pak vyplynulo, že synovi dala v roce 2017 v hotovosti 200 tisíc korun, aby je v rámci své společnosti investoval. Strategii prý nechala na něm. Policistům následně přiznala, že od J. O. Investment obdržela nejprve milion korun, který použila na nákup luxusního vozu Mercedes-Benz GLC 250. 

Rovněž připustila, že poté postupně „použila pro vlastní potřebu“ několik částek od synovy firmy, celkem šlo o dalších 2,5 milionu korun. Nebylo jí prý divné, jak vysoké zhodnocení z jejího původního dvousetisícového vkladu obdržela.

„S obviněním nesouhlasím. Moje výběry jsem řádně zdanila. Myslím si, že v mém případě se nejedná o neoprávněně získané prostředky. Cítím se být diskriminována svým obviněním,“ řekla policistům Ortinská.

Obžalovaná trojice podnikatelů se podle žalobce dopustila vůči tisícům klientů podvodu, policistka Ortinská pak legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy tzv. praní špinavých peněz.

Ortinskému žalobce navrhuje osmiletý trest vězení, peněžitý trest ve výši 25 milionů korun a zákaz činnosti na deset let. Pro Šorfu s Hromadou pak shodně šestileté vězení, desetimilionový peněžitý trest a rovněž desetiletý zákaz činnosti. Pro Ortinskou chce Havel tříletou podmínku a dvoumilionový peněžitý trest. Jednání soudu bude pokračovat v polovině května.

Policie obviněným z miliardového podvodu obstavila domy, byty, auta i šperky

Krimi

Výběr článků

Načítám