Hlavní obsah

Obžaloba na Cimického: Začalo to stetoskopem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drtivá většina ze všech 39 skutků sexuálních útoků na ženy, ze kterých je obžalován pražský psychiatr Jan Cimický, začala jeho domnělým vyšetřením stetoskopem. Při něm si často mladé dívky a pacientky musely svléknout horní část oblečení a obnažit prsa, někdy to za ně učinil přímo sám lékař.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Cimický měl spáchat 39 útoků na ženy

Článek

A právě na tyto partie se psychiatr údajně nejvíc zaměřoval. Vyplývá to z obžaloby, kterou na Cimického podalo státní zastupitelství před měsícem a do které mělo Právo možnost nahlédnout.

Šéfka žalobců z Prahy 8 Martina Adámková viní Cimického celkem z 39 různých skutků, přičemž 35 se týká vydírání a čtyři přečinu znásilnění. Hrozí mu za to až pětiletý trest vězení. Soud začne případ rozplétat 7. listopadu.

Psychiatr se tam bude zpovídat ze sexuálních útoků, které měl spáchat v průběhu čtyřiceti let – od roku 1979 až do roku 2019. Prvních osmnáct skutků se odehrálo v tehdejší bohnické psychiatrické léčebně, a to vesměs vůči pacientkám. Často šlo přitom o ženy nízkého věku, několikrát i mladší 18 let.

Obžalobu Cimického ze znásilnění a vydírání začne soud projednávat v listopadu

Krimi

To byl i vůbec první případ, který obžaloba zmiňuje. Stal se v roce 1979 v léčebně, kam přivezli tehdy šestnáctiletou dívku po neúspěšném pokusu o sebevraždu. Lékař ji podle obžaloby přímo v ordinaci osahával na prsou a v rozkroku. Slíbil jí údajně, že když bude svolná, tak dívku bude léčit pouze ambulantně a ona nemusí zůstat v Bohnicích.

Poté podle tvrzení žalobkyně povalil poškozenou na válendu, sám se vysvlékl, ale nepodařilo se mu sundat jí kalhoty a dívka pak pod příslibem pozdějšího návratu utekla.

Doteky byly jednoznačně sexuálně motivované a směřovaly zejména na ňadra a pohlavní orgány
z textu obžaloby

Cimického jednání je ve většině případů podle mínění žalobkyně totožné nebo hodně podobné. Výpovědi takřka všech poškozených se shodují, že doteky psychiatra byly jednoznačně sexuálně motivované a směřovaly zejména na jejich ňadra a pohlavní orgány.

Začalo to hovorem na sexuální témata, přestože tam mnohdy pacientky byly s jinými psychickými problémy, poté přišel na řadu zmíněný steto­skop. Následovalo údajně osahávání, mačkání a hlazení prsou. Několikrát prý lékař zaútočil na ňadra žen bez předchozích slovních projevů.

U některých skutků měl podle poškozených částečně anebo zcela ztopořený penis, kterým se o ně přes oblečení třel, v několika případech ho vyndal z kalhot. Některým z žen navíc podle obžaloby aplikoval blíže neupřesněné léky na uklidnění nebo jim ordinoval psychofarmaka s anestetickým a sedativním účinkem, čímž je prý udržoval utlumené.

Stav zamrznutí

Ženy policii popisovaly, že se dostaly do tzv. stavu zamrznutí, byly v šoku z jeho jednání. Přiznaly, že měly obavy o zážitku někomu říci, bály se, že jim nikdo neuvěří. Cimický si byl podle nich jistý, že se jeho jednání nedostane na veřejnost.

O tom svědčí i posudek, který na něj vypracovali jeho kolegové a obžaloba z něj cituje. Podle nich má narcistně laděnou povahu a chce se ukazovat v dobrém světle. Věří ve vlastní důležitost, zneužívá svého postavení a vztahů s vlivnými lidmi ve svůj prospěch.

Kopáči na poli znásilnili mentálně postiženou ženu, soud jim potvrdil devět let

Krimi

Kromě osmnácti skutků spáchaných v Bohnicích se Cimický podle obžaloby dopustil dalších 21 po odchodu z léčebny. Tehdejší ředitel Zdeněk Bašný s ním rozvázal pracovní poměr poté, co si na nezákonné praktiky stěžovaly pacientky.

Psychiatr si pak založil soukromou kliniku Modrá laguna v Praze 6 a tam v sexuálních útocích podle obžaloby pokračoval. Ten poslední je z přelomu let 2018 a 2019, kdy v ordinaci tehdy 40letou pacientku kvůli psychickým problémům léčil akupunkturou, takže byla nahoře bez. Při jedné z návštěv jí prý začal hladit prsa. Byla v takovém šoku, že neřekla ani slovo.

Kvůli změně trestního zákoníku už tento útok považuje obžaloba za přečin znásilnění. Stejně tomu je i v případu z roku 2016, kdy podle žalobkyně za­útočil na prsa jiné pacientky, opět pod záminkou vyšetření stetoskopem, u další zase při aplikaci akupunktury.

Obžaloba tvrdí, že se Cimický sexuálních útoků nedopustil jen ve svých ordinacích, ale ve dvou případech i v hotelu v rámci literárního festivalu v Luhačovicích, kam byl pozván. Obě ženy, které se měly stát oběťmi, nebyly jeho pacientky.

Cimický odmítl na policii o všech skutcích vypovídat, ale z písemného vyjádření vyplynulo, že svou vinu odmítá. Na jeho obranu vystoupily tři jeho bývalé i současné zaměstnankyně, které popřely, že by se v ordinaci dělo něco nezákonného se sexuálním podtextem.

Jenže proti psychiatrovi svědčí podle žalobkyně nejen samy poškozené, ale i několik kolegů lékařů, kteří měli o jeho jednání určité povědomí. Kromě nich se pak ozvaly jako svědkyně také bývalé studentky, které byly v Bohnicích na stáži či praxi a měly s Cimickým co do činění.

Cimický obžalován ze znásilnění a vydírání pacientek

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám