Hlavní obsah

Obžalovaného psychiatra Cimického přivezli v bezvědomí na ARO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Psychiatr Jan Cimický, obžalovaný z takřka čtyř desítek případů vydírání kvůli sexuálním útokům a rovněž ze znásilnění, je hospitalizován v nemocnici na oddělení pro pacienty v kritickém stavu; měl se předávkovat léky. S informací v sobotu přišel server deníku Blesk. Začátek hlavního líčení v Cimického kauze soud již dříve nařídil na 7. listopadu. Lékař vinu odmítá.

Foto: Milan Malíček, Právo

MUDr. Jan Cimický v ordinaci (archivní foto z roku 2013)

Článek

Cimický podle serveru leží na lůžkovém oddělení ARO Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích (ÚVN).

„Pacienta s tímto jménem a ročníkem narození k nám dopoledne přivezli v bezvědomí, více informací poskytovat nemohu,“ citoval Blesk.cz pracovníka oddělení evidence pacientů v ÚVN.

Jak se jeho stav po hospitalizaci vyvíjel a zda, případně do jaké míry, je v ohrožení života, nemocnice nesdělila. Blesk s odkazem na své informace uvedl, že Cimický se měl předávkovat léky.

Obžaloba na Cimického: Začalo to stetoskopem

Krimi

Cimický čelí obžalobě z 39 různých skutků, přičemž kromě znásilnění se drtivá většina týká vydírání. Hrozí mu za to až pětiletý trest vězení. Obvodní soud pro Prahu nařídil začátek hlavního líčení na 7. listopadu. Jestli termín vzhledem k aktuálnímu vývoji se zdravím obviněného bude platit, zatím není zřejmé.

Psychiatr se má zpovídat ze sexuálních útoků, které měl spáchat v průběhu čtyřiceti let – od roku 1979 až do roku 2019. Prvních osmnáct skutků se odehrálo v tehdejší bohnické psychiatrické léčebně, a to vesměs vůči pacientkám. Často šlo přitom o ženy nízkého věku, několikrát i mladší 18 let.

Obžalobu Cimického ze znásilnění a vydírání začne soud projednávat v listopadu

Krimi

Psychiatra obvinilo několik jeho pacientek ze sexuálního obtěžování či přímo napadení před dvěma lety. Herečka a zpěvačka Jana Fabiánová uvedla, že ji lékař v minulosti sexuálně napadl.

V reakci na její příspěvek se začaly ozývat i další ženy. Zkušenost s obtěžováním popsala například moderátorka České televize Martina Vrbová Hynková, která se s Cimickým setkala pracovně, nikoli jako pacientka.

Obžalobu podal po ukončeném vyšetřování státní zástupce letos počátkem září. Pětasedmdesátiletý lékař a spisovatel už v minulosti obvinění odmítl a prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu.

Promlčeno. Obžaloba Cimického bez tří znásilnění

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám