Hlavní obsah

Obžalobu Cimického ze znásilnění a vydírání začne soud projednávat v listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání, začne Obvodní soud pro Prahu 8 projednávat 7. listopadu. Soudce zatím naplánoval na listopad čtyři jednací dny, zasedne vždy v úterý. Pětasedmdesátiletý lékař a spisovatel už v minulosti obvinění odmítl a prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Cimický

Článek

Psychiatra obvinilo několik jeho pacientek ze sexuálního obtěžování či přímo napadení před dvěma lety. Herečka a zpěvačka Jana Fabiánová uvedla, že ji lékař v minulosti sexuálně napadl.

Příspěvek na sociální síti zveřejnila podle médií kvůli informaci o tom, že by měl Cimický od tehdejšího prezidenta Miloše Zemana dostat vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti kultury.

V reakci na její příspěvek se začaly ozývat i další ženy. Zkušenost s obtěžováním popsala například moderátorka České televize Martina Vrbová Hynková, která se s Cimickým setkala pracovně, nikoli jako pacientka.

Kauza psychiatra Cimického se rozšíří o další ženy

Krimi

Uvedla, že ji psychiatr před 20 lety při přípravě televizního pořadu povalil na sedačku a začal ji osahávat a líbat. Žena z ordinace utekla.

Cimický v minulosti vinu odmítl, kritizoval také postup policie. Uvedl, že se hodlá aktivně bránit a dokázat svou nevinu. Kvůli lékařskému tajemství a respektu k pacientům nebude ale tato obhajoba veřejná, dodal. Vyznamenání od Zemana se nakonec rozhodl nepřevzít.

Kriminalisté původně navrhli obžalobu pro Cimického loni v říjnu, tehdy ho vinili z 28 případů znásilnění či vydírání. Státní zastupitelství ale o měsíc později kauzu policii vrátilo k došetření.

Nařídilo jí, aby se vypořádala s otázkou, zda nejsou některé skutky promlčeny. Znovu policie navrhla lékaře obžalovat v červnu. Státní zástupce podal obžalobu v srpnu.

Cimický obžalován ze znásilnění a vydírání pacientek

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám